Diğer pavyonlarda neler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Diğer pavyonlarda neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

55. Venedik Bienali’nin Türkiye Pavyonu pek çok kişinin de ortak görüşüyle çok başarılı. Peki, diğer pavyonlarda neler oluyor...

Haberin Devamı

Birleşik Krallık

Giardini yerleşkesinde yer alan Birleşik Krallık pavyonundaki ‘English Magic’ adlı sergide Turner prize ödüllü İngiliz kavramsal video ve yerleştirme sanatçısı Jeremy Deller’ın pavyonu banner’larla donattığı çalışması var.

Çin

Arsenale’nin en hareketli pavyonu Çin Ulusal pavyonu. Mekândan çıkıp Arsenale’deki farklı alanlara, çimler, parke taşlar hatta ağaçlara yayılan ‘Transfigürasyon’ adlı sergide yer alan işlerden biri de Venedik kanalından alınan suların şişeler içinde sunulmasından oluşuyor. İzleyiciler bunları kendi getirdikleri deniz suyuyla dolu şişelerle değiştirebiliyorlar.

Almanya

Susanne Gaensheimer küratörlüğündeki Almanya Pavyonu’nda aynı anda Romuald Karmakar, Santu Mofokeng, Dayanita Singh ve Ai Wei Wei var. Sanatçıların hiçbirinin Alman olmamasını AB’nin lokomotif devleti Almanya’nın dünya sanatı üzerindeki patronluk iddiasına yormak mümkün.

Haberin Devamı

Belçika

Giardini yerleşkesindeki Belçika Pavyonu’nda 2012 yılında İstanbul’un kâr amacı gütmeyen sanat kurumlarından Arter’de de ‘Yara’ adlı bir kişisel sergi yapan Berlinde de Brüyckere var. Sanatçı Cripplewood adlı işini sergiliyor. Pavyonun küratörüyse Nobel edebiyat ödüllü yazar J.M. Coetzee.

İtalya

Arsenale yerleşkesinde geniş bir alana yayılan İtalyan Ulusal Pavyonu’nda ‘Vice Versa’ isimli bir seçki var. Bartolomeo Pietromarchi küratörlüğünde gerçekleştirilen seçkide 18 sanatçı yer alıyor. İçlerinde Fabio Mauri gibi artık aramızda olmayan sanatçılara da yer verilmiş olması ilginç bir detay.

Lübnan

Arsenale’de Türkiye Pavyonu’nun hemen yanında yer alan Lübnan Akram Zaatari, ‘Letters to a refusing pilot’ (Reddeden pilota mektuplar) adlı işini sergiliyor. Video ilhamını İsrail işgali döneminde Lübnan’daki bir okulu bombalaması istenen pilotun emre itaatsizliği bu cinayete tercih etmesinden alıyor.

Fransa

Giardini yerleşkesinde yer alan Fransa Pavyonu’nda Anri Sala ‘Ravel Ravel Unravel’ adlı işini sergiliyor. İş, ismini ünlü Fransız modernist kompozitör Maurice Ravel’den alıyor. Pavyonun küratörü ise Christine Macel.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!