Depremzede parası ile hovardalık

Güncelleme Tarihi:

Depremzede parası ile hovardalık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2001 03:35

Depremzedeler için Telsim yoluyla kestikleri 10 trilyonluk vergiyi cebe atan Uzanlar bu paralarla hovardalık yapıyor. Amerikan sosyete dergisi Vanity Fair, Uzan' ın eşi Alara ile, Prens Charles’ın bir davetine katıldığını yazdı.

Ünlü jet sosyete dergisi Vanity Fair, Cem Uzan ve eşi Alara'nın bu borçlarına rağmen Prens Charles ve sevgilisi Camilla'nın davetine katılmak için Charles'ın kurduğu vakfa onbinlerce sterlin bağışta bulunduğunu yazdı. Böylece, bine yakın depremzedeyi ev sahibi yapmaya yetecek olan vergiler, Uzanlar'ın Avrupa sosyetesinde boy gösterme hevesi için harcandı.


Motorola ve Nokia'ya olan 3 milyar dolara yakın borcunu ödemeyen, sahip oldukları Telsim'in abonelerinden depremzedeler için kesilen 10 trilyon liralık vergiyi cebe atan Uzanlar, bu paraları hovardaca harcıyor. Otomobille 20 dakika mesafedeki iş yerine hergün özel helikopterle gidip gelen, milyonlarca dolarlık yatlarda gezen Cem Uzan'ın, eşi Alara ile birlikte, Prens Charles ve sevgilisi Camilla Parker Bowles'ın düzenlediği bir davete katılabilmek için onbinlerce sterlin ödediği ortaya çıktı. Ünlü jet sosyete dergisi Vanity Fair, Charles ve Camilla'nın geçtiğimiz haziran ayında verdikleri partiye para vererek katılanlar arasında Cem ve Alara Uzan'ın da bulunduğunu yazdı.

Vanity Fair'in haberi üzerine İngiliz Mail on Sunday gazetesi, dün Motorola ve Nokia'ya milyarlarca dolar borcu olmasına rağmen Cem ve Alara Uzan'ın, Charles ve Camilla'nın masasında parayla yer satın alan milyonerler arasında olmasını eleştirdi. İngiltere'de pazar günleri yayınlanan yüksek tirajlı gazetelerden The Mail on Sunday, ‘‘Amerika'nın zengin sosyetesi Charles ve Camilla'nın masasında yer satın alabilmek nasıl milyonlar ödediler’’ başlıklı iki sayfalık haberinde, Prens Charles'ın en olağanüstü konuğunun Cem Uzan ve eşi Alara olduğunu yazdı. Cem Uzan için ‘‘Türkiye'nin en zengin insanlarından biri ama, şirketinin hayatta kalma mücadelesi veren elektronik grubu Motorola'ya 2 milyar ve Finlandiyalı cep telefonu şirketi Nokia'ya 700 milyon dolarlık borcunu ödemediği için şimdi soruşturma altında’’ denildi.

The Mail on Sunday, hakkındaki suçlamalara rağmen Galler Prensi Vakfı'nın en hatırı sayılır bağışçıları arasında gösterilen Cem Uzan'ın Türkiye'deki iki malikanesi ve büyük çiftliği dışında Zeytinli Adası'nın sahibi olduğu ve New York'taki Trump World Tower'daki iki üst katı yaklaşık 40 milyon sterline satın aldığı kaydedildi. Cem Uzan'ın üç yatı ve iki helikopterinin de bulunduğuna dikkat çekildi.

BİN EV PARASI

ABD'li Motorola ve Finlandiyalı Nokia'ya olan toplam 3 milyar dolara yakın borçlarını ödemeyen Uzanlar'a ait Telsim'in, cep telefonu görüşmelerinden depremzedelere yardım amacıyla kesilen vergileri de devlete ödemediği ortaya çıkmıştı. Uzanlar, Maliye Bakanlığı'na aktarılması gereken toplam 10 trilyon liralık deprem vergisini ödemedi. Böylece, yaklaşık bin depremzedeye konut yapmak için yeterli olan bu para, Cem Uzan ve eşi Alara'nın uluslararası sosyetede boy gösterme hevesi için harcandı.

120 KİŞİDEN BİRİ

İngiliz gazetesi, ‘‘Prens Charles, Camilla ve Manhattan sosyetesiyle verdiği özel akşam yemeğini Amerikan dergisinin görüntülemesine izin vererek neden kraliyet protokolunu çiğnedi?’’ sorusunu sordu. Aralarında Cem ve Alara Uzan'ın da bulunduğu 120 özel davetlinin, Buckingham Sarayı'nın Canaletto, Rembrandt, Wan Dyck tablolarının bulunduğu 50 metre uzunluğundaki Resim Galerisi'ndeki bir masada ağırlandığı belirlendi.

Davette Prens Charles'ın yanında oturan kişinin milyarder bankacı kocası Edmond Safra iki yıl önce Monaco'daki apartman dairesinde çıkan yangında ölen Lily Safra olduğu öğrenildi. Boynunda 250 bin sterlinlik kolye ve parmağında bıldırcın yumurtası büyüklüğünde tek taş elmaş yüzük taşıyan milyarder dulun 3.5 milyar sterlinlik serveti bulunduğu bildirildi. Böyle inanılmaz bir davete katılanların Prens Charles'ın arkadaşı olmadığına ve para vererek ilk defa kraliyet ailesiyle tanıştıklarına dikkat çekildi.

Prens Charles, Galler Prensi Vakfı'na büyük bağışlar yapanlara teşekkür etmek için bu partiyi düzenlemişti. Vakfa on binlerce dolar bağışta bulunanlar arasında New York'lu milyarder Betsy Bloomingdale, Donald Trump'ın baldızı Blaine Trump, Shirley Lord gibi Amerika'nın en sosyetik simaları dikkat çekti. Vanity Fair dergisi editörü Graydon Carter ile özel anlaşma yapıldığı ve Buckingham Sarayı'nda haziran ayında gerçekleşen parti için Amerikan dergisinin ünlü yazarı Bob Colacello ve fotoğrafçısı Jonathan Becker'i gönderdiği belirtildi.


Cem Uzan ve eşi Alara'nın Prens Charles'ın davetine katılmak için onbinlerce sterlin ödemesi, The Mail on Sunday gazetesine de konu oldu. Gazete Uzanlar'ın ödemediği milyarlarca dolar borca rağmen lüks içinde yaşadıklarını yazdı.


Çalıştıkları şirketlere ödenmesi gereken paraların yanısıra, depremzedeler için kesilen 10 trilyon liralık vergiyi bile tokatlayan Uzanlar, bu paralar ile lüks içindeki hayatlarını finanse ediyor. Cem ve Hakan Uzan, milyonlarca dolar değerindeki lüks yatlarda dolaşıp, depremzedelerin parasını Avrupa prenslerinin partilerinde saçıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!