Dilek kazanına 100 dolar attı

Güncelleme Tarihi:

Dilek kazanına 100 dolar attı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, dilek kazanına 100 ABD Doları bıraktı.

Kazak korumalar, ziyareti izlemeye çalışan gazetecilere terör estirince, Cumhurbaşkanı Sezer Nazarbayev'i uyardı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in Orta Asya gezisinin son durağı Kazakistan'daki son günü olaylı geçti. Kazakistan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev'in korumalarının basın mensuplarını tartaklamasıyla ortaya çıkan gerginlik, Türk heyetinin Hoca Ahmet Yesevi türbesinin açılışına alınmamasıyla doruğa çıktı. Sezer'in Nazarbayev'i bizzat uyarmasına ve bakanların sert protestosuna neden olan olay şöyle gelişti:

Nazarbayev ile birlikte başkent Astana'dan uçakla Ahmet Yesevi Türbesi’nin bulunduğu Türkistan şehrine gelen Sezer, Kazak Türkleri tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Sezer, Nazarbayev, eşleri ve beraberindeki heyet türbenin açılışından sonra Türkiye tarafından yaptırılacak caminin temelini attılar. Ancak caminin temel atma töreni sırasında Nazarbayev'in korumaları programı izlemek isteyen basın mensuplarını tartakladı.

KORUMA TERÖRÜ

Türk dünyasının ‘‘İkinci Kabe’’ saydığı ve Türkiye tarafından 17.5 milyon dolara restore edilen Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin açılışında da ‘koruma terörü’ yaşandı. Açılış töreninde, Nazarbayev'in korumalarının sert tutumu, tam bir kargaşaya neden oldu. Türk basın mensupları Sezer ve Nazarbayev'in ziyareti sırasında türbeye alınmadı.

SEZER: RAHAT BIRAKIN

Türk basın mensuplarının ‘‘Programınızı izlememize izin vermiyorlar’’ yakınmalarını duyan Sezer, Kazak korumalara gazetecileri rahat bırakmalarını işaret etti. Sezer'in müdahalesi üzerine programın bir kısmını zorlukla izleyebilen gazeteciler, daha sonra da korumaların saldırısı ve tacizine uğradı.

Yaklaşık 50 basın mensubunun yanısıra, Türkiye'den gelen ve aralarında bakanların da bulunduğu 19 milletvekilinin de açılışa alınmaması rahatsızlığı doruğa çıkardı.

BAKANLARDAN BOYKOT

Bir milletvekili, ‘‘Türkiye'nin restore ettirdiği türbeye, Türk heyeti alınmıyor. Böyle skandal olmaz’’ tepkisini gösterirken, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden sorumlu Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay ile Kültür Bakanı İstemihan Talay da olayı protesto etti. İki bakan, Türk heyetinin güvenlik nedeniyle türbeye alınmaması ve gazetecilerin Nazarbayev'in korumaları tarafından tartaklanmasını protesto ederek, resmi öğle yemeğine katılmadılar. Devlet Bakanı Çay, Türk heyetine yönelik tutumları nedeniyle Kazak yetkililerle sert şekilde tartıştı. Bu arada, Türkiye tarafından restore edilmesine rağmen türbe açılışında tek bir Türk Bayrağı'nın bile bulunmaması dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer de korumaların gazetecilere yönelik tutumu nedeniyle Nazarbayev'e serzenişte bulundu. Sezer'in gazetecilerin görevlerini yaptığını hatırlatması üzerine Nazarbayev korumaların kendilerinin güvenliğini sağlamaya çalıştığını söyledi. Bu sözler üzerine Sezer, her iki tarafın da görevini yaptığını, ancak denge sağlanması gerektiğini söyledi.

TEŞEKKÜR

Sezer’in, türbe açılışında dilek kazanına 100 dolar attığı da öğrenildi. Nazarbayev türbe önünde toplanan halka hitap ederken, türbenin restorasyonu talimatını veren 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan ve katkılarından dolayı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e teşekkür etti.

Bu arada Türkistan'ın 1500. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere davet edilen Orta Asya Türk cumhuriyetleri liderlerinin hiçbiri Kazakistan'a gelmedi.

Orta Asya Türk cumhuriyetlerine yaptığı ziyaretleri tamamlayan Cumhurbaşkanı Sezer, dün akşam saat 19.30'da ‘GAP’ adlı özel uçağıyla Ankara'ya döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!