Dijital Demokrasi Platformu'ndan 'Temiz Twitter' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Dijital Demokrasi Platformundan Temiz Twitter çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 19:40

Dijital Demokrasi Platformu, sosyal paylaşım ağı Twitter’da yükselen nefret söylemi ve tahammülsüzlüğe karşı, ‘Temiz Twitter’ kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

Platformdan yapılan açıklamada, Twitter’ın bir toplumsal çatışma ve linç ortamı olmadığı, aksine demokratik bir tartışma platformu işlevi görmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “14 Kasım 2013’te yola çıkarken 'Twitter'ı etkin bir kamusal müzakere platformu olarak gördüğümüzü ve bu platformun demokrasi kültürüne ve sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayabileceğini vurgulamıştık. Temiz Twitter istiyoruz çünkü; Twitter’ın bir toplumsal çatışma ve linç ortamı değil demokratik bir tartışma platformu olmasını istiyoruz. Twitter’ın dezenformasyon içermeyen sağlıklı ve güvenilir bilgiye yer veren bir mecra olmasını istiyoruz. Nefret söyleminden arınmış, farklılıklara saygı duyan ve ötekileştirmeyen bir iletişim istiyoruz. Özel hayatın gizliliğinin evrensel bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz. Acıların, hassasiyetlerin ve kutsalların alaya alınmadığı bir dil istiyoruz. 140 karakterle paylaşılan mesajların yeterince açıklayıcı olamayabileceğinin unutulmamasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

14 Kasım 2013 tarihinde kurulan ve etkileşimli iletişim çağında dijital ortamların doğru kullanımını öğrenmek ve yaygınlaştırmak, dijital vatandaşlık ve açık devlet bilincinin geliştirilmesine önayak olmak, bu mecraları sorun değil çözüm alanları haline getirmek ve dijital araçlar ile demokrasi kültürüne katkı sağlamak amaçlarını güden Dijital Demokrasi Platformu'nun çalışma alanları şöyle sıralanıyor:

- Dijital medya okur-yazarlığının ve dijital vatandaşlık bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması,
- Yönetim organlarının bu ortamlar aracılığı ile daha şeffaf ve açık hale gelmesine katkıda bulunmak,
- Gerçek hayatta var olan rol ve sorumlulukların bu mecralarda da geçerli olduğunu kullanıcılara, dolayısıyla kamuoyuna anlatmak,
- Dijital ortamların kullanımı ile ilgili bir “Dijital Bilinç ve Etik” anlayışının oluşmasında öncü olmak,
- Dijital platformlar aracılığı ile yerelde ve genelde yönetime daha etkin katılımın sağlanabileceği, demokrasiye daha çok hizmet edilebileceği hususunda tarafları teşvik etmek,
- Bu yeni yaşam alanında; kişisel güvenlik ve özel yaşamın korunması ile ilgili yapılacaklar konusunda kamuoyu adına gözlemci ve bilirkişi olmak.

Haberin Devamı

Dijital Demokrasi Platformu'nun kurucular kurulu ise şu isimlerden oluşuyor:

Ahu Özyurt (gazeteci-yazar), Ali Rıza Babaoğlan, (bilgisayar mühendisi-yazar), Bilal Eren (bilgisayar mühendisi-Marmara Üniversitesi öğretim üyesi), Bülent Turan (AK Parti İstanbul milletvekili), Erkam Tufan Aytav (gazeteci-yazar), Faik Tunay (CHP İstanbul milletvekili), Fatih Mehmet Demirci (aktivist-Genç Siviller genel koordinatörü), Ferhat Kentel (sosyolog - İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi), İbrahim Paşalı (gazeteci-yazar), Merve Şebnem Oruç (bilişim uzmanı-yazar), Mustafa Şen (siyaset bilimci), Nurettin Özdoğan (sosyal medya uzmanı), Osman Çelik (mobil teknolojiler uzmanı), Ömer Ekinci (kişisel gelişim uzmanı), Yusuf Devran (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!