Denizli'de 700 yıllık mezar taşı çalındı

Güncelleme Tarihi:

Denizlide 700 yıllık mezar taşı çalındı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2008 10:52

DENİZLİ'nin geçmişi Selçuklulara uzanan İlbadı Mezarlığı'nın duvarının üzerinde duran, İnançoğulları Beyliği dönemine ait 700 yıllık mezar taşı tarih yağmacıları tarafından çalındı. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, 7 yıl önce fotoğrafını çekip incelediği mezar taşının çalındığını fark edince olayı Denizli Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi.

Haberin Devamı

30 yıldır defin işleminin yapılmadığı, geçmişi Selçuklu Dönemi'ne kadar uzanan, Osmanlı, Germiyanoğlulları, İnançoğlulları ve Cumhuriyet dönemine ait mezarların bulunduğu tarihi İlbadı Mezarlığı'nda yaşanan tarih yağması önceki gün ortaya çıktı. Mezarlıkta bilimsel araştırma yapan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, envanter ve restorasyon çalışmaları sırasında 700 yıllık mezar taşının çalındığını fark edince şoke oldu. Tarihi değeri çok yüksek olan 1308 yılına ait mezar taşının çalındığını Denizli Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildiren Prof. Dr. Pektaş, tarih yağmacılarına artık ‘dur’ denilmesi gerektiğini söyledi.  

7 YIL ÖNCE FOTOĞRAFINI ÇEKMİŞ

Mezar taşının bulunması için çalışma başlatıldığını, uluslararası örgütlerle de irtibata geçildiğini ifade eden Prof. Dr. Pektaş şunları söyledi:

“Yaklaşık 7 yıl önce, mezarlığın çevre duvarının üzerine konulmuş, İnançoğulları dönemine ait mezar taşını gördüm. Mezar taşı 1308 yılına aitti. Üzerinde Arapça Ayet-el Kürsi vardı. Fotoğrafını çekerek inceleme yaptım. Ancak, tarihi eser envanterine kaydettirmemiştim. Zannediyorum, yıllar önce vatandaşlar sevap olsun diye taşı oraya yerleştirmiş ama hiçkimse de gelip ilgilenmemişti. Önceki gün yeniden aynı bölgede çalışmalara başladığımda, taşın yerinde olmadığını fark ettim. Konuyu ilgili kurum ve kuruluşlara ilettim.”

Denizli tarihi için bulunmaz bir hazine olan İlbadı Mezarlığı'ndaki güvenliğin yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Pektaş, “Korumayı bir kişi sağlıyor. Ancak buranın güvenliğini profesyonel anlamda sağlamamız gerekiyor. Bu projeye başladığımızdan beri herhangi bir hırsızlık olayıyla karşılaşmadık ama biz gittikten sonra ne olur bilemiyorum” dedi.

MEZARLIK TARİH HAZİNESİ

Prof. Dr. Kadir Pektaş, İlbadı Mezarlığı'nda Denizli Valiliği'nin desteğiyle geçen şubat ayında çalışma başlattıklarını anlatırken şöyle konuştu:

“Denizli'de genellikle Bizans ve Roma dönemlerine ait tarihi eserler günyüzüne çıkarılmış. İlbadı Mezarlığı, Denizli'deki Türk devrine ait tarihi bir hazine. Burada Denizli Valiliği'nin desteğiyle bir proje başlattık. Mezarların envanterlerini çıkartıp, restore ediyoruz. Kitabeleri, isimleri, kişilerin ölüm sebeplerini inceliyoruz. Bunların hepsi tarihi bir belge. Dört aydır sürdürdüğümüz çalışmada mezarlığın içinde bulunan namazgah günyüzüne çıkarıldı ve restore edildi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!