Deri sektörü kürel ısınma ve Çin mağduru

Güncelleme Tarihi:

Deri sektörü kürel ısınma ve Çin mağduru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2007 09:44

Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şinasi Güneş, deri sektörünün küresel ısınma ve Çin mallarından çok olumsuz etkilendiğini belirterek, "Çok insan bu sene işini kaybetti ve daha da kaybedecek. Tuzla'da 200 tane fabrika vardı. Ama şu an 20-25 tane kaldı" dedi.

Haberin Devamı

Şinasi Güneş, ANKA'ya yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın geleneksel deri piyasasına darbe vurduğunu, hem Türkiye'de hem Avrupa'da talep darlığı yaşandığını söyledi. Küresel ısınmanın getirdiği en büyük sıkıntının firmaların uzun vadeli alışlardan vazgeçmesi olduğuna işaret eden Güneş, "Önceden firmalar fazla mal alıp stoklarlardı. Fakat şimdi almıyor. Talepte daralma var. Firmanın ne isteyeceğine bağlı olarak, sizin her şeyinizle hazır olmanız lazım. Gerekli her şeyi hazırlayıp, bekliyoruz" diye konuştu.

Küresel ısınma ile birlikte, Çin mallarının piyasaya girmesinin de üreticinin belini büktüğünü ifade eden Güneş, "Çinlilerle fiyat bazında rekabet edemiyoruz ama kalite olarak ediyor hatta geçiyoruz bile. Talebin ne zaman ortaya çıkacağı belli değil. Çıktığı an kim hazırsa, o malını satabiliyor. Bu anlamda biz onlardan avantajlıyız" değerlendirmesinde bulundu.

"200 FABRİKADAN GERİYE 20-25 TANE KALDI"

Güneş, Türkiye'nin deri ihracatının her geçen yıl azaldığına dikkat çekerek, "Çok insan bu sene işini kaybetti ve daha da kaybedecek. Tuzla'da 200 tane fabrika vardı. Ama şu an 20-25 tane kaldı. Böyle devam ederse ne yazık ki, daha da azalacak ve her yıl bir öncekini aratacak" dedi. Şu anda üretimin yüzde 90'ının ihraç edildiğini dile getiren Güneş, iç piyasadaki deri tüketiminin de son yıllarda arttığını vurguladı.

"UZAKDOĞU'DAN 1.5 MİLYON TANE DERİ CEKET GELDİ"

Haberin Devamı

Güneş, şunları söyledi:

"Deri tüketimi iç piyasada artıyor. Çünkü firma çok daha makul olan kredi sistemiyle ürün alıyor bu da işine geliyor. Ama Türkiye'deki perakendeciler fiyatları düşük olduğu için Çin malını getiriyorlar. Aradaki fiyat farkı yüzde 200. Bizim işçilik maliyetine adamlar bitmiş mal ihraç ediyorlar. Türkiye, ayakkabıda İtalya ve İspanya'dan sonra Avrupa üçüncüsüdür. Buna rağmen, geçen sene Türkiye'ye Uzakdoğu'dan 500 milyon dolarlık ayakkabı ve 1 milyon 500 bin tane de deri ceket girdi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!