Dersim geçişi

Güncelleme Tarihi:

Dersim geçişi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) ile Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) üyeleri, Dersim isyanının lideri Seyit Rıza ve yedi arkadaşının idam edildiği Elazığ’daki Buğday Meydanı’nda toplanarak, basın açıklaması yaptı.

Grup, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’i protesto eden afişlerin yanı sıra, ‘70 yıldır kapanmayan yara, seyitlerimizin mezarları nerede’ yazılı pankartlar açtı. Basın açıklamasını okuyan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Kaya, Seyit Rıza ve arkadaşlarının hukuk dışı bir şekilde idam edildiğini öne sürerek, şöyle konuştu:

Kutsal topraklar

“Dersim’in siyasal çekişmelere bir malzeme olması değil, tarihi haksızlık varsa bunun giderilmesi taraftarıyız. Dersimliler olarak bir özür istiyoruz. Başbakan samimiyse elinde bir fırsat vardır. Arşivleri açsın seyitlerimizin mezarlarının yerini söylesin. Bu mezarlar Dersim’in kutsal topraklarına taşınsın.” Basın açıklamasına Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat da katıldı.

Hesabı sorulur

Onur Öymen’in 10 Kasım’da yaptığı konuşma, İstanbul Beyoğlu’nda toplanan bazı dernek ve sivil toplum örgütü üyelerince de protesto edildi. Galatasaray’dan Taksim Meydanı’na Öymen ve CHP aleyhine pankart ve dövizler açarak yürüyen grup adına basın açıklaması yapan TUDEF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Aydın, Dersim katliamının Cumhuriyet tarihinin en trajik olaylarından olduğunu söyledi. Tunceli’de de önceki gün, Seyit Rıza ve yedi arkadaşının idam edilişlerinin 72’nci yılı nedeniyle anma töreni düzenlenmiş, 500 kişilik grup “1938’in hesabı sorulacak, Dersim onurdur, onuruna sahip çık” sloganları atmıştı. ? DHA

Seyit Rıza kimdir?

1862’de doğan Seyit Rıza, Dersim isyanını organize etmiştir. Şeyh Hasanan Aşireti’nin reisi, babası Seyit İbrahim’in ölümünden sonra aşiretin başına geçti. Bir süre sonra Tujik Dağı’nın eteğindeki Ağdat köyüne yerleşti. “Dersime sefer olur, zafer olmaz” diyerek başkaldıran Seyit Rıza özellikle Cumhuriyet dönemindeki ayaklanmalara önderlik etmiştir. Seyit Rıza, çetesiyle birlikte yakalanmış ve 18 Kasım 1937’de idam edilmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!