Dinozor fuarı

Güncelleme Tarihi:

Dinozor fuarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Philadelphia kenti, 27 Mart-27 Nisan tarihleri arasında dünyanın en ilginç ve büyük dinozor şovuna sahne olacak.

Dünya Dinozor Fuarı'nda Philadelphia'da bugün açılıyor. Fuarda bugüne kadar bulunmuş her türlü buluntu ve bilgi ziyaretçilere sunulacak. Fosilleri bulunan çeşitli dinozor türlerinin iskeletlerinin yanı sıra, dinozor yumurtaları, fosil parçaları, hatta dinozorlarla ilgili sanat eserleri de sergide yer alacak.

Fuarın en nadide parçasını ise 1980'lerde güney İtalya'daki Milano kentinde amatör bir koleksiyoncu tarafından bulunan ve şimdiye kadar bilinmeyen bir etobur dinozor türüne ait olan fosil oluşturuyor. ‘‘Scipionyx Samnitiaus’’ adlı dinozor türünün yumurtadan henüz çıkmış yavrusuna ait olan fosilin en önemli özelliği, yumuşak dokularının hemen hemen hiç bozulmadan muhafaza edilmiş olması. Hatta hayvanın bağırsakları bile çok iyi durumda. Kemikleri ve kafatası da hiç eksiksiz yerli yerinde. Uzmanlar hayvanın anatomisini böylesine ayrıntılı biçimde gözler önüne seren bir fosille ilk kez karşılaştıklarını belirttiler. Yaklaşık 113 milyon yıl önce Güney İtalya'da yaşadığı sanılan 2 bacaklı yavru dinozorun burnundan kuyruğuna kadarki boyu 60 cm'yi geçiyor.

Milano'daki Doğa Tarihi müzesi uzmanları en az bozulmuş bir şekilde bulunan yavru dinozor fosiline bakarak gerçek boyutlarda bir modelini yaptılar. Dünyanın en saygın doğa bilimleri dergisi Nature son sayısında İtalya'da bulunan yavru dinozor fosiline geniş yer verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!