Dertlerine derman arayan ebeler

Güncelleme Tarihi:

Dertlerine derman arayan ebeler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez elemanlarından olan ancak yıllardır ihmal edilen ebeler, haklarını arıyor. Bir yandan özlük haklarının düzeltilmesini ve kendilerine uygulanan çifte standardın giderilmesini beklerken, diğer yandan meslek odalarını kurabilmek için önlerindeki yasal engellerin kaldırılmasını istiyorlar.

Türk Ebeler Derneği Başkanı Elver Karamanoğlu, 1846 yılından beri ebe yetiştirildiğini, 1997'de de ilk kez lisans programı açıldığını, okullarının sayısının 65'i bulduğunu söyledi. Ebelerin bazen sağlık hizmetini tek başına verdiğini, gerektiğinde büyük sorumluluklar ve yükler taşıdığını belirten Karamanoğlu, ‘‘Artık ebeler lise sonrası 4 yıllık eğitimden sonra yetişiyorlar. Ebe yeri gelince, sağlık ocağında doğurtuyor, hekim yoksa gebenin muayenesini, kontrollerini yapıyor, çocukların bakımını üstleniyor, aşılıyor. Çoğu kere bunları tek başına gerçekleştiriyor. Ancak haklarını alamıyorlar’’ dedi.

Ebelerin halen 1928 yılında çıkarılan kanuna tabi olduklarını ve eğitimlerindeki değişime rağmen hakettikleri ücreti alamadıklarını anlatan Karamanoğlu, ‘‘Aramızda 2 yıllık yüksek okul veya 4 yıllık lisans programından mezun olanlar var. Ancak, göstergelerimizdeki artış, maaş, ikramiye gibi özlük haklarımıza yansımıyor. Diğer 2 yıllık veya 4 yıllık yüksek okul mezunları haklarını alırlarken, ebeler mağdur ediliyor. Başka meslek gruplarından emekli olanların maaşları 3-5 eksilirken, bizimki yarı yarıya azalıyor. Yani hem çalışırken hem de emekli olurken mağdur oluyoruz’’ dedi.

Yaptırım güçleri yok

Dernekleri bulunduğunu ancak etkinliklerini ve yaptırım güçlerini artırmak için meslek odası olmayı istediklerini belirten Karamanoğlu, ‘‘Derneklerin yaptırım gücü yok. Diğer meslek odalarındaki gibi zorunlu üyelik getirmek istiyoruz. Kendi bültenimizi, dergimizi çıkararak üyelerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Hem oda hem de özlük haklarımızı düzenleyen kanun tasarısı hazırlanalı 1 yıl oldu. Sağlık Bakanlığı'nda bekliyor’’ dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde çalışan Saniye Araz, emeklilik süresinin dolmasına rağmen, maaşındaki azalmayı göze alamadığı için çalışmayı sürdürmek zorunda kaldığını söyledi. Emekli olması halinde maaşında en az 70 milyon liralık azalma olacağını belirten Araz, ‘‘Biri lisede, diğeri üniversitede iki çocuk okutuyoruz. Eşim işçi emeklisi. Benim de maaşımda meydana gelecek azalmayla çocuklarımızı okutmamız imkánsız. Zaten lise son sınıftaki çocuğumuzu dershaneye bile gönderemedik’’ diye konuştu. 30 yılı aşkın zamandır hizmet verdiğini belirten ebe Araz, ‘‘Daha iyi olanaklar verilirse emekli olmak isterim doğrusu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!