Deprem bölgesinde endişeli bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgesinde endişeli bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 14:19

ANKARA'nın Bala İlçesi'nde dün meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle sarsıntıyı yakından hisseden köylerdeki endişeli bekleyiş sürüyor. Evleri hasar gören köylüler, dün geceyi yakınlarının yanında geçirirken, devletin bir an önce kendilerine barınabilecekleri bir yer sağlamasını istedi.

Sırapınar Köyü'nde evleri hasar gören 15 aile, dün gece yakınlarının yanlarına yerleşti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı ekipler bugün köye gelerek, çatlaklar meydana gelen evlerde hasar tespiti yaptı. Köy muhtarı Muhammet Yıldırım, yetkililerin yaptığı incelemelerdan sonra kaç evin oturup oturulamayacağının belirleneceğini belirterek şunları söyledi:
“Şu anda depremde evleri hasar gören vatandaşlar, akrabalarının yanında. Bu durum daha bir hafta sürecek gibi. Ekiplerin çalışmalarından sonra evleri oturulamayacak durumda olanlara kira bedeli ödenecek. Şu anda henüz korkularımızı atlatamadık. Vatandaş endişeli.”

Muhtar Yıldırım, 2005 yılında meydana gelen depremden sonra yapılması gereken deprem konutlarının ise ömünüzdeki mart ayında yapımına başlanacağını belirterek, “Yapılacak 39 deprem konutunun kısa sürede bitirilerek mağdur vatandaşlara teslim edileceğini söylediler. Bizim isteğimiz, bir an önce bu evlerin bitirilip, bizlere teslim edilmesi. Çünkü köy halık iki depremden sonra evlerine girmeye korkuyor” dedi.

TELEF OLAN HAYVANLARIN KALDIRILMASI İSTENDİ

Depremden etkilenen köylerden Yukarı Hacıbekir'de ise köylüler, yetkililerin kendilerine sahip çıkmamasından yakındı. Depremde ahırı yıkılan ve 70'in üzerinde küçükbaş hayvanı telef olan Bayram Tavay, “Hayvanlarımın yarısından fazlası telef oldu. İki gündür köylülerin yardımıyla enkaz altından hayvan leşlerini çıkarıyorum. Ölen hayvanların hepsi daha burada duruyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Birilerinin gelip hastalık yaymadan bu hayvan leşlerinin kaldırmasını istiyorum. Daha enkaz altında ölen hayvanlar var. Onları bile çıkaramadık” diye konuştu.

Bayram Tavay, deprem bölgesi olan köye gelen İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerininin durumu yerinde görüp, tespit yaptığını belirtirken, zararının bir an önce karşılanmasını istedi. Bu arada cuma namazı sonrası köylerdeki camilerde deprem duası yapıldı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ile Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün birlikte oluşturduğu 3 ekibin bölgede yaptıkları inceleme sürüyor. TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, dün meydana gelen depremin ardından artçı deprem çalışmaları ve bölgede olabilecek orta büyüklükte diğer depremlerin ihtimal değerlendirdiklerini söyledi. Doç. Dr. İnan, TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü, geçen yıl başlayan DPT destekli ‘Deprem Acil Gözlem Çalışmaları’ (DEPAR) Projesi sayesinde alet ve ekip açısından her zaman hazır hale geldiğini kaydederek, böylesi durumlarda deprem merkez üssünde çok parametreli deprem bilgilerini aletsel olarak topladıklarını açıkladı.

Türkiye’de iki kurumun birlikte çalışma yaptığı 140 deprem istasyonu bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. İnan, “Bölgeye detaylı gözlem ve veri bazlı değerlendirme için gerekli ek deprem istasyonları kuruldu ve gözlemlere başlandı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!