Diktatörleri rock'n roll devirecek

Güncelleme Tarihi:

Diktatörleri rockn roll devirecek
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2002 10:05

Amerikan müzik endüstrisinin dev firmalarından Atlantic Records'ın kurucusu Ahmet Ertegün, hamburger, blue jean ve Rock'n Roll'un, dünyadaki diktatörleri devirmeye yeteceğine inandığını söyledi. Ertegün "Bu dünyadaki korkunç hükümetleri devirecektir. Daha önce dünyada adaletsizlik yapan komünist ve diktatör devletleri devirdiği gibi" dedi.

Haberin Devamı

Amerikan-Türk Konseyi'nin Washington'da düzenlenen ve bugün başlayacak 21'inci konferansında bir caz konseri verecek olan Ertegün, ATC dergisinde yayınlanan röportajında, 11 Eylül olayları ve terörizme karşı savaşa da değinerek, "Genç insanların beyni yıkanabilir ve pek çok şeye inanmaya zorlanabilirler. Ancak televizyon sayesinde gençler,belli filmler, aktörler, müzik ve dansla da tanışıyor. Biz, blue jean,humburger, fast food ve Rock'n Roll patlamasını gördük. Bu, dünyadaki korkunç hükümetleri devirecektir. Daha önce dünyada adaletsizlik yapan komünist ve diktatör devletleri devirdiği gibi" dedi.
  
Ertegün, "Değişim, bu kültürel farklarla karşılaşan genç insanlardan geliyor. İnsanlar hoşlansın ya da hoşlanmasın dünya her gün daha modern hale geliyor. Eğitim, düşünce özgürlüğü ve iletişim, bu idealin kazanılmasında yardım ediyor. Diktatörler, iletişim ve Rock'n Roll aşkı ile devrilecekler" diye konuştu.  
   
TARKAN ÇOK BAŞARILI  
     
Ahmet Ertegün, Orta Avrupa ve oryantal müziğe karşı bugün dünyada büyük ilgi olduğunu belirterek, pop müzik sanatçısı Tarkan'ın da en büyük ilgi görenlerden biri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ertegün, "Tarkan'ın Türkçe çalışmaları çok baÅŸarılı. YeteneÄŸi yaratamazsınız, yetenek zaten oradadır. Biz sadece kaydettik. EÄŸer büyükseniz dinleyiciler ve hayranlarınız söyleyecektir. 10 bin kiÅŸi tekrar tekrar sizden bir kez daha ÅŸarkı söylemenizi istiyorsa bu önemli bir ÅŸey" dedi.Â

 ABD'ye 1935 yılında, Washington büyükelçisi olan diplomat babasıyla 12 yaşındayken geldiğini belirten Ertegün, dergiye, müzik dünyasına nasıl girdiğini de anlattı. Annesinin müziğe ilgisinin kendisi ve kardeşi Nesuhi üzerinde etkisi olduğunu belirten Ertegün, Washington'da ırçılığın yaygın olduğu bir dönemde caz müziğe ilgisi sayesinde dönemin önemli siyah sanatçılarıyla tanıştığını söyledi.

Bu siyah müzisyenlerin Türk büyükelçiliÄŸinde partilere davet edildiÄŸini belirten Ertegün, bir gün Güneyli bir Senatörün, diplomat babasına mektup yazarak, "Siyahları ön kapıdan içeri almayın" uyarısında bulunduÄŸunu ve babasının da "Bütün insanlar ön kapıdan girer ve bizim evimizde de bu böyle olacak" yönünde cevap yazdığını anlattı.Â

Haberin Devamı

WASHINGTON'DA İLK "SİYAH-BEYAZ" KONSER 
     
 Duke Ellington, Louis Armstrong gibi güçlü müzisyenlerle Washington'da, beyazlar ve siyahların birlikte katılabileceği bir konser düzenlemek için kapı kapı dolaştıklarını belirten Ertegün, kimsenin bunu istemediğini en sonunda Musevi Merkezi'nin, ilk kez böyle bir konserin düzenlenmesi için kapılarını açtığını, daha sonra bundan cesaret alan Ulusal Basın Klübü'nün de gelecek konserler için yer sağladığını belirtti. 
  
Irkçılığın halen Amerika'da sona ermediğini belirten Ertegün, "İki toplumun entegre olduğu söyleniyor. Ama hala siyah ve beyaz işçilerin birlikte bir şey kutladıkları ya da parti yaptıklarını görmüyorum. Amerika'da hala ırkçı bir toplumda yaşıyoruz. Eski günlerdeki gibi zorlama değil, ancak iki tarafın da seçimiyle böyle. İnsanların birbiriyle iletişim kurma fikrine alışması uzun zaman alacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!