Diplomanı al ve boşan

Güncelleme Tarihi:

Diplomanı al ve  boşan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2007 11:20

Artık Türkiye’de de psikolog, aile danışmanı ve eğitimcilerden oluşan bir ‘boşanma okulu’ var.

Haberin Devamı

Artık Türkiye’de de bir ‘boşanma okulu’ var. Psikolog Davut İbrahimoğlu’nun kurduğu Pozitif Düşünme Merkezi’nde; psikolog, aile danışmanı ve pedagojik formasyonlu avukattan oluşan eğitimciler eşliğinde, 6 saatlik bir program uygulanıyor

 

Hep denir ya, ‘son bir kez daha düşün’ diye. Bu, elbette boşanmak isteyen çiftler için de geçerli. Söz konusu masum tavsiye artık ‘Boşanma Okulu’nda tasdiklenebilecek. Psikolog Davut İbrahimoğlu’nun, ABD’den ithal ettiği programla, ayrılmayı kafasına koymuş çiftlere 6 saatlik bir eğitim verilecek. Eğitim öncesi düzenlenen testlere göre bir de sertifika düzenlenecek. Pozitif Düşünme Merkezi adlı okulun asıl amacı, çiftlere yardımcı teknikler öğretebilmek ve gerçekten boşanırlarsa, bundan sonraki hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olmak.

 

Haberin Devamı

Boşanma kaçınılmazsa

 

Psikolog Davut İbrahimoğlu’nun Pozitif Düşünme Merkezi bünyesinde kurduğu bu okulun ilk öğrencileri, kayıtlarını yaptırmış bile. Bunlardan biri ise okula boşanmak için gelmemiş. Aksine, eşini kaybettiği için, ayrılığı sağlıklı kabullenebilmek adına gelmiş. “Ben boşanmaktan öte bir nedenle geldim. Çünkü eşimi kaybettikten sonra büyük bir travma yaşadım. Bu ayrılığı nasıl kaldıracağımı bilemedim. Ve boşanma, ayrılıkla eş anlamlı olduğu için başladım bu programa. Yani, benim sorunum aslında ayrılıkla ilgiliydi ama bence boşanmaya kalkan herkesin ayrılıkla ilgili sorunu oluyor. Dolayısıyla, bu okulu duyunca hemen katılmaya karar verdim” diyor.

Boşanma okulunun öğrencilerinden bir çift ise isimlerini vermek istemiyor ama bu okula neden geldiklerini anlatıyorlar, psikolog Davut İbrahimoğlu ile birlikte. Bir de çocukları olan bu çiftin, programa katılma nedeni, boşanmaya karar vermiş olmalarına rağmen, hemen hiçbir konuda birbirlerinin düşüncelerini benimsemiyor olmalarıymış. Gerisini İbrahimoğlu’ndan dinliyoruz. “En azından birbirlerine nefretle bakmamak için katıldılar. İlk seansı yaptık onlarla ve samimi söyleyeyim, 6 saat sonra birbirlerine bakışları değişmişti. O düşmanca bakışlar yumuşadı. Tabii ki çiftin eğitime katılma nedenlerinden en önemlisi de çocuklarının olmasıydı. Çünkü düşünün, siz iki yabancı olarak bir şirket kuruyorsunuz ve bunu kendi çocuğunuzun geleceğine karşı kuruyorsunuz. Bunu korumak zorundasınız. Ve ayrılık aşamasında çiftlerin duyguları bitse bile çocuğu kurtarmak için birbirlerine kin, nefret kusmamaları için bu eğitimi veriyoruz.  Ayrılan taraflar, egolarını tatmin için çocuğu kullanıyor. Biz, bu eğitimde bunları düzene koymaya çabalayacağız.”

Haberin Devamı

Okula gelenlerden biri de çocuksuz bir çift. Onlar ise ayrıldıklarında birbirlerinden nefret etmemek için gelmişler. Daha doğrusu birbirlerini affetmeyi öğrenmek için gelmişler. Çiftlerden biri şöyle söylüyor, “Çünküaffetmeyi öğreninceo bağımlılıktan kurtuluyormuş insanlar.”

Programın hukukçusu, avukat Gülşen Şavk Taş ise bu eğitim süresince katılımcılara boşanma hukuku konusundaki haklarını öğretmek için katılıyor eğitime.

Davut İbrahimoğluile Türkiye’nin ilk boşanma okulu üzerine konuştuk…

 

Boşanma okulu nedir , hangi ülkelerde var ? 

Boşanma okulu , boşanmayı düşünen ciddi fikir ayrımı yaşayan ve geçimsizlik içinde olan eşlere yardımcı olan bir kurum. Bu kurum ilk kez İstanbul Pozitif Düşünme Merkezi bünyesinde Boşanma Eğitim ve Danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Haberin Devamı

 

Programın amacı nedir?

Bize gelen çiftlerin, eğitim süresinde eğer ciddi problemleri yoksa, tekrar bir arada ve beraber yaşamalarını sağlamak ve tekrar bu durumagelmemeleri için psikolojik danışmanlık ve aile koçluğu hizmeti sunmak en önemli amacımız…

Ancak, boşanma kaçınılmaz hale gelmişse, bu boşanmanın eşlerve çocuklar üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirmek ve çocuklara boşanmayla ilgili yardımcı teknikleri öğretmek suretiyle,boşanmasonucu eşlerin ve çocukların yaşadıkları travmayı azaltmaktır. ABD Texas Eyaletinde yasalar gereği boşanmaya başvuran bütün eşler, mahkeme tarafındanbelirlenen devlet ve özel kurumlardan bu eğitimi görmek içinyönlendiriliyorlar. Ve alınankatılım belgesi mahkemede ki dosyalarına konuluyor.

Haberin Devamı

 

Sertifika veriyor musunuz , bu ne işe yarıyor ?

Bu program ilk kez Türkiye’debizim tarafımızdan uygulanmaya başlandı. Biz de bir katılım belgesi veriyoruz. Bu belge, gerektiğinde mahkemeye sunulabilir (Ancak tabii ki bu belgenin kabul edilip edilmeyeceği hakimin takdirine kalmıştır.Eğer bu yasalaşırsa – ki bunu hedefliyoruz- hakimlerbelgeyi göz önünde bulundurmak zorunda kalacaklar) Diğer taraftan birlikte yaşamayı sürdürürlerse,konuyla ilgili bilgi sahibi oldukları için sertifika psikolojik açıdan çatışmaları azaltır, en azından böyle durumlarda danışmanla tekrar görüşme düşüncesi güçlenir.

 

Boşanma okulunda öğrenciler eşleri ile mi katılıyor , ne öğretiyorsunuz ?

Haberin Devamı

 

Bu programa öğrenciler isterlerseeşleri ile , isterlerse yalnız katılabilirler . Ancak ikisinin de bu eğitimigörmeleri gerekir. Program 6 saatlik bir sürede tamamlanıyor. Eğitimciler bir Psikolog , bir Aile Danışmanı ve bir dePedagojik formasyonu olan Avukattan oluşuyor.  

 

 

Programın ayrıntılarından söz edebilir misiniz?

Program şöyle başlıklardan oluşuyor: Hedef ve amaçlar , kursa bakış , ailenin önemi ve çocuklar, eşlerin farklı kültüre sahip olmaları ve bunun gereksinimleri, hukuki açıdan boşanma, hukuki açıdan aile bireylerinin hakları, ev ödevleri, boşanmanın unsurları, boşanmanın kayıpları, boşanmanın aşamaları, ebeveyn üzerinde boşanmanın duygusal etkileri ve kayıp alıştırmaları, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri , ebeveynlerin çocuklarına yardımcı olacakları şeyler, aile düzenlemeleri, ızdırap / acıoyunları, ebeveynlerin yapması ve yapmaması gerekenler, ebeveynlerin ortaklık oluşturması, yardımcı ebeveynlerin kuralları,yardım almak. Ve test öncesi ve sonrası öğrenci memnuniyeti anketinin gözden geçirerek başarılı sertifikası verilmesi.

 

Maddeler halinde boşanma terapisini anlatır mısınız ?

Boşanma terapisi ve faydalarınımaddeler halinde şöyle sıralayabiliriz :

 

§       Çocuğunuz açısından boşanmayı anlamanıza yardım eder.

§       Boşanma süresince çocuğunuza yardımcı olmak içingösterdiğiniz gayretleri ve çabalarınızı destekler.

§       Kendiniz ve çocuğunuz üzerinde ki boşanmanın duygusal etkilerini anlamanıza yardım eder.

§       Davranışlarınızın etkilerini ve aile bireylerinin davranışlarını anlamanıza yardımcı olur.

§       Gelişme aşamalarına istinaden çocuklarınızın boşanmaya olan reaksiyonları / tepkileri hakkında sizi eğitir.

§       Farkında olmadan çocuklarını soktukları tuzaklardan sakınmanıza yardımcı olur.

§       Boşanmanın etkileri ile başa çıkmada çocuğunuzun ve kendinizin güvenini arttırır.

§       Eski eşinizle yardımcı ebeveynlik ilişkilerinizi görüşmeniz için size fikir verir.

§       Bu grup terapisi değil,bir eğitsel program olduğundan uyum süresinde olduğunuz yeri görmenize ve duygularınızla buluşmanıza yardımcıolacak bazı deneyselalıştırmalar da olacaktır.

 

Sağlıklı boşanmak için ne gibi bir şeyler yapmak lazım ? 

Hiçbiraile önemli ve gerekli düzenlemeleri yapmadan boşanmayı düşünmemelidir. Boşanmayla birlikte aile fertlerinden her biri belli sorunlarla karşılaşacaktır. Bunlar bilinmeli ve kişi kendisini bunlara hazırlamalıdır. Çünkü boşanma ruhsal açıdan ailenin bölünmesine veya dağılmasına yol açar. Bütün aile üyelerini etkileyen oldukça karmaşık bir olaydır. Bu hem hukuki hem de sosyal bir olaydır. Zaten bu programın asıl amacı sağlıklı bir boşanma sürecini yaratmaktır.

 

Ebeveynlerde boşanmanın duygusal etkileri nedir ?

Şok : Kişi uyuşmuştur.

İnkar : Dayanılmak acıya karşı “ bu olamaz “ şeklinde bir savunmadır. Kişi durumu inkar etmek süretiylekendini savunur.

Öfke : Beklenmedik bir şekilde yaklaşan boşanmanın en önemli kısmıdır. Önemsiz ve küçük şeylere kızabilir. Hayatı parçalayan boşanmaya karşı öfke duyabilir.

Suçluluk : Genelde ebeveyn bu parçalanma hakkındaonu / kendini suçluya bilir , veya suçlu hissedebilir.

Rol yapma : Rol yapma , acıyıdışlama sürecidir. Kızgın veya çok üzüntülü olduğumuzda acı çekmek istemediğimizden bu duyguları boşaltmak için böyle davranırız.

Depresyon : Aşırı hüzün , kronik ağlama nöbetleri , yorgunluk hissi , sabahları kalkmakta güçlük gibi belirtilerle kendini gösterir , üzüntü artar.

Kabullenme : Üzüntünün son aşaması olup normal yaşantıya devam etme zamanının geldiğini ve kayıpların olduğunu fark etmektir.

Uyum : Üzüntülere katlandıktan sonraaile bireyleri yeni aile sistemindeki değişikliklere daha kolay uyum sağlarlar.

 

Boşanma okulunun süresi ne kadardır ?

Daha önceden söylediğim gibi bu 6 saatlik bir programdır. Ancak öğrenciler gerektiğinde veya arzu ettiklerinde bireysel terapiye veya grup terapilere de katılabilirler. Zaten böyle hizmetler Pozitif Düşünme Merkezinde sunuluyor.Ancak bu programa katılanlar daha fazla bilgiye sahip oluyor ve verilen eğitim , kitapcık halinde katılımcılara dağıtılıyor.

 

Okul örneği aldığınız ülke hangisi ? Başka ülkelerde de örneği var mı ?

Ben geçen sene ABD ziyaretim sırasında bu programla tanıştım. Bir Aile Koçu ve Psikolog olarak 31 senedirdanışmanlık ve diğer terapi hizmetlerivermekte olduğum için program cazip geldi vekendim bizzat programa katıldım. Program Texas Eyaletinde yasalar gereği uygulanmakta ve sertifika verilmektedir. Bunun benzeri programlardiğer eyaletlerde de aynı zamanda Kanada ve bazı ABülkelerinde uygulanmaktadır. Benim amacım bu program Adalet Bakanlığı tarafından yasal hale gelmesidir. Çünkü şu anda boşananları psikologa gönderme takdiri hakime aittir. Bir çoğu buna teşebbüs etmiyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!