Devletin en güvenilir emanetçisi

Güncelleme Tarihi:

Devletin en güvenilir emanetçisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2004 16:08

Zeki Müren'in ceketini, Michael Jackson'un şapkasını, Rauf Denktaş'ın Kıbrıs Barış Harekatı'nda Bülent Ecevit'le konuştuğu manyetolu telefonu o satışa çıkardı. Eskidji Müzayede Evi'nin sahibi Dikran Masis, müzayedecilik işine başlamaya, yedi yıl önce Frankfurt'ta katıldığı bir müzayedede karar verdi. Batık banka mallarını satışta gösterdiği başarı nedeniyle 2002'nin Eylül ayında 'devletin en güvenilir emanetçisi' tayin edildi.

Dikran Masis'in satışa çıkardıkları arasında neler yok ki... Zeki Müren'in, çekimlerinden sonra vefat ettiği TRT programında giydiği ceket, Rauf Denktaş'ın Kıbrıs Barış Harekatı'nda Bülent Ecevit'le konuştuğu manyetolu telefon, İbrahim Tatlıses'in çocukluğundan beri taşıdığı tesbihi, Halit Kıvanç'ın maç anlatırken kullandığı kronometresi, Aysel Gürel'in perukları, Çanakkale'deki Eşek Adası, Balıkesir Ayvalık'taki Çiçek Adası, Tekel'in Mecidiyeköy'deki Tekel fabrikası, İzmir'de Kubilay anıtının içinde bulunduğu arazi, Gökkafes'te daireler. Masis, 22 yaşında Londra'da eğitimini tamamladıktan sonra babasının şirketi Masis Çelik İşleri San. ve A.Ş'de genel müdür olarak çalışmaya başlıyor. Babası ile geçinemeyince 25 yaşında yollarını ayırıyorlar.

İKİSİ DE SİVRİ KARAKTERLİ

Geçinememelerinin nedenini, ikisinin de 'sivri karakterli' olmasına bağlıyor. O zamanki varlıklı işadamlarının arasında babasına ilk başkaldıranın kendisi olduğunu söylüyor: ‘‘Hiç unutmuyorum, bir perşembe akşamı, 'Bir gün evlenirsem, karım benden bir kürk istediğinde, babama gidip 'bana para ver de karıma kürk alayım, mı diyeceğim' diye düşündüm. Dönüşü olmayan kararımı ondan sonra verdim.‘‘

Masis, babasının yanından ayrılınca 'lüks hayata' da veda ediyor. 'Beş parasız' başladığı yeni hayatında çok sıkıntı yaşadığını söylüyor: ‘‘Aynı spagettiyi bir hafta yediğimi hatırlıyorum.‘‘

Kamyonet üzerinde konserve ve elbise askısı satışı ile sıfırdan başladığı iş hayatına, zırhlı banka nakil araçları, bankamatik, para sayma makineleri ve çift cam ithalatı ile devam ediyor. Daha sonra bir dış ticaret şirketi kurarak, 100'den fazla dış ticaret firmasının ticaret genel distribütörlüğünü yapıyor. Ardından 15 yıl boyunca Bostancı Gösteri Merkezi'nde prodüktör olarak çalışıyor.

MİLYONLARCA MAL SATTI

Yedi yıl önce sahip olduğu 14 şirketin bir kısmını kapatıp Yalıköy'de inşaatlar yapmaya başlıyor. Frankfurt'ta katıldığı bir müzayededen sonra müzayede işine girmeye karar veriyor. Yaklaşık 40 yıldır müzayedelere gittiğini anlatıyor: ‘‘Türkiye'deki müzayedeler sanat ağırlıklıydı. O güne kadar yalnızca o kitleye hitap ederdi. Müzayede eskiden zengin hobisiydi. Eskidji ile, dünyada olduğu gibi sektör oldu. O zamanlardaki müzayedelerdeki alıcı portreleri ile şu andakiler çok farklı. Müzayede ile her şey satılabilir. Romalılar esirleri bile satıyordu.‘‘

'Dünyanın sayılı müzayede evlerinden biri olmak' amacıyla yola çıktıklarını söylüyor. 2003 yılında müzayede sayısıyla dünyada üçüncü olduklarını belirtiyor. Masis, daha sonra, bankaların tasfiye satışlarını yapmaya başladıklarını anlatıyor. Batık banka mallarını satışta başarı gösteren Eskidji, 2002’de, 'devletin en güvenilir emanetçisi', sahibi Dikran Masis de 'güvenilir kişi' tayin ediliyor.

‘‘Bin 200 müzayedeyi aştık, milyonlarca mal satıldı. Arkamızda hiç kan gölü bırakmadık‘‘ diyor. İnsanların, devletin malını gördükleri anda 'onu nasıl ucuza alacaklarını' düşündüklerini söylüyor: ‘‘Eskidji'yi görünce, hakkını verip alacağız diyorlar.‘‘

Eskidji’nin rekorları

Altı yılda yapılan müzayede sayısı (3 Mart 2004 itibariyle): Bin 165

- Bir günde yapılan en fazla müzayede sayısı: Yedi

- Müzayedede tek lotta erişilen en yüksek pay: 18 trilyon lira

- Bir günde alınan en yüksek teklifler toplamı: 166 trilyon 523 milyar lira

- En uzun halktan teklif toplantısı: 15 saat 10 dakika (2003'ün Mayıs ayında yapılan Yapı Kredi Gayrimenkul)

- Tek müzayedede satılan en çok parça sayısı: İki bin 700 adet (2001'in Mart ayında yapılan Sümerbank satışları)

- Bir ayda en fazla yapılan müzayede sayısı: 116

- En çok katılımcının geldiği müzayede: İki bin 700 kişi (2001'de yapılan Sümerbank oto satışı)


Stokaut, ihracatı kurtaracak

Dikran Masis, geçtiğimiz mart ayında açılışı yapılan StokAut ile, Türkiye'ye yeni bir konsepti getirdi. Yenibosna'daki 37 bin metrekare kapalı alana kurulu olan StokAut, ihracatçıların ürünlerini aynı çatı altında toplayıp 365 gün toptancılara yeni ürünlerini sundukları ve stok fazlalıklarını sattıkları bir satış merkezi. Buradaki imalatçı firmalar, fuar mantığı içinde yıl boyunca ürünlerini sergileyip tanıtma, yurt içi ve yurdışındaki alıcılarına daha kolay ulaşma imkanı buluyor.

REKLAM HAVUZLARI

Toplam 670 standın bulunduğu alanda, haftanın dört günü toptan, üç günü ise perakende satış yapılıyor. StokAut'u, Türk sanayiinin ihracat ayağının kurtuluşu olarak gördüğünü söyleyen Masis, şöyle konuşuyor: ‘‘Başta KOBİ'ler olmak üzere Türk sanayicisi, çok pahalı bir iş olduğu için, tek başlarına dünyaya açılmakta zorlanıyor. StokAut bunu ucuzlatıyor, birlik yaratarak reklam havuzları yapabiliyor. StokAut'takiler, burada sattıkları malı kendileri başka yerde daha ucuza satamıyorlar. StokAut'un görevi, stok fazlası ve yeni ürünlerini satmak. Türkiye'deki ve dünyadaki perakendeciler, gelip buradan toptan alışveriş yapacaklar. Almanya, Fransa, ABD, Dubai ve Polonya'da da açmayı planlıyoruz.‘‘

DÜNYADA BENZERİ YOK

- Eskidji gayrimenkul, tasfiye, oto, makine ve techizat, tekstil, deniz araçları, sanat ve sigorta departmanları ile, departman sayısı sekiz olan dünyadaki tek müzayede evi.

- 2003 yılı müzayede sayısı olarak dünyada üçüncü.

- Müzayede ve halktan teklif yöntemiyle gayrimenkul satışında dünyada birinci.

- 2003 satışlarında dünyada beşinci.

- 416 personel çalışıyor. Bunların 314'ü mimar, inşaat mühendisi, harita mühendisi, 76'sı beyaz gömlekli idari personel, 26'sı ise destek hizmetleri bölümünde görev yapıyor.

- Elektronik donanım sayesinde, aynı anda altı farklı yerde müzayede yapılabiliyor.

-1 Mart 2004 itibariyle, o güne kadar satılan emtia (lot) ve gayrimenkul sayısı 231 bin 200.

-2003'te satışına aracılık edilen takribi mal bedeli, 310 milyon dolar.

- 1 Mart 2004 itibari ile yapılan toplam müzayede sayısı bin 169.

Beş yıl sonra locaya çıkacak

Aile şirketlerinde, birinci jenerasyon işin başından çekilmediği takdirde, ikinci jenerasyonun verimli olamayacağını söyleyen Dikran Masis, ‘‘Çocukları iki numaraya değil, en başa koyacaksın‘‘ diyor. Kendi çocuklarını, Eskidji'yi devredeceği günden bir yıl öncesine kadar kendi işine sokmayı düşünmediğini belirten Masis, 26, 23 ve 16 yaşlarındaki çocuklarının zamanla Eskidji'nin yönetimini ele alacaklarını söylüyor. Beş sene sonra işin başından çekileceğini, kendi deyimiyle 'locaya çıkacağını' söyleyen Masis, işkolik olması nedeniyle boş duramayacağını ve Eskidji'nin sanat departmanına rakip bir firma kuracağını belirtiyor. Masis, ‘‘Oğlumu ufak ufak kışkırtır, ona rakip olurum’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!