Depremi bilen profesör

Güncelleme Tarihi:

Depremi bilen profesör
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İTÜ Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Barka, 8 Ekim’de Hürriyet’e , ‘Düzce merkezli bir deprem bekliyorum. Fazla büyük bir deprem olmayacak. 6.8 civarında olacak. 7.4’e göre daha küçük’ demişti.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Aykut Barka, 7.2'lik Düzce depremini 8 Ekim günü Hürriyet'e verdiği röportajda tahmin etmişti.

‘‘Marmara ve Düzce'de deprem bekliyorum’’ başlığıyla yayınlanan röportajında Barka şunları söylemişti:

‘‘Marmara dışında Düzce'nin güneydoğusunda beklentimiz var. Düzce-Hendek ve Mudurnu vadisine doğru giden çatallı bir hat var. Mudurnu vadisi 1957-67 depremleriyle kırıldı. Bu depremde Hendek'e kadar olan kısım da kırıldı. Düzce'nin güneydoğusunda hareket etmemiş bir kısım var. Bunun bir depremle dolması gerekiyor. 30 kilometrelik bir fay parçası ve 1.5-2 metre kayması lazım. Fazla büyük bir deprem olmayacak. 6.8 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 7.4'e göre daha küçük.’’ Barka, bu yorumunun ardından şiddetini tahmin edebildiği depremin zamanı konusunda bir yorum yapamayacağını belirtmişti. Barka'nın uyarısını 8 Ekim'de yaptığı Düzce depremi, dün akşam saat 18.57'de geldi. Barka, dün akşamki depremden sonra Düzce fayının hareket ettiğini gösterdiğini belirterek, ‘‘6.5 şiddetinde olduğu açıklanıyor. Ancak yıkım gücüne bakılacak olursa daha büyük olabilir’’ dedi. Barka, fayın bundan sonra daha doğuya gitmesinin pek mümkün olmadığını da söyledi.

Prof. Dr. Aykut Barka

1952 yılında İstanbul'da doğdu. Yüksek lisansını istanbul Üniversitesi'nde, doktorasını İngiltere Bristol Üniversitesi'nde yaptı. Doktora tezinin konusu, 'Kuzey Anadolu Fay Kırığının Sismoteknik Özellikleri'. Massachussets Teknoloji Enstitüsü'nde çalışırken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin teklifi üzerine Türkiye'ye döndü. Daha sonra İTÜ'ye geçti. Halen İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyor. Barka, evli ve iki çocuk babası.

Yine uykusuz ve soğuk geceler

TÜRKİYE'nin yaşadığı en büyük doğal felaketlerden biri olan 17 Ağustos depreminin ardından evsiz kalan onbinlerce vatandaşımız, dün meydana gelen 7.2'lik depremle yine sokağa döküldü. Çadırkentlerde ve geçici konutlarında normal hayata dönmeye çalışan depremzedeler, dün akşam saat 18.57'de meydana gelen depremle yine korkunun esiri oldular. Önceki gün merkez üssü Adapazarı-Sapanca olan 5.7 şiddetindeki depremin şokunu üzerlerinden atamayan vatandaşlar, dün akşam yine büyük bir panik yaşadı. Bolu, Zonguldak, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Sıvas, Edirne ve Tekirdağ başta olmak üzere Kuzeybatı ve İç Anadolu'nun çoğu kentinde, vatandaşlar yine geceyi sokaklarda ya da otomobillerinde geçirdi. Hava koşullarının kötü olmasına ve soğuğa rağmen, battaniyelerini kapan vatandaşlar korku içinde sabahı beklediler. Özel araçları olanlar otomobilleriyle açık alanlara kaçmayı tercih ederken, telefon santrallarının kilitlenmesiyle vatandaşlar yakınlarına ulaşmakta güçlük çektiler.

Kırım'dan da hissedildi

DÜZCE'yi vuran deprem Kırım'dan da hissedildi. Rus yetkililer son depremin şiddetinin, 17 Ağustos sarsıntısının yüzde 70'i kadar olduğunu ve bin kadar ölü olduğunun tahmin edildiğini açıkladılar. Rusya Olağanüstü Durumlar Bakanlığı Tahmin Merkezi Müdürü Mihail Şahmanyan gazetemize yaptığı açıklamada, Düzce depreminin Kırım'da 3 ila 4 şiddetinde hissedildiğini söyledi. Sarsıntı üzerine tahmin merkezinin ‘bilgisayar ortamında deprem programını’ harekete geçirdiklerini ve ilk verilere göre bin kadar can kaybı beklediklerini söyledi. Şahmanyan ayrıca, ‘17 Ağustos depreminin yüzde 70’i kadar yıkıcı olduğunu tahmin ettiğimiz bu son sarsıntı, yeni ve geniş bir fay hattının oluştuğunun göstergesidir' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!