Diyalog çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Diyalog çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 00:00

Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde dini liderlerle toplantıdan sonra basın toplantısı düzenleyen Merkel ve Erdoğan, din adına şiddet uygulanmaması gerektiği mesajını verdiler. Merkel, "Bu diyalog bütün dünyadaki barışa hizmet edecek" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve dini liderler, Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki toplantının ardından, bahçede basın toplantısı yaptılar. İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Musevi Cemaati Lideri Hahambaşı İshak Haleva ile Boğaz’ı seyreden Merkel, Erdoğan’a "Nice-Güzel" dedi Başbakan da, "Yes, yes" diye cevap verdi.

Erdoğan, cami, kilise ve havraların yüzyıllarca birarada bulunduğu İstanbul’un medeniyetler ittifakının sembolü olduğunu söyledi. Çeşitli milletlerden insanların tarih boyunca Türkler’e sığındığını belirten Erdoğan, "İnsanlık tarinin zor bir döneminden geçiyoruz. Karşı karşıya bulunduğumuz birçok sorun var. Problemler küresel ölçekte iş birliğini zorunlu kılmaktadır. Bu hepimizi sonu olmayan karanlığa çekmektedir" dedi. Merkel de, Erdoğan’la birlikte dini liderlerle buluşmanın, Türkiye programının en önemli görüşmesi olduğunu söyledi. Merkel de, ilk adımın atıldığını ve görüşmelerin düzenli hale gelmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Din adına şiddet uygulanmaması konusunda hemfikiriz. Bu diyalog bütün dünyadaki barışa hizmet edecektir. Barış içinde yaşamak için bu tür diyalogların vazgeçilmez olduğunu, başka çevrelerin de benzer diyaloglarla cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyorum."

Basın toplantısının ardından Merkel özel uçağıyla ülkesine döndü.

Biri camiye diğeri patrikhaneye

ALMANYA BaşbakanıMerkel Çırağan’da işadamlarıyla yapılan toplantı sonrasında otelde tek başına yemek yedi ve Fener Rum Patrikhanesi’ne gitti. Erdoğan ise Beşiktaş’taki Yahya Efendi Dergahı’nda cuma namazı kıldı. Merkel ve Patrik Bartholomeos, yarım saat başbaşa görüştükten sonra gazetecilere poz verdikler.

İstanbul’da özlenen tablo

Öğleden sonra iki başbakan ve din adamları Dolmabahçe Sarayı’nda buluştu. Kültürlerarası diyalogun ele alındığı toplantıdan sonra Almanya Başbakanı Merkel, Başbakan Erdoğan ve dini temsilciler bahçede gazetecilerle konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!