Diğer Kızkardeş

Güncelleme Tarihi:

Diğer Kızkardeş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Zihinsel özürlü genç bir kadının yaşama tutkuyla bağlanışınınöyküsü

Başrollerini Juliette Lewis, Diane Keaton, Tom Skerritt ve Giovanni Ribisi'nin paylaştığı Diğer Kızkardeş (The Other Sister) adlı bu romantik komedi filminde, Carla Tate adlı 24 yaşındaki hafif derecede zihinsel özürlü bir genç kadının öyküsü anlatılıyor. Yıllar boyunca özürlülere yönelik bir okulda eğitim gördükten sonra sınırlamalarının çouğunun üstesinden gelen bu genç kızın uzun bir aradan sonra ailesinin evine dönüşüyle başlayan olaylar dizisini anlatan filmin yönetmeni ise Garry Marshall...

Filmde Carla Tate aşırı koruyucu annesine karşı çıkıyor ve kendisinin de sorumlu bir yetişkin olabilecek kapasitede olduğunu kanıtlamak için gayret göstermeye başlıyor. Kendilerini keşfetme uğruna çok büyük bir kişisel yolculuğa çıkan Carla ile onun gibi zihinsel özürlü bir erkek olan erkek arkadaşı Danny, bir yandan sevgilerini yaşarken, ber yandan da yaşamın en zor soruların birine yanıt bulmaya çalışmakla ve sıradan bir yaşam tarzının bile olağanüstü bir gelişim sağlayabileceğini kanıtlamaya çalışıyor.

Yapmıcı Alexander Rose, filmin kökenlerinin bundan yıllar öncesine, kendi çocukluk yıllarına kadar gittiğini belirtiyor ve şöyle diyor: ‘‘Çocukluk yıllarımda çok sevdiğim bir kız arkadaşım vardı. Beyinsel özürlü bir kızdı bu... Bir gün anılarımdan Garry Manshall'a söz ettim. O da beyinsel özürlü bir genç erkekle ilgili bir öykü düşündüğünü söyledi. İkimizin düşüncelerini birleştirdik ve birtakım özgün düşüncelerin de katılmasıyla filmin senaryosu ortaya çıktı.’’

Yapımcılar ve senaryo yazarları, filmin çekimlerine başlamadan önce konuyla ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapmışlar. Film yapımcıları bu çalışmaları sırasında İtisnai Çocuklar Vakfı ve Los Angeles'taki McBride Özel Eğitim Merkezi yetkilileriyle de işbirliği yapmış.

Filmin iki başrol oyuncusu Juliette Lewis ile Giovanni Ribisi, çekimlerden önce bu iki kuruluşa giderek araştırmalar ve görüşmeler yaptılar. Aynı zamanda yapımcı Alexandre Rose ile de görüş alışverişinde bulunarak onun çocukluk arkadaşı konusundaki anılarını dinlediler.

İşte film bütün bu araştırmalar tamamlandıktan sonra hayata geçirildi.

Juliette Lewis'in dönüşü

Juliette Lewis bugüne kadar hep birinci sınıf yönetmenlerin filmlerinde oynadı. Ona Hollywood'un en büyük erkek oyuncuları eşlik ettiler. Rol arkadaşları Brad Pitt, Woody Allen, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio ve George Clooney gibi ünlü yıldızlardı. Son olarak 1996 yılında The Evening Star'da Shirley MacLaine ile başrolü paylaştı. Sonra da en olduysa Lewis'in adı bir anda ortadan yok oldu. Ortadan kayboluşunun nedeni uyuşturucu kullanımı sonucunda uğradığı yıkımın bir sonucuydu. Lewis, 18 ay boyunca tedavi gördü ve uyuşturucu tutkusundan kurtulmayı başardı ve yeniden film senaryolarına göz atmaya başladı. Bu filmin senaryosu da işte o günlerde önüne geldi.

Güzel oyuncu Diğer Kızkardeş'de üstlendiği zihinsel özürlü Carla adlı genç kızın kişilik özelliklerini şöyle anlatıyor: ‘‘Carla'nın bir iyileştirme kurumundan çıkıp dünyaya yeniden dönmesi nedeniyle, onun yaşam yolculuğuyla benimki arasında büyük oranda paralellik vardı. Bu yüzden de şimdiye kadar üstlendiğim bütün karakterlerden daha fazla yakınlık duydum. Sadece yolculuğu değil, geçmişi terk eden kimliğiyle ve geleceğe yönelik kararlılığıyla da bana çok benziyordu.’’

Sonunda vizyona bir çizgi film girdi

Deprem sonrası moral bulmaya gerçekten ihtiyacı olan çocuklar, sıkıntılarını biraz olsun sinema salonlarında atabilecekler. Doug'un İlk Filmi (Doug's 1st Movie) uzun süredir sinemalarda çizgi film seyretme imkanı bulamayan çocukların imdadına tam zamanında yetişmiş bir çizgi film...

Walt Disney Pictures'ın yeni uzun metrajlı bu filmi, televizyonlarda ilgiyle izlenen çizgi dizisinden sinemaya uyarlandı. Jim Jinkins'in yaratıcı çalışmasının ürünü olan filmde, ergenlik çağına gelen her gencin yaşamak zorunda kaldığı iklimi yaşayan ve doğru olanı yapmakla popüler olanı yapmak arasında bocalayan Doug Funnie adlı bir gencin öyküsü anlatılıyor.

Filmin yönetmenliğini Maurice Joyce yapıyor. Senaryosunu Ken Scarborough yazdığı filmin yapımcılıklarını da Jim Jinkins, David Campbell ve Melanie Grisanti üstleniyorlar.

Amerikan ABC televizyonunun cumartesi sabah kuşağında gösterilen Disney's Doug adlı çizgi dizinin ulaştığı başarıdan güç alan Walt Disney Pictures, filmi bu diziden uyarladı. Çizgi dizide serüvenleri anlatılan Doug Funnie ve arkadaşlarının büyüme çağında karşılaştıkları duygusal iniş-çıkışlar sinema filmine de aktarıldı. Bunların yanısıra iki alt konu öne çıkarıldı. Doug'un en yakın arkadaşı Sketer'ın Şanslı Ördek Gölü'ndeki canavarı avlaması olayı filmde öne çıktı. Çizgi filmi takip eden seyirci kitlesinin uzun zamandır yanıtını bilmek istediği bir başka konu da Doug ile Patti'nin gerçek sevgili olup olmayacağıydı. İkisi arasındaki ilişkinin belirleyici unsuru göldeki canavar olarak belirlendi ve alt konu bu yönde geliştirildi.

Filme gidenler, eğer çizgi filmi bir şekilde önceden izlememişlerse, Doug'la ilk kez karşılaşmış olacaklar. Doug'un bu kadar sevilmesinin ve tutulmasının nedeninin herkesin onu kendisine yakın hissetmesi olduğunu anlayacaklar. Çünkü sıradan bir genç olan Doug, her gencin yüzyüze kaldığı benzer problemlerle başa çıkmaya çabalıyor. Herkesin kendinden birşeyler bulabileceği bu eğlenceli çizgi film çocukları bekliyor..

Ayışığı Kutusu

Ortayaş bunalımı eşiğindeki bir adamın hikayesi

Tipik ortayaş bunalımının eşiğindeki bir adamın hayatından kesitler veren Ayışığı Kutusu, aynı zamanda bir yol filmi özelliklerini de taşıyor. Evinden uzakta bir hafta geçirmeye karar veren Al Fountain, Alice'in Harikalar Ülkesi'nde kaybolup eve dönerken rastladığı tavşanın ardından gitmesi gibi, çok garip bir genç ile tanışıp onun ardından gitmeyi tercih ediyor. Herşey kontrolünden çıkıyor. Ve belki de yıllardır düşlediği ortama tesadüfen girmiş oluyor.

Hikaye bir erkeğin özgürlüğü kendi kendine keşfedişini ve içinde yaşadığı yansımaları anlatıyor. Oyuncular, yönetmen ve senarist olan Tom DiCillo'nun filmin birbirine zıt iki karakterinin de bir çok özelliğini kendisinde barındırdığı için yazdığı senaryoya pek fazla doğaçlama sahne katmaya gerek olmadığını her şeyin apaçık ortada ve doğal olduğunu söylüyorlar. Filmdeki Kid ve Al karakterlerini canlandıran Turturro ve Rockwell yönetmenlerinin daha senaryoyu yazarken bile bu rolleri onlar için düşündüğünden emin olduklarını da ekliyorlar.

Filmde karakter çatışmalarının bol bol işlendiğini görüyoruz. Ödüllü filmi Living in Oblivion'ın ardından yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği ilk film bu Tom DiCillo'nun... Filmde başrolleri John Turturro, Sam Rockwell, Catherine Keener ve Lisa Blount paylaşıyorlar. Filmin yapımcıları ise Marcus Viscidi ve Thomas A. Bliss...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!