Disney Dünyası

Güncelleme Tarihi:

Disney Dünyası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Her ayın 15'inde çıkan Disney Dünyası dergisi, okul öncesi çocukların sağlıklı gelişimi düşünülerek hazırlanıyor. Dergi, renkli çizgi kahramanları ile 4-7 yaş grubu çocukları bir yandan eğlendirirken bir yandan da anne ve babaların yardımıyla okumaya alıştırıyor. Dergide yer alan bulmacalar da çocuğun sayma, boyama, el becerisi ve problem çözme yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Türkiye'de Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yayımlanan dergi, 1991 yılından bu yana 19 ayrı ülkede sevilen bir okul öncesi eğitim dergisi olmayı sürdürüyor. İngiltere'de hazırlanan dergide, Walt Disney kahramanlarının serüvenleri, bilmeceler-bulmacalar, oyunlar ve şiirler yer alıyor. Bütün metinler profesyonel çocuk kitapları yazarları tarafından hazırlanıyor. Ayrıca anaokul ve ilkokul çocukları ile sürekli görüş alışverişi yapılarak çocukların tepki ve yetenekleri dikkate alınıyor. Metinler ünlü Walt Disney çizgileriyle destekleniyor. Çocukların, Küçük Denizkızı, Uçan Fil Dumbo, Alaadin, Bambi, Külkedisi, Pinokyo gibi kahramanları çizgi filmlerden tanıyor olmaları, dergiye daha kolay ısınmalarını sağlıyor.

Okul öncesi çocuklara yönelik bir dergi

Disney Dünyası Dargisi'nde Walt Disney kahramanlarının serüvenleri, bilmeceler-bulmacalar, oyunlar ve şiirler yer alıyor. Bütün metinler profesyonel çocuk kitapları yazarları tarafından hazırlanıyor. Çocukların, Küçük Denizkızı, Uçan Fil Dumbo, Alaadin, Bambi, Külkedisi, Pinokyo gibi kahramanları çizgi filmlerden tanımaları, dergiye daha kolay ısınmalarını sağlıyor.

Ninni yerine kitap okuyun

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Sevinç Emre'den, çocukların dergi ve kitaplar yoluyla eğitimi üzerine görüşlerini Aldık. Emre, özellikle okul öncesi çocuklar için anne-babanın çabasına dikkat çekti.

Günümüzde çocuklar dergilerle pek fazla ilgilenmiyor. Televizyon çok cazip geliyor. Ama çocukların mutlaka kitapla haşır neşir olmaları okuma alışkanlığını kazanmaları gerekiyor. Bu noktada çocukları cezbedecek dergi ve kitapların olması çok önemli.

Okuma alışkanlığı çok erken yaşlarda kazanılıyor. Okul öncesi çocuklara onların ilgisini çekecek dergiler gerekli. Disney Dünyası'nda çocukların televizyondan da tanıdığı karakterlerin olması güzel. Daha çekici kılıyor. Bunun dışında içeriği de çocukları okuma alışkanlığı kazandıracak nitelikte. Eğitici yönleri de var.

Çocukların düzenli olarak kitaplarla ilişkisi olması gerekir. Bu da başlangıçta anne ve babanın çocukla vakit geçirmesine bağlı. Anne baba, çocuğa küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak kitap, dergi okumalı, beraber eğitici oyunlar oynamalı. Bazı annelere kolay geliyor çocuğu televizyonun karşında bırakıp ev işleriyle ilgilenmek. Çocuk belki anneyi rahatsız etmiyor ama yeterli eğitimi almıyor. Özellikle çocuk yatmadan önce, ninni söyler gibi, anne, babanın bir kitap okuması çok yararlı.

Kitap seçimi çok önemli. Çocuğun yaşına uygun materyaller seçilmeli. Değişik yaş gruplarına hitap eden kitapların eğitimcilerin tavsiyeleri doğrultusunda okutulması yararlı. Çocuklar erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazanırlarsa, kitap tiryakisi oluyorlar ve birçok şeyi öğreniyorlar. Kendi iç dünyalarından çıkarak dış dünyayla ilişkiye geçiyorlar. Sorular sorarak araştırıyor ve çevrelerini doğru olarak anlamlandırıyorlar.

Disney Dünyası'nda bu ay

Derginin bu sayısında, kötü sesiyle şarkıcı olmaya karar veren Zıpzıp Kaplan'ı arkadaşları Pofuduk, Domuzcuk, Tavşan ve Baykuş vazgeçirmye çalışıyor. Kedi ve köpek dostluğunun simgesi Oliver ile Dogger yemek bulmak için kent sokaklarında heyecanlı bir maceraya atılıyor. Sualtı oyunu da derginin çocuklara hediyesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!