Deprem hayvanları da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem hayvanları da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Darıca Hayvanat Bahçesi'nde depremin olduğu gece çığlıklar yükseldi. Maymun, erken doğum yaparak yaşamını yitirdi. Timsahlar, 2 gün hiç suya girmediler. Papağanlar tüy dökmeye başladı.

Türkiye'nin tarihini değiştiren depremin olduğu saatte, Darıca'da bulunan ünlü Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nden de çığlıklar yükseldi. Bunlar, yüzyılın depremine hazırlıksız yakalanmış insanların çığlıkları değildi. Türkiye'nin ilk özel ve avrupa standartlarındaki hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanların çığlıklarıydı. İnsana sonsuzmuş gibi gelen 45 saniyelik sarsıntının ardından hayvanat bahçesini büyük bir sessizlik kapladı. Yapılarda çökme, çatlama yoktu, hiçbir hayvan da göçük altında kalmamıştı. Yalnızca bir beşik gibi sallanan havuzdaki suların dışarıya taşması sonucu, 10 ‘‘Koi’’ balığı yaşamını yitirdi.

Ama hayvanat bahçesindeki sessizlik daha sonra da sürdü. Deprem, hayvanları büyük bir strese sokmuştu. Bu nedenle beyaz yüzlü maymun, erken doğum yaptı, ama kurtarılamayarak yavrusuyla birlikte yaşamını yitirdi. Stres nedeniyle başta papağanlar olmak uzere kuşlar tüy dökmeye başladılar. Timsahsahlar tam iki gün boyunca suya girmedi. Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Genel Müdür Yardımcısı Aydan Tekin, ‘‘En büyük endişemiz akvaryum camlarının patlamasıydı. Çok şükür hepsi sağlam. Depremden sonra hayvanların tümünde bir iştahsızlık ve durgunluk gözledik. Özellikle şempanzeler çok etkilendiler. Lider şempaze, yavruları ve diğerlerini bir noktada toplayıp gözetim altında tutuyor. En yaramaz yavru şempazeler bile bu günlerde oyun oynamıyor’’ dedi.

Hayvanat bahçesinde depremin etkisinde kalan hayvanların stresi daha kolay yenebilmeleri için sularına sürekli vitamin ve strese karşı ilaçlar konuluyor. Bakıcılar bu günlerde kafeslere daha çok girip, hayvanlarla yakından ilgileniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!