Devlet, tazminat isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Devlet, tazminat isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2002 02:09

Türkiye, geçen hafta El-Halil'deki silahlı saldırıda yaşamını yitiren Binbaşı Cengiz Toytunç ile yaralanan Yüzbaşı Hüseyin Özarslan için tazminat istemek üzere hazırlıklara başladı.

Soruşturma için İsrail'e, askeri yetkililerin de aralarında bulunduğu iki ayrı ekip gönderen Ankara'nın taraflara ilk net mesajı, ‘‘Mevcut durumu gerekçe göstererek faillerin bulunması konusundaki beklentilerin hasıraltı edilmemesi’’ yönünde oldu.

Ankara, tazminat için özellikle İsrail'in TIPH'ın kuruluş sözleşmesine aykırı tutumları üzerinde çalışıyor.

TIPH'ın kuruluşuna ilişkin 8. maddede, ‘‘Güç içinde görev yapanların kendi can güvenlikleri için silah kullanabilecekleri’’ belirtilirken, TIPH görevlilerinin İsrail'in karşı çıkması nedeniyle silah kullanmadıkları belirtildi.

Binbaşı Toytunç da öldürülmesinden kısa bir süre önce eşine, can güvenlikleri için silah taşımaları gerektiğini söyleyerek, mevcut duruma ilişkin endişeşini dile getirmişti.

Şehit binbaşının Antalya'da oturan ailesi, kendilerinin özel bir tazminat talebi bulunmadığını bildirdi. Ancak aile, ‘Devletimiz neyi uygun görürse, biz de onu uygun görürüz’’ görüşünü dile getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!