Dindarla da modernle de empati kurun

Güncelleme Tarihi:

Dindarla da modernle de empati kurun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Erzurum’da gençlere birlik ve kardeşlik ortamının zenginleşmesinin anahtarının empati olduğu mesajını verdi.

42 üniversite konsey başkanı, 2 üniversite öğrencisi, 26 genç sivil toplum örgütü temsilcisi ve 8 genç işadamının katıldığı yemekli toplantıda Erdoğan, özetle şunları söyledi:

- Hiç kimseyi dışlamak, dışarıda tutmak gibi bir niyetimiz yok ve olamaz. Herkesi dinlemeyi, her katılımcının görüş, öneri ve eleştirilerini almayı önemsememize rağmen zaman boyutunu gözeterek katılımı sınırlı tutmak zorundaydık.

- Bir milliyetçi genç, kendisini bir solcunun, bir sosyalistin yerine bir an olsun koysun. O sosyalist genç de bir an olsun kendini milliyetçi gencin yerine koysun, onu anlamaya çalışsın. Bir an olsun muhafazakârla, dindarla, modernle empati kurmaya çalışalım. Zengin kardeşim, kendisini bir an olsun yoksulun yerinde görsün.

- ‘Benim doğrum tek ve yegane doğrudur’ diyenler, ‘Benim ideolojim tek seçenektir’ diye düşünenler, ‘Benim yaşam tarzım, fikirlerim, inançlarım herkesinkinden üstündür’ kanaatinde olanlar, bunu başkalarına dayatma çabası içine girdiklerinde nasıl bir zalimliğin içine de girdiklerini lütfen görsünler.

İtirazım hakarete cana kast edenlere

- Benim itirazım her zaman yıkıcı eleştiriye, hakarete oldu. Benim itirazım, cam çerçeve kıran, polise taşla saldıran, araçlara zarar veren, belediye otobüslerini kullanılmaz hale getiren, o otobüslerde Serapları kaybettiğimiz taarruzlara karşıdır. İçindeki yoksul kız çocuklarının canına kast eden anlayışadır.

- Biz, 1980 sonrasının baskılarını, yasaklarını, kısıtlamalarını yaşadık. İşte onun için, baskı, yasaklama, kısıtlama bizim bir yöntemimiz olamaz. Fikirlerin nasıl dışlandığını, inançların nasıl aşağılandığını, yaşam tarzlarına nasıl müdahale edildiğini, şiir okumanın nasıl mahpusluk gerekçesi yapıldığını gördük, yaşadık. İşte onun için biz hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmeyiz, edemeyiz ve edilmesine de izin vermeyiz. İşte onun için bugünün gençliğine siz bu hatalara düşmeyin diyoruz.”

Halkım başkanlık sistemini tartışsın

Erdoğan, başkanlık sisteminin halk tarafından bilinmesi ve tartışılması gerektiğini savundu. Erdoğan, gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili sorularına şu yanıtı verdi: “Benim halkım her şeyi bilmeli. Başkanlık sistemi nedir? Bunu bilmeli. Amerika bunu uyguluyorsa, nedir nasıl bir şeydir? Dünyanın değişik ülkelerinde yarı başkanlık sistemi var. Değişik yaklaşımlar olabilir. Milletin tartışmasından kaçmak çekinmek demokratlığa terstir.”

‘Seçilme yaşı 18 olsun’

- BAŞBAKAN Erdoğan toplantı öncesi tek tek ellerini sıktığı öğrencilere “Siyasette gençlerin daha fazla rol üstlenmesini daha fazla sorumluluk almasını samimiyetle arzuladık ve seçilme yaşını 25’e çektik. Ben daha da ileri gidiyorum. Biz seçme ve seçilme yaşını aynı yapmalıyız. Şimdi bu tartışmaya girer diye burada açmıyorum. Sen kalkıp seçme hakkını 18 olarak veriyorsun ama seçilmeye 30 diyorsun. Böyle bir anlayış olabilir mi? AK Parti 25-30 yaş arasındaki gençlerden milletvekili adayı gösterecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!