DİTİB yönetiminde bir kadın

Güncelleme Tarihi:

DİTİB yönetiminde bir kadın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2007 19:58

Haberin Devamı

 DİYANET İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yönetim kurulu seçimi dün Köln yakınlarındaki Hürth kasabasında yapıldı. DİTİB tarihinde ilk kez kadınların, üstelik iki kadının birden yönetim kuruluna seçilmesi dikkat çekti. Ancak 44 oy alarak seçilen Zülfiye Kaykın daha sonra işlerinin yoğunluğu gerekçesiyle yönetim kuruluna girmeyi kabul etmedi. Bunun üzerine yedek üye Nihat Özkan yönetim kuruluna alındı. Böylece 58 oy alan Ayten Kılıçarslan DİTİB'in ilk kadın yöneticisi unvanını da elde etmiş oldu.

73 genel kurul üyesinin katıldığı oylamada Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan 68 oyla en fazla tercih edilen aday olarak yönetim kuruluna seçildi. Sadi Arslan'ın en fazla oyu alacağı ve DİTİB başkanlığı koltuğuna oturacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, görev dağılımının bir hafta sonra yapılacak olması nedeniyle Arslan'ın başkanlığı ve diğer üyelerin görevleri henüz belirlenmedi.

Haberin Devamı

Eski yönetimden sadece Ali İhsan Ünlü'nün yeniden yönetim kuruluna girmeyi başardığı seçimler sonucunda DİTİB tarihinde ilk kez kadınlar da yönetimde yer aldı. Duisburg Marxloh Cami Derneği Yönetiminden Zülfiye Kaykın ile Köln'de Müslüman Kadınlar Merkezi Yöneticisi Ayten Kılıçarslan DİTİB'in ilk kadın yöneticileri oldular. Ancak Kaykın, Duisburg Cami'sindeki yoğun görevi nedeniyle

/images/100/0x0/55ea8858f018fbb8f88626a3
yönetimde yer almamaya karar verdiğini belirterek yönetim kurulundan istifa etti. Yedek üye Nihat Özkan, Kaykın'ın üyeliğini devraldı.

DİN ATAŞESİ DE YÖNETİMDE

Eski yönetimden hiçbir üyenin yeniden aday olmadığı seçimde Düsseldorf Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Mustafa Üstün'ün de DİTİB yönetimine girmesi dikkat çekti. Daha önceki yönetim kurulunda üye olarak yer alan Dr. Ali İhsan Ünlü ise Hannover'de operatör olarak çalışıyor.

HAREKETLİ SAATLER

Hürth'deki Ramada Oteli'nde dün saat 10.00'da başlayan genel kurula Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile DİTİB'in altıncı genel başkanı Rıdvan Çakır da katıldılar. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda öğleden önce seçimler yapıldı. 14 aday yönetim kurulan girmek için yarıştı. Eski yönetimden Ali İhsan Ünlü dışında adaylığını yeniden koyan olmadı. Eski genel başkan yardımcısı Hayati Önel ile Genel Sekreter Mehmet Yıldırım da aday olmayacaklarını en başta açıkladılar.

Haberin Devamı

Yemek arası verildiğinde ise Zülfiye Kaykın'ın istifa kararı nedeniyle hareketli saatler yaşandı. Kaykın, inşası devam eden Duisburg Pohlmann Camisi'ndeki görevini aksatacağı için istifasının kabulünde ısrar edince, ikna çabaları da sonuçsuz kaldı.

BİR EKSİKLİK GİDERİLDİ

Seçimlerden sonra bir açıklama yapan Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan, en büyük yeniliğin kadınların yönetim kurulan girmesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bugüne kadar kadınların yönetimde yer almamaları büyük bir eksiklikti. Yeni yönetimimizde bir bayanın yer alması çok iyi oldu. Bayanlar toplumun yarısını ifade ederler. Onların da hayatın her alanında söz sahibi olmaları gereklidir. Gecikmeli de olsa artık DİTİB yönetiminde bayanlar da var.”

Haberin Devamı

ALMANLARA YÖNELECEK

DİTİB'in yeni dönemde özellikle Alman kamuoyuna yönelik çalışmalar yapacağını belirten Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzde bir çok sorunlar var. DİTİB yeni bir yapılanma sürecine girecek. Almanca yayınlara daha fazla ağırlık vereceğiz. Bir istişare kurulunun kurulması söz konusu. Öte yandan teşkilat yapımızı eyalet sistemine göre yeniden yapılandıracağız. Faaliyetlerimizde gençler ve kadınlar ön planda olacak. Çok güzel faaliyetlere imza atacağız.”

KADINLAR İÇİN ÇALIŞACAK

41 yaşında, üç çocuk annesi Ayten Kılıçarsan ise bugüne kadar çeşitli kademelerde topluma hizmet ettiğini belirterek, “Özellikle kadınlara yönelik faaliyetlere önem verdim ve sıklıkla katıldım. Bundan sonra da DİTİB çatısı altında yine toplumsal konularda, ama özellikle kadınlarla ilgili olarak hizmet etmeye çalışacağım. Kadınların yönetimine girmesini çok önemli bir adım olarak görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE YÖNETİM KURULU

İşte iki yıllığına seçilen yedi kişilik yeni DİTİB yöneticileri ve aldıkları oylar:

Sadi Arslan (68)

Dr. Ali İhsan Ünlü (66)

Mustafa Üstün (60)

Ayten Kılıçarslan (58)

Kenan Genç (52)

Dr. İlhan İlkılıç (50)

Zülfiye Kaykın (44) (istifa etmesiyle yerine yedek üye Nihat Özkan getirildi)

Yedek Üyeler:

Taner Yüksel, Yılmaz Yıldırım, Dr. Yaşar Sarıkaya (Nihat Özkan'dan boşalan üyeliğe seçildi)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!