Dişlerine en iyi memurlar bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Dişlerine en iyi memurlar bakıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 09, 2004 15:42

İstanbul'da erişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada, diş sağlığı en olumlu kesim öğrenci ve memurlar, en olumsuzu da ev kadınları ve emekliler çıktı.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen ''Erişkinlerin Diş Sağlığı Düzeyi'' başlıklı araştırmada, diş sağlığını etkileyen faktörler belirlendi.

 

18-65 yaÅŸları arasındaki 2 bin 183 kiÅŸiyle görüşülen araÅŸtırma sonucu, kadınların diÅŸ saÄŸlığının erkeklere göre bozuk olduÄŸu saptandı. Çürük, eksik ve dolgulu diÅŸ sayısı kadınlarda ortalama 12, erkeklerde 10 olarak bulundu.Â

 

Kırsal bölgede doÄŸanların diÅŸ saÄŸlığının, kent doÄŸumlulara göre daha olumsuz olduÄŸunun belirlendiÄŸi araÅŸtırmada, çürük, eksik ve dolgulu ortalama diÅŸ sayısı kırsal doÄŸumlularda 13.41, kent doÄŸumlularda ise 7.86 olarak tespit edildi.   Â

Haberin Devamı

 

Araştırmacılar, ailelerdeki çocuk sayısının diş sağlık düzeyi ile ilişkisini de ortaya koydular. Tek çocuklularda 9lan çürük, eksik ve dolgulu diş sayısının, 3 çocuklularda 14'e, daha fazla çocuklularda da17.92'ye yükseldiği belirlendi.

 

Tatlı tüketim sıklığının artması da diş sağlığını olumsuz etkileyen diğer bir etken olarak bulundu. Günde bir öğünden az tatlı yiyenlerde çürük, eksik ve dolgulu diş ortalaması 10 iken, bir öğünden fazla yiyenlerde 12 olarak belirlendi.

 

AraÅŸtırmada, eÄŸitim düzeyi ile diÅŸ saÄŸlığı arasındaki iliÅŸki de gözler önüne serildi. Çürük, eksik ve dolgulu diÅŸ sayısı ortalamasının okur-yazar olmayanlarda 17, ilkokul mezunlarında 11, lise mezunlarında8, üniversite mezunlarında da 7 çıkması dikkati çekti.Â

 

DiÅŸ saÄŸlık düzeyi en olumlu kesim öğrenciler ve memurlar olarak bulunurken, ev kadınlarıÂve emeklilerin en olumsuz kesim olduÄŸu saptandı.

 

Öğrencilerde 5.68 olan çürük, eksik ve dolgulu diÅŸ sayısı,Âmemurlarda 7.51 olarak belirlendi. Bu sayı ev kadınlarında 13.63, emeklilerde ise 20.85 çıktı.Â

Haberin Devamı

 

Bu arada araştırmacılar, eğitimin diş sağlığına etkisine işaret ederek ev kadınlarının en düşük eğitim düzeyindeki kesim olduğunu vurguladılar. Araştırmacılar, emeklilerin durumunu ise yaşa bağladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!