Devletten 1 milyon dolar istiyor

Güncelleme Tarihi:

Devletten 1 milyon dolar istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2001 00:00

Haberin Devamı

Cinayetten mahkûm edilen Hasan Ersoylu'nun, 3 yıl 11 ay 17 gün sonra suçsuz olduğu ortaya çıktı. Tahliye edilen Ersoylu, 1 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

İŞLEMEDİĞİ cinayet suçundan 1446 gün cezaevinde yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan 5 çocuk babası Hasan Ersoylu (55), boş yere hapiste tutulduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Ersoylu, Türkiye Cumhuriyeti'nden 1 milyon dolar (yaklaşık 670 milyar lira) tazminat istedi. Hukuk skandalı, 1994'te Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde başından tabanca ile vurularak öldürülen bir kişinin cesedinin bulunmasıyla başladı.

İdamla yargılandı

Düzce'de oturan Fatma Aldemir, önce cesedin 2 yıldır kayıp eşi Dursun Aldemir'e ait olduğunu teşhis etti. Yapılan araştırmalarda İstanbul Sultanbeyli'de marangoz atölyesi bulunan ve bir süre Dursun Aldemir ile arkadaşlık yapan Hasan Ersoylu gözaltına alındı. Ersoylu, 5 gün süren sorgulama sonunda Dursun Aldemir'i öldürdüğüne dair hazırlanan ifadeyi imzaladı. İdam istemiyle yargılanan Ersoylu, Ordu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalarda cinayet işlemediğini, ifadeyi işkence altında imzaladığını söyledi, ancak 20 yıl 10 ay hapse mahkûm edildi. Yargıtay da kararı onayladı.

Yüzükten teşhis

Ersoylu cezaevinde gün sayarken, Düzce Cumhuriyet Savcılığı, 1992 yılında vurularak öldürülen ve kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına gömülen bir cesetle ilgili dosyayı yeniden açtı. Yapılan incelemelerde parmağında D.A. yazılı yüzük bulunan cesedin Dursun Aldemir'e ait olduğu anlaşıldı. Cesedi eşi de teşhis edince Ordu'daki dosya tekrar açıldı ve Hasan Ersoylu tam 1446 gün (3 yıl 11 ay 17 gün) sonra, 8 Aralık 1998'de serbest bırakıldı. Ordu Ağır Ceza Mahkemesi 13 Eylül 2000 tarihindeki karar duruşmasında Hasan Ersoylu için beraat kararı verdi.

Neler kaybettim

CEZAEVİNDE kaldığı her gün için 691 dolar isteyen Hasan Ersoylu işlemediği bir suç nedeniyle mahkûm edilmesi sonucu yaşamının altüst olduğunu söyledi. ‘‘Cinayeti işkence sonucu işlediğimi söylemek zorunda kaldım. Ülkemde dava açmış olsaydım, bana verilecek tazminat çok komik olabilirdi. Bu yüzden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açtım’’ diyen Hasan Ersoylu kaybettiklerini şöyle özetledi:

Cezaevinde kaldığım süre içinde iş çevresini, iş ilişkilerini yitirdim.

Cezaevinde bir gözümün görme duyusu kayboldu.

Toplumdaki saygınlığım zedelendi. Ailem, çevremiz tarafından dışlandı.

5 çocuğum, para olmadığı için okulu bırakmak zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!