Devlet etnik dini ve dilsel açıdan kördür

Güncelleme Tarihi:

Devlet etnik dini ve dilsel açıdan kördür
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Almanya’nın Köln kentinde Hıristiyan ve Alevi Türkler’le buluştu.

Haberin Devamı

Uzun yıllardan sonra bir Türk Dışişleri Bakanı’nın farklı inanç ve kültüre sahip vatandaşlarla buluşması, Hıristiyan ve Alevi cemaatlerinde memnuniyetle karşılandı. Davutoğlu, Ortodoks ve Süryaniler’e yönelik konuşmalarında “Hepiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin diasporasısınız” dedi. Davutoğlu ilk olarak Antakya Ortodoks Ermiş Demetrios Kilisesi’ni ziyaret etti. Kilisenin girişinde kırmız halı serilerek papaz Abdülmesih Sabuncu ve Kilise Cemaati Başkanı Musa Çiftçioğlu tarafından karşılanan Davutoğlu, buradaki konuşmasında şunları söyledi:
Temsilciliklerimiz eviniz
“Bu kardeşlik duygumuz dünya var oldukça yaşayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sizlere herhangi bir zarar gelmesini engellemek için devlet olarak hemen seferber oluruz. Devletimiz etnik, dini, dilsel farklılık gözetmez, bu anlamda kördür. Temsilciliklerimiz sizlerin evinizdir. Devlet sizin hizmetinizdedir.”
Papaza: Türkiye vatanınız
Davutoğlu daha sonra Köln’de, Süryaniler’in ibadet yeri Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi’ne geçti. Burada kilise papazı Numan Dag, yaptığı konuşmada, Türkiye’den “eski vatanımız” diye bahsedince, Bakan Davutoğlu, Dag’ın bu sözünü düzeltme ihtiyacı duydu. Davutoğlu, “Türkiye sizin eskimeyen vatanınızdır. Yani hâlâ vatanınızdır, hep de vatanınız kalacaktır” dedi. Davutoğlu’nun bu sözlerini Süryani Cemaati dakikalarca alkışladı. Kadim Süryani ve Arami cemaatinin Anadolu kültürünün bir parçası olduğunu söyleyen Davutoğlu, Mardin’deki Mor Gabriel Kilisesi’nin arazisiyle ilgili ihtilafın çözüleceği mesajını verdi.
Başkonsolosları uyardı
Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi’ni de ziyaret eden Davutoğlu, Muharrem orucu iftarına katıldı. Davutoğlu, Neo-Nazi çetesinin 2004’te bombalı saldırıda bulunduğu Köln’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Keup Caddesi’ne de giderek, Türk esnafla sohbet etti. Köln Türkevi’nde de Almanya’daki Türk başkonsoloslarıyla toplantı yapan Davutoğlu, “Türkiye’den gelmiş herkesle aynı şekilde ilgileneceksiniz. Hangi din ve etnik kökenden olursa olsun hepsi bizim insanımızdır. Vatandaşımızın burnu kanasa hemen devreye gireceksiniz” mesajı verdi.

Haberin Devamı

63 ülkeden 10 bin kişiyi kurtardık

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da iç savaş başladığı zaman Türkiye’nin bu ülkedeki 25 bin vatandaşını kurtarmak için yürüttüğü operasyonun detaylarını anlattı. Davutoğlu, Türkiye’nin 25 bin Türk’ün yanısıra 63 ayrı ülkeden 10 bin kişiyi de Libya’dan çıkardığını söyledi.  Libya’da iç savaş başladığında bu ülkedeki Türk vatandaşlarının kurtarılması için 400 diplomatın aralıksız çalıştığını, bazı geceler kendisinin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın uyumadan gelişmeleri takip ettiği belirten Davutoğlu, şunları anlattı:
“Bingazi ve civarındaki vatandaşlarımızı kurtarma çalışmalarımız sürerken Kufra kentindeki bir şantiyede çalışan vatandaşlarımız silahlı kişilerce rehin alındıklarını bildirdi. Sayı 300- 400 kişiyi buluyordu. Hemen bölgenin en etkili aşiret reisini Türkiye’ye getirttim ve ‘vatandaşlarımızın kılına dokunulmadan Bingazi’ye getirilmelerini’ istedim. Bu kişi sayesinde vatandaşları Bingazi’ye getirmeyi başardık.
Libya’ya çok uzak ve imkânları bulunmayan ülkelerin vatandaşlarına el attık. 1200 Vietnamlı’yı kurtardığımızda, Vietnam’ın haberi bile yoktu. Burundi Dışişleri Bakanlığı, 60-70 öğrenci ülkelerine ulaştığında, vatandaşlarının kurtarıldığından haberi oldu. Bir toplantıda karşılaştığım Burundi Dışişleri Bakanı, ‘Öğrencilerimizi ülkede görünce çok şaşırdık. Size müteşekkiriz’ dedi.”
Davutoğlu, İranlı öğrencilerin bastığı İngiltere Büyükelçiliği’nde rehin tutulan 6 İngiliz diplomatın da Türk eskortlarla büyükelçilikten çıkarılarak kurtarıldığı bilgisini verdi.                                                                       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!