Devrim mi, dayatma mı

Güncelleme Tarihi:

Devrim mi, dayatma mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi'nde kavga büyüyor. Rektörü Prof. Alemdaroğlu, üniversitede gerçekleştirmeye çalıştıkları ‘yeniden yapılandırma’ projelerini ‘‘Devrim’’ olarak nitelendirirken; istifacılardan Prof. Şenatalar, Rektör'ü ‘‘Dayatmacı’’ olmakla suçladı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu, üniversitede gerçekleştirmeye çalıştıkları 'yeniden yapılandırma' projesini 'devrim' olarak nitelendirdi, bu sistemin 'yorulmayı' gerektirdiğini söyledi. Üniversiteyi 'tepeden' ve 'katı' yönettiği iddialarına karşı çıkan Alemdaroğlu, ‘‘Yasalara göre yetkimi en az noktada kullanıyorum. Her şeyim açık ve seçik’’ dedi.

Alemdaroğlu, arkadaşımız Yalçın Bayer'in, Radyo Cumhuriyet'teki programında 2 saat 15 dakika süreyle soruları yanıtladı. Programa telefonla katılan istifacılardan SBF öğretim üyesi Prof. Burhan Şenatalar, bazı fakültelerdeki bölümlerin birleştirilmesi konusunun tartışılmadan ve gündem maddesi olarak alınmadan Senato'da alelacele oylanarak geçirildiğini, Rektör'ün dediğinin aksine 'çekimser oy'ların 'kabul' değil 'ret' sayılması gerektiğini savundu. Şenatalar, ‘‘Siz bu konuların tartışılmasına karşısınız. Fakültelere dayatma yapıyorsunuz.’’ dedi. Alemdaroğlu da, ‘‘Siz de hayat boyu tartışmadan yanasınız. Üniversite geri kalıyor. Ben yeniden yapılanma kararını bütün fakültelere söyledim.’’ Yaklaşık 20 dakika süren diyalog sırasında, demokrasi anlayışlarında farklılık olduğunu belirten taraflar, birbirlerini 'kelime oyunları' yapmakla suçladılar.

KARŞILIKLI TARTIŞMA

Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Tahsin Yeşildere de, 'yeniden yapılanma' üzerinde konuşurken, ‘‘Siz daha sistemi anlamamışsınız’’ dedi. Yeşildere, ‘‘Bunları kabul etmezseniz kadro da yok, para da yok dediniz, baskı yaptınız. Düşüncenize karşı gelen şeyler karşısında susturuluyoruz’’ diye devam edince Rektör, ‘‘Olayları çarpıtıyorsunuz. Her şey fakülte kurullarında sonuna kadar tartışıldı. Yani her zaman sizinkiler doğru, benimkiler yanlış mı olacak? Demokrasilerde oy çokluğu vardır’’ diye konuştu.

TÜRBAN ELEŞTİRİSİ

Getirdiği sistemin 'yorumlamayı' gerektirdiğini söyleyen Alemdaroğlu, istifacılardan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Aysel Çelikel'in istifa dilekçesindeki bir cümleye değinerek, ‘‘... Cumhuriyet'in bölünmez bütünlüğü.. diyor. Böyle bir kavram yok, 'Vatanın, ülkenin bölünmez bütünlüğü var. Bir hukuk profesörü Anayasamız'ın vazgeçilmez kuralını bilmiyor mu?’’ dedi. Prof. Bülent Tanör'ün bir yazısı ile Prof. Çetin Özek'in de bazı FP'lilere hukuk danışmanlığı yapmasını da eleştirdi. İki kez ödüllendirdiklerini söylediği Prof. Tayfun Akgüner'in şimdi de bir özel üniversiteye gideceğini öğrendiğini söyledi.

‘Türbanın arkasına sığınması' eleştirilerini kınayan, bu konudaki tutumlarının aynen süreceğini belirten Alemdaroğlu, ‘‘Laiklik kavramını Türkiye'nin tek gündemi haline getirmişsem bundan gurur duyarım. Çok ilkelilik sertlik olarak niteleniyorsa, ben bundan vazgeçmeyeceğim. 2000'li yıllara girerken çağdaş bir üniversite olmamız gerekiyor. Bunu da reformlarımızla yerine getiriyoruz. Üniversitemizin bilimsel düzeyi ile ilgili çatının yükseldiğini görmekten mutluluk duyuyorum’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!