Devletin zirvesi bugün Çanakkale’de

Güncelleme Tarihi:

Devletin zirvesi bugün Çanakkale’de
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 07:00

Türk tarihinin dönüm noktaları arasında yer alan Çanakkale Zaferi’nin 93. yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Törenlere, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin üst kademesi katılacak. İstanbul’daki çeşitli belediyeler de halkın Çanakkale’yi ziyaret etmesi için otobüs seferleri düzenliyor.

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 93’üncü yıldönümü bugün törenlerle kutlanıyor. Törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Gül ve Erdoğan, Gelibolu Yarımadası’nda Şehitler Abidesi’nde saat 14.00’te başlayacak olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 93’üncü yıldönümü törenine katılacaklar.

Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadın milletvekilleri, milletvekili eşleri, diplomatlar ve yabancı askerlerin yakınlarının aralarında bulunduğu 170 kişilik bir grupla Çanakkale’ye çıkarma yapacak. "Barış Elçileri Toplanıyor" adı altında Emine Erdoğan himayesinde gerçekleşecek etkinlik, bugün 09.00’da Gelibolu Yarımadası’ndaki Namazgáh Tabyası’ndan başlayacak. Kafile, daha sonra Şehitler Abidesi’ne giderek, temsili Türk şehitliğini ziyaret edip yabancı konuklarla birlikte zeytin fidanı dikecek. Ardından sırasıyla Ezineli Yahya Çavuş Şehitliği ve Ertuğrul Tabyası, Avustralya’nın Lone Pine Anıtı, 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı’nı gezecek olan Emine Erdoğan ve beraberindekiler, saat 16.00’da Çanakkale’ye dönecek, Kolin Otel’de yapılacak ’Dur Yolcu’ filminin galasına katılacak. Emine Erdoğan’ın gezisine, Çanakkale’de savaşmış gazilerin torunları ve torun çocuğu olan Ailsa Hawkins, Karen Throssell, Jo-Anne Hardiy ve Emma Slack-Smith’in yanı sıra Yeni Zelanda ve İngiltere’den gelen konuklar da katılacak.

Truvalı Hektor ile Mehmetçik yan yana
/images/100/0x0/55eb3c51f018fbb8f8b4135e


KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mehmetçik ile Truva prensi Hektor’u birbirinden ayırmayan bir tarih bilincini ayaklandırmaya çalıştıklarını söyledi. Eceabat İlçesi’nde OPET tarafından yapılan ’Tarihe Saygı Parkı’nın açılışını yapmak ve 18 Mart Deniz Zaferi’nin 93’üncü yıldönümü törenlerine katılmak üzere Çanakkale’ye gelen Günay, Vali Orhan Kırlı’yı ziyaret etti. Çanakkale’ye Hektor heykeli yapılması düşüncesiyle ilgili görüşlerini açıklayan Günay, şunları söyledi: "Biz Çanakkale’yi 1915 Mart’ında savunmuşuz. Ama Anadolu topraklarını, bin yıllardan beri Anadolu’da yaşayan halklar olarak hep birlikte savunuyoruz. Fatih Sultan Mehmed ve Atatürk’ün söylediği rivayet edilen bir söz vardır: Çanakkale Zaferi aynı zamanda Truva’nın hesaplaşmasıdır. On bin yıl geriye kadar Anadolu’da yaşamış olan herkesi biz kendi tarih köklerimiz sayıyoruz. O yüzden karşı yakadaki (Gelibolu Yarımadası) Mehmetçik ile bu taraftaki (Anadolu Yakası) Hektor’u birbirinden ayırmayan tarih bilincini de ayaklandırmaya çalışıyoruz. Eğer uygun bir alan varsa ve ciddi bir toplumsal sahiplenmişlik varsa Çanakkale’ye dünya çapında ilgi çekici bir yapılaşmayı da gerçekleştirebiliriz."

GENELKURMAY’DAN ŞEHİTLERE AFİŞLİ ANMA

GENELKURMAY Başkanlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla afiş hazırladı. Genelkurmay’ın internet sitesinden yayımlanan afişlerin ilkinde Türk bayrağı fonu ve "Bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi saygıyla anıyoruz" yazısı eşliğinde Çanakkale Şehitler Anıtı’nın fotoğrafı yer aldı. İkinci afişte ise "Onlar önce vatan dediler" sözü eşliğinde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini temsil eden asker fotoğraflarına yer verildi.

Afişte, Türk Hava Kuvvetleri’ne pilot olarak katıldığı 1912 yılından şehit düştüğü 27 Şubat 1914’e kadar vatanı için üstün hizmetlerde bulunan şehit Yüzbaşı Fethi Bey’in fotoğrafı da yer aldı.

Kutlamalar için olağanüstü önlem

Zafer Haftası etkinliklerine katılması beklenen 85 bin kişinin güvenliği için Çanakkale merkezde 1103 polis, 25 Özel Harekát Timi, 10 bomba arama ekibiyle birlikte K-9 köpekleri, 20 eskort ve 20 koruma aracının görev yapacağı bildirildi. Çanakkale İl Emniyet Müdürü İhsan Ünal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 bakan ve çok sayıda milletvekilinin katımıyla gerçekleştirilecek olan 18 Mart törenlerine 80 ilden 25 bin kişinin geleceğini kaydederek, "Törenlere Çanakkale’den de 60 bin kişinin katılımını bekliyoruz. Bu nedenle kentteki güvenlik önlemlerimizi artırdık" dedi. Ünal, Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak törenler için İl Jandarma Komutanlığının gerekli güvenlik tedbirini aldığını sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Çanakkale filmi

MALATYA’nın Darende İlçesi Özel Birgül Lisesi öğrencileri, tarihi Zengibar Kalesi’nde Çanakkale Savaşı’nı anlatan film çekti. Öğretmen Selahattin Ay, film için öğrencilerden oluşturduğu ekiple 1 aydır çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin, Çanakkale Savaşı’nı anlatan film çekme teklifini duyunca çok duygulandıklarını anlatan Ay, şunları kaydetti: "Öğrenciler, bu destanı çekmenin önemini kavrayarak, ellerinden geldiğince profesyonel davrandı. ’Çanakkale ruhuyla’ çekilen bu filmin ses ve efektleri öğrenciler tarafından yapıldı."

Köylü kadınlardan Çanakkale oratoryosu
/images/100/0x0/55eb3c51f018fbb8f8b41360


MERSİN’in Tarsus İlçesi’ne bağlı İnköy’de köylü kadınların hazırlayıp sunduğu "Çanakkale Oratoryosu" büyük beğeni topladı. Köy sakinlerinden Dilek Özdemir, Saniye Demirüleyen, Nahide Güngör, Meryem Gök, Selvihan Gülal, Ayşe Gök, Seyhan Yalçın, Aliye Gök, Rukiye Güngör, Fatoş Güler ve Demet Güler’in köy ilköğretim okulu öğretmen ve öğrencileriyle hazırladığı Çanakkale Oratoryosu’nda Çanakkale Zaferi’nin unutulmazları arasında olan Kınalı Murat’ın hikáyesi ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirinden kesitler sunuldu. Okul bahçesindeki etkinliği izleyenler, köylü kadınlar ve öğrencileri ayakta alkışladı.

Çanakkale Zaferi’nin ’Mektepli Mehmet’leri

ÇANAKKALE Zaferi’nin 93. yılı anısına, Özel Avrupa Koleji’nde, savaşı ve yaşananları anlatan sergi hazırlandı. Hürriyet Gazetesi’nin desteği ile gerçekleşen sergiye, Çanakkale Savaşı’nda gazi ve şehit olanların anısına "Mustafa Kemal ve Çanakkale’nin Mektepli Mehmetleri" adı verildi. Savaşa, İstanbul’daki lise öğrencileri ve üniversiteliler, çevre illerdeki üniversite gençliği ve öğretmenler gönüllü olarak katılmışlardı. Öğrenciler, birbirleriyle rekabet edercesine askerlik şubelerine gitmiş ve askere kaydolmuşlardı. Başta Çanakkale olmak üzere çeşitli cephelerde vatanın istiklal ve bağımsızlığı uğruna hayatlarını adamaktan çekinmeyen Mektepli Mehmetler’in çoğu geri dönememişti. Sergi bir hafta süresince ziyarete açık kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!