Denizkızı sağ salim

Güncelleme Tarihi:

Denizkızı sağ salim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uzun süre gündemden düşmeyen ve Arap dünyasının büyük tepki gösterdiği Türk-Amerikan-İsrail ortak tatbikatı başarıyla gerçekleştirildi. Siyaset uzmanı Prof. Efraim Inbar, tatbikatı, ‘‘Ortadoğu'da radikal rejimlere karşı yeni bir güç dengesi oluştuğu sinyali vermektedir’’ diye yorumladı.

Arap dünyasını ve Yunanistan'ı kızdıran ABD-İsrail-Türkiye'nin ortaklaşa düzenledikleri ‘Güvenilir Denizkızı’ tatbikatı, dün İsrail'in Hayfa Limanı'nın 80 ile 100 kilometre açığındaki uluslararası sularda yapıldı. Türkiye'den Yavuz ve Zafer Firkateynleri’nin katıldığı harekâtta, ‘SOS’ sinyali veren bir yelkenli, motor ve sahil güvenlik botunda bulunan kazazedeler kurtarıldı.

Tatbikatın başlangıç aşamasında Yavuz Firkateyni'nden havalanan bir helikopter, kaza mahallini belirledi ve havaya beyaz uyarı fişeği atıldı. Bu sırada Yavuz'a ABD gemisinden ‘Hızla olay yerine gidiyoruz’ mesajı geldi. Teknelerde bulunan kazazedeleri temsil eden mankenler, dalgıçlar tarafından kurtarıldı. Benzer kurtarma harekâtları, diğer gemilerde de tatbik edildi. Fırtınalı havanın dün yatışması da denizcilerin işini kolaylaştırdı.

BİN DENİZCİ KATILDI

Üç ülkeden bin denizcinin katıldığı, güneşli ve pırıl pırıl bir havada yapılan tatbikat 4 saat sürdü. Harekâtı gözlemci sıfatıyla izleyen Ürdün Deniz Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Khassawneh, askeri oyunları, Yavuz'un kaptan köşkünden izledi. Khassawneh, ‘‘Bu tamamıyla bir arama ve kurtarma operasyonudur. Herhangi bir ülkeyi hedef almıyor. Bu nedenle Ürdün hükümeti beni buraya gönderdi’’ dedi. Aralarında Associated Press muhabirinin de bulunduğu bir grup medya temsilcisi de harekâtı Yavuz'dan izledi.

Albay Hüsnü Dağ da Doğu Akdeniz'de yoğun bir deniz trafiği yaşandığını bu nedenle sivil amaçlı kurtarma operasyonlarına hazırlıklı olmak gerektiğini belirterek, ‘Güvenilir Denizkızı Tatbikatı, bölgede barışı ve istikrarı sağlayacaktır’ diye konuştu. John Rodgers adlı Amerikan destroyerinde bulunan Amerikalı Teğmen Paul Ray da tatbikatın çok başarılı geçtiğini söyledi.

Başta Arap ülkeleri, Yunanistan, İran ve Suriye, tatbikatı şiddetle eleştirirken Bar-Illan Üniversitesi siyaset uzmanlarından Prof. Efraim Inbar, ‘‘Tatbikat, Ortadoğu'da radikal rejimlere karşı yeni bir güç dengesi oluştuğu sinyali vermektedir. Bu nedenle telaşa kapılıp, bağırıyorlar’’ diye yorum yaptı.

SAT'ların başarılı operasyonu

Türk-İsrail-Amerikan deniz kuvvetlerine mensup birimlerin katıldığı ‘‘Güvenilir Denizkızı’’ ortak tatbikatı için dün sabah İsrail'in Hayfa Limanı'ndan demir alındı. Tatbikatta senaryo gereği iki yat ve bir balıkçı teknesinden imdat çağrıları alınması üzerine Türk ve İsrail gemileri hızla olay bölgesine ilerlerken, gemilerden kalkan helikopterler de keşif uçuşlarıyla kaza yerlerini kesin olarak belirledi. Türk SAT komandoları, yardım isteyen kazazedeleri denize inerek sağ salim kurtardı. Gemideki komandolar da kazazedeleri köpekbalıklarından korumak için önlem aldılar. Tatbikat planı, harita üzerinde basın mensuplarına da gösterildi.

İsrail, yıl sonunda Yunanistan'la da tatbikat yapacak

Türk-Amerikan-İsrail tatbikatını İsrail Lahav adlı savaş gemisinden izleyen İsrail Savunma Bakanı Yitzak Mordehai, ‘‘Tatbikat hiçbir ülkeyi hedef almıyor. Herkesi buraya, arama ve kurtarma tatbikatları yapmaya çağırıyorum’’ diye konuştu. İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Amiral Yedidiya Yaari de bu yılın sonunda Yunanistan'la da bir deniz tatbikatı yapılmasının planlandığını, Tunus, Fas ve diğer Akdeniz ülkeleriyle benzer harekâtlar yapmayı umduklarını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!