Depremin psikolojik etkileri sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Depremin psikolojik etkileri sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


Yaklaşık iki yıl önce meydana gelen 17 Ağustos depreminin psikolojik etkileri devam ediyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olarak 6 Eylül 1999'da Avcılar'da hizmete giren Ruhsal Danışma Merkezi'nin çalışmalarının, gelecek yaza kadar devam etmesi planlanıyor.

Merkezde görevli psikiyatri uzmanı Dr. Mustafa Güveli, depremden sonra en fazla yıkım ve ölüm olayının gerçekleştiği Denizköşkler ve Gümüşpala mahallelerinde yaptıkları tarama sonucu, sorunları olduğunu düşündükleri 2 bine yakın kişiyi tedaviye aldıklarını kaydetti.

Depremden sonra bölgede travma sonrası ortaya çıkan stres bozukluklarını tespit için, üç kere anket çalışması yaptıklarını anlatan Uzm. Dr. Güveli, şunlrı söyledi:

''Depremin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen, hala bununetkilerini üzerlerinden atamayan insanlar var. Korkular azalmakla beraber hala sürüyor. Artçılarla birlikte travmayı tekrar tekrar yaşıyorlar. Bazı kişilerde kaygı, korku, irkilme, depremin yaşanıldığımekanlara gitmekten korkma, depremle ilgili konuşmaktan ve cinsellikten kaçınma gibi, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri devam ediyor.''

Tedaviye alınanların bir kısmına ilaç, bir kısmına da psikoterapi uyguladıklarını anlatan Uzm. Dr. Güveli, birçoğunun tedavisinin bittiğini, halen devam edenlerin ise birkaç yüz kişi olduğunu ifade etti.

İÇ ÇAMAŞIRIYLA BANYO YAPIYOR

''Merkeze her gün yeni 8-10 kişi başvuruyor'' diyen Uzm. Dr. Güveli, tedaviye alınanlarda en sık görülen problemleri de şöyle sıraladı:

''Artçı sarsıntı olmadığı halde halen insanlar sallanıyor. Cama, avizeye bakıyorlar. Bunlar abartılı tepkiler olarak, günlük hayatı etkileyecek şekilde yaşanıyor. Toplantıya gitmekten, kalabalık mekanlara, büyük alışveriş merkezlerine girmekten kaçınma boyutuna varacak kadar. Çok kısa bir süre önce, depremden bu yana yatak odasına girmeyen bir hanım başvurdu. Odayı girdiği zaman çarpıntı, nefes almama gibi problemler yaşıyor. Hala, asansör olmasına rağmen 10 katı yürüyerek inip çıkan, iç çamaşırlarıyla banyo yapan, tuvalet kapısını açık tutan insanlar var.''

BAŞVURANLARIN ÇOĞU KADIN

''Başvuranların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Genelde oran 3-4 kadına karşılık bir erkek'' diyen Uzm. Dr. Güveli, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yapılan araştırmalara göre, deprem gibi büyük travmalar sonrası insanların yüzde 7-8'inde bu tür rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Hiçbir tedavi olunmadığı takdirde de normal yaşama dönme 5-10 yılı buluyor. Tedaviyle bu süre 6 ay-1 yıla iniyor.''

İstanbul İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan da merkezin çalışmalarının gelecek yaza kadar devam etmesinin planlandığını belirterek, yaşanılan sorunların belli bir süreyi aşması ve bunların sosyal ve mesleki işlevselliği bozması halinde, profesyonel yardım alınması gerektiğini vurguladı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!