Dışişleri eski bakan ve büyükelçilerinden itiraz

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri eski bakan ve büyükelçilerinden itiraz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2013 14:28

Geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edilen 'Torba Kanun' ile büyükelçilik yapan memur kökenli olmayan kişilerin Türkiye'ye dönüşte Dışişleri Bakanlığı kadrosuna alınabilmesinin yolu açılmıştı. Bu yeni düzenlemeye Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olan, Dışişleri Eski Bakanları ve yine emekli 150 büyükelçi ve başkonsolostan itiraz geldi ve Cumhurbaşkanı Gül'den adım atması istendi. Yayınlanan bildiride Dışişleri Bakanlığı'nın kurumsal yapısının tahrip edileceği savunuldu. İşte yayınlanan o bildiri:

Haberin Devamı

"Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Kanununda yapılması kabul edilen değişiklikler hakkında 150 emekli Büyükelçinin ve emekli Başkonsolosun kamuoyuna duyurmak istediği hususlar aşağıda sunulmaktadır:

"KURUMSAL YAPIYI TAHRİP EDECEK"

Bir hafta kadar önce TBMM’de görüşülmekte olan “torba yasa” tasarısına Genel Kurul'da verilen önerge ile eklenen maddeyle, Dışişleri Bakanlığı'nın Teşkilat Kanununda yapılması öngörülen değişiklik, Cumhuriyetin en önemli ve köklü kurumlarından birisi olan Dışişleri Bakanlığı'nın kurumsal yapısını derinden tahrip edecek niteliktedir.

7 Temmuz 2010 tarihli ve 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun, Bakanlık dışından yurtdışına Büyükelçi olarak atananların, merkeze döndüklerinde, ihtiyaç halinde, Bakanlıkta çalışmalarına ve Büyükelçi ünvanını kullanmalarına, daha önce bir başka kamu kurum veya kuruluşuna mensup olmaları koşuluyla, izin vermekteydi.

Ancak bu kişiler Müsteşar, Müsteşar Yardımcılığı, Genel Müdürlük gibi, sadece meslek memurlarının üstlenebileceği görevlere getirilememekteydi. Bir kamu kurum veya kuruluşuna mensup olmayanlardan yurt dışına Büyükelçi olarak atananlar ise, yurda dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yer almıyorlardı.

Haberin Devamı

BİLDİRİYE DESTEK VEREN DIŞİŞLERİ ESKİ BAKANLARI:


Prof. Dr. Ali BOZER, Hikmet ÇETİN, Mesut YILMAZ, Murat KARAYALÇIN, Prof. Dr. Mümtaz SOYSAL, Prof. Dr. Şükrü Sina GÜREL, Vahit HALEFOĞLU. Eski Devlet Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Kamran İNAN da Bildiriyi desteklediğini belirtti.

BİLDİRİYİ İMZALAYAN BÜYÜKELÇİLER

Dışişleri Müsteşarlığı Görevinde Bulunmuş Emekli Büyükelçiler:


Şükrü ELEKDAĞ, Ercüment YAVUZALP, Nüzhet KANDEMİR, Özdem SANBERK, Onur ÖYMEN, Korkmaz HAKTANIR, Uğur ZİYAL, Ertuğrul APAKAN.

Emekli Büyükelçiler:

A
car GERMEN, Ahmet BANGUOĞLU, Ahmet ERTAY, Ahmet ERMİŞOĞLU, Ahmet GÜRKAN, Akın ALPTUNA, Alev KILIÇ, Ali ARSIN, Ali KÖPRÜLÜ, ALİ Engin OBA, Ali Hikmet ALP, Ali Vural ÖKTEM, Altan GÜVEN, Ateş BALKAN, Aydan KARAHAN, Aydemir ERMAN, Ayhan KAMEL, Aydın İDİL, Aydın ŞAHİNBAŞ, Aydın TOSUN, Aydın YEĞEN, Baki İLKİN, Balkan KIZILDELİ, Barlas ÖZENER, Bilge CANKOREL, Bilal ŞİMŞİR, Bilgin UNAN, Bozkurt ARAN, Burhan ANT, Candan AZER, Candemir ÖNHON, Cenap KESKİN, Deniz BÖLÜKBAŞI, Deniz UZMEN, Dinç ERDÜN, Duray POLAT, Emin GÜNDÜZ, Ender ARAT, Engin TÜRKER, Ercan ÖZER, Erdal TÜMER, Erdoğan SANALAN, Ergün PELİT, Erhan ÖĞÜT, Erhan YİĞİTBAŞIOĞLU, Erkan GEZER, Ertuğrul KUMCUOĞLU, Fatma Fırat TOPÇUOĞLU, Fazlı KEŞMİR Ferhat ATAMAN, Feryal ÇOTUR, Gündoğdu CAN, Gün GÜR, Güner ÖZTEK, Halil DAĞ, Haluk SAYINSOY, Hilâl BAŞKAL, Hüseyin ÇELEM, Hüseyin PAZARCI, İlhan YİĞİTBAŞIOĞLU, İnal BATU, İnci TÜMAY, Kaya İNAL, Kaya TOPERİ, Kurtuluş TAŞKENT, Mehmet EZEN Mehmet GÖRKAY, Mengü BÜYÜKDAVRAS, Mithat BALKAN, Murat BİLHAN, Murat OĞUZ, Murat SUNGAR, Mustafa AKŞİN, Mümin ALANAT, Nabi ŞENSOY, Naci AKINCI, Nazım BELGER, Nazmi AKIMAN, Necati UTKAN, Numan HAZAR, Nuri YILDIRIM, Nurettin KARAKÖYLÜ, Oktay AKSOY, Onur GÖKÇE, Orhan AKA, Orhan ERDİVANLI, Osman BAŞMAN, Oya TUZCUOĞLU, Ömer ALTUĞ, Ömer ERSUN, Ömer ŞAHİNKAYA, Ömer ZEYTİNOĞLU, Ömür ORHUN, Önder ALAYBEYİ, Önder ÖZAR, Pulat TACAR, Reşat ARIM, Salih Zeki KARACA, Sanlı TOPÇUOĞLU, Senbir TÜMAY, Sencar ÖZSOY, Sevinç DALYANOĞLU, Sönmez KÖKSAL, Suha UMAR, Sumru NOYAN, Süha NOYAN, Şule SOYSAL, ŞÜKRÜ TUFAN, Taner BAYTOK, Tanju ÜLGEN, Tansu OKANDAN, Temel İSKİT, Teoman SÜRENKÖK, Tugay ULUÇEVİK, Tuluy TANÇ Turgut TÜLÜMEN, Turhan FIRAT, Türkekul KURTTEKİN, Uğur ERGUN, Uluç ÖZÜLKER, Umur APAYDIN, Ümit PAMİR, Ünal MARAŞLI, Ünal ÜNSAL, Üstün DİNÇMEN, Varol ÖZKOÇAK, Veka İNAL, Volkan VURAL, Yahya AKKURT, Yalçın TUĞ, Yusuf BULUÇ, Zeki GÖNEN.

Şimdi getirilen yeni düzenleme ise, daha önce bir kamu kurum veya kuruluşuna mensup olsun veya olmasın, Büyükelçi veya Daimi Temsilciliğe atananların yurt dışı görevlerinden dönüşlerinde, Büyükelçi ünvanını koruyarak Bakanlıktaki mesleki uzmanlık gerektiren üst makamlara getirilebilmelerini ve meslek memurlarıyla aynı hükümlere tabi olup, aynı haklardan yararlanmalarını öngörmektedir.

"DIŞİŞLERİ MESLEĞİNDEN GELMEYENLER..."

Böylece, kökeni itibariyle Dışişleri mensubu olmaksızın yurt dışına Büyükelçi veya Daimi Temsilci olarak atananlar, yurda dönüşlerinde Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür gibi en üst düzeydeki makamlara getirilebileceklerdir. Bunun anlamı, Dışişleri mesleğinden gelmeyen ve hiç kamu hizmetinde bulunmamış dahi olabilecek bu kişilerin, Dışişleri'nde 20-30 yıl boyunca kesintisiz hizmet vermiş ve önemli yüksek kademelere sınav ve çeşitli elemelerden sonra yükselebilmiş meslek memurlarının görevlerini üstlenmeleridir.

"DIŞARIDAN ATANANLAR"

Bu ise, Bakanlık'ta ‘dışarıdan atananlar’ ve ‘kariyer memurları’ şeklinde iki farklı yüksek düzeyli yönetici sınıfı yaratacak ve yerleşik , denenmiş hiyerarşik düzeni altüst edecektir. Ayrıca, keyfilik, kayırma ve lütuf riskini arttıracak bir gelişmeyle birlikte, mevcut personelin kendi kurumuna olan itimadını ve çalışma şevkini kıracak; dolayısıyla, kamu yararını ve ulusal çıkarları ciddi şekilde zedeleyecek bir durumla karşılaşılabilecektir.

Tüm dünyada bir kariyer olarak algılanan diplomasi mesleği, geniş açılı bir dünya vizyonu, ileriyi görebilme basireti, uluslararası ilişkilere bütünsel biçimde genel bakış açısı ve uzun meslek yıllarının getirdiği bir birikim gerektirmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk diplomasisi , dünyadaki saygın yerini, iyi yetişmiş ve nitelikli kariyer memurlarına sahip olmak , güçlü kurumsal yapısına ve kıdem hiyerarşisine sadakatla bağlı kalmak sayesinde sağlamıştır.

Dışişleri kadroları şimdiye kadar siyasi yelpazenin değişik bölümlerinde yer alan çeşitli partilere mensup Dışişleri Bakanlarıyla çalışmışlardır. Zira, görevlerinin siyasi makam yerine karar almak değil, bu makama doğru karar verebilmesi için gerekli bütün bilgileri sunmayı ve ülkemizin çıkarlarını ciddi şekilde tehlikeye sokabilecek gelişmelerin önlenmesi için samimi uyarıları cesaretle ortaya koymayı, memuriyet anlayışlarının vazgeçilmez bir gereği olarak kabul edegelmişlerdir.

"CUMHURBAŞKANI'NDAN ADIM BEKLYİORUZ"

Dışişleri Bakanlığı mensupları, gerek asırlar boyunca Osmanlı döneminde, gerek Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana, gelenek, mesleki birikim ve kurumsal deneyimlerini, ülke çıkarlarını her düzey ve konumda korumak, geleceğe yönelik dış politika ilke ve hedeflerini şekillendirmek ve gerçekleştirmek amacıyla, büyük bir titizlik, duyarlılık ve şehitlik dahil her türlü fedakârlıkla hizmet veregelmişlerdir.

Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlığı, Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde Dışişleri Bakanlığının bu özellik ve niteliklerini yakinen tanıdığına inandığımız Sayın Cumhurbaşkanından, Dışişleri Bakanlığı'nın kurumsal kimliğinin korunması için gerekli adımları atmasını bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!