3 Aralık hadi ipucu: Devlet katkısı ile desteklenen, uzun vadeli birikim aracı nedir?

Güncelleme Tarihi:

3 Aralık hadi ipucu: Devlet katkısı ile desteklenen, uzun vadeli birikim aracı nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 19:30

Devlet katkısı ile desteklenen, uzun vadeli birikim aracı BES’tir. Hazine Müsteşarlığı ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından denetlenen BES, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik sistemlerinin yerine gelen bir sistem değil tamamlayan, destekleyen bir sistemdir. İşte, yüzde 25 devlet katkısının da bulunduğu BES ile ilgili diğer detaylar

Haberin Devamı

BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) gelir elde edebileceğiniz tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir. BES uygulaması hem ülkenin tasarruflarına katkı sağlamak hem de bireyleri tasarrufa teşvik etmek amacıyla 2003 yılında başlatıldı ve sisteme giren kişilere aylık yatırdıkları katkı paylarını vergiden düşebilme imkanı tanındı. 1 Ocak 2013’ten itibaren ise sistemde köklü bir değişikliğ gidilerek yüzde 25 devlet katkısı uygulamasına geçildi.

OTOMATİK BES DÖNEMİ

2017 yılında ise bireysel emeklilikte yeni bir reforma daha gidildi ve 45 yaş altı tüm çalışanların, işverenleri tarafından BES’e alınmasını sağlayan otomatik katılım uygulaması başladı. Böylece birbirine benzese de iki farklı bireysel emeklilik sistemi oluşturuldu. 2003’ten beri devsam edene ‘gönüllü BES’, 2017’de başlayana da ‘otomatik BES’ adı verildi.

BAKMADAN GEÇME!