Ding dong cadı öldü

Güncelleme Tarihi:

Ding dong cadı öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2013 00:00

İngiltere’nin efsanevi başbakanı Margaret Thatcher’ın ölümünün hemen ardından övgüler yükselmişti. İkinci gün Thatcher’ı eleştirenlerin sesi baskın çıktı. Solcular, parti verdi, maden işçileri bayram yaptı. Güney Afrika’dan ise Thatcher için “ırkçı” iması geldi.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün geçirdiği felcin ardından hayata gözlerini yuman “Demir Leydi” lakaplı eski İngiltere başbakanı Margaret Thatcher’ın cenazesi başkent Londra’daki lüks Ritz Hotel’den dün alınırken, övgüler de yerini eleştirel seslere bıraktı. Londra’nın İşçi Partili eski belediye başkanı Ken Livingstone, “Bugünkü barınma, bankacılık ve sosyal yardım krizlerini yaratan Thatcher’dı” diye konuştu.

Ding dong cadı öldü
Monroe’nun ağzı Caligula’nın gözleri


DOĞUM GÜNÜ GİBİ: Thatcher, ülkenin en büyük sendikası olarak geçmişte grevleriyle hükümet bile düşüren kömür madencilerini, 1985’teki tarihi eylemlerinde mağlup etmişti. Maden İşçileri Sendikası yöneticilerinden David Hopper, ölümün ardından AFP’ye yaptığı açıklamada “Bugün benim doğum günüm sayılır. İçerek kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

YAŞASIN THATCHER ÖLDÜ / FOTO GALERİ

MARGARET THATCHER'A YAZILAN NEFRET ŞARKILARI / FOTO ANALİZ

DEMİR LEYDİ YAPAN SÖZLER
Tavizsiz feminist, şu sözleriyle de hatırlanacak:
* Bir şey söylenmesini istiyorsan, bir erkekten iste. Bir şey yapılmasını istiyorsan, bir kadından iste.
* Yenilgi mi? O kelimenin anlamını bilmiyorum.
* U dönüşü bekleyenlere söylüyorum: Siz o dönüşü yapın. Bu leydi, bir yere dönmüyor.
* Ben son derece sabırlıyım. Sonunda benim istediklerim olduğu sürece...
* Uzlaşma aramam. Kendi fikrimin uygulanmasını isterim.
* Benim istediklerimi söyledikleri sürece, bakanlarımın ne kadar çok konuştuğu umrumda değil.


BRİSTOL’DE 6 YARALI: İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da partiler verildi, Thatcher posterleri yakıldı. Hefner’ın “The Day that Thatcher Dies” (Thatcher’ın Öldüğü Gün) parçasının sözlerine atıfla, “Ding Dong the Witch is Dead” (Ding Dong Cadı Öldü) yazılı tişörtler satışa çıktı. Bristol’de, 200 kişinin eğlendiği “cenaze partisi” sırasında olaylar çıktı, 1’i ağır 6 polis yaralandı, 1 kişi tutuklandı. 

Haberin Devamı

İNGİLİZ BASININDA THATCHER'IN ÖLÜMÜ / FOTO ANALİZ
 
CEHENNEMDE YANACAK: Tepkinin sınırı İngiltere’yi aştı. Fransa’da radikal Sol Cephe’nin eşbaşkanı Jean Luc Melanchon, “Thatcher cehenneme gidecek ve cehennemde maden işçilerine yaptıklarını anlayacak. Ya da açlık grevinde öldürdüğü IRA militanlarını” diye yazdı. Fransız Komünist Partisi, “İngiltere ekonomisini borsaya dönüştürdü” dedi.
 
ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİRDİ: Thatcher, 1980’lerde Güney Afrika’daki beyaz azınlık rejimine (apartheid) karşı yaptırım uygulamayı reddetmişti. 1987’de “teröristler” diye nitelendirdiği eşitlikçi siyahların örgütü Afrika Ulusal Kongresi’nin eski liderlerinden Pallo Jordan şunları söyledi: “Şükürler olsun! O apartheid rejiminin çok güçlü bir destekçisiydi. Reagan ve Thatcher olmasaydı, birçok ölüm önlenebilirdi.”

Haberin Devamı

STREEP OYNAMIŞTI
Thatcher’ın hayatı 2011 yapımı “Demir Leydi” (Iron Lady) adlı filmle beyaz perdeye aktarılmıştı. Meryl Streep, Thatcher rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ının yanı sıra BAFTA ve Altın Küre ödüllerini de almıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!