Denizi kirleten gemilere 140 milyar ceza

Güncelleme Tarihi:

Denizi kirleten gemilere 140 milyar ceza
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2001 00:00


İzmir Körfezi'ni kirleten 3 gemiye, toplam 139.8 milyar lira para cezası kesildi. Körfez kirlettiği gerekçesiyle ceza kesilen gemi sayısının giderek azaldığı, bunun da gemilerde görev yapan personelin, denetimler sayesinde bilinçlenmesinden kaynaklandığı belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Körfez Denetim Şefliği yetkilileri, körfezi, 1 gemi ve 3'ü teknik, toplam 9 personelle koruduklarını belirttiler. Denetimlerinin, hem deniz kirliliği hem de kaçak balıkçılığın önlenmesi yönünde olduğunu ifade eden yetkililer, ''Mavi Körfez 1'' isimli denetim teknesiyle, körfezde rutin denetimler yaptıklarını, bunun yanı sıra gelen ihbarları değerlendirdiklerini kaydettiler. Yetkililer şu bilgiyi verdiler:

''Denetim ekibimiz 1987 yılında kuruldu. O tarihten itibaren de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor körfezde gemilerden kaynaklandığını düşündüğümüz kirlilikten örnek alıp tahlil ettiriyoruz. Bu şekilde denize sintine veya balast suyu bırakan gemileri kesin şekilde tespit edip, cezai işlem uyguluyoruz.

İlk kurulduğumuz zaman yılda en az 10 ceza keserken, şimdi bazen yıl boyunca hiç ceza kesmediğimiz bile oluyor. Çünkü gemi personeli bizim deniz kirliliği konusunda ne kadar hassas olduğumuzu öğrendiği için çok dikkatli davranıyor, kirliliğe yol açmıyorlar.''

Geçen yıl hiç ceza kesmediklerini anlatan yetkililer, bu yılın ilk 5 ayında İzmir Körfezi'nde 446 gemiyi denetlediklerini söyledi. Bunlardan 6'sını yazılı olarak uyardıklarını belirten yetkililer, ''Seabulk isimli Panama bayraklı bir gemiye de körfeze kirli balast suyu bıraktığı için 46 milyar 624 milyon lira ceza kestik'' dediler.

Körfezde kaçak balıkçılığın önlemesi için Tarım İl Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yaptıklarını da anlatan yetkililer, bu kapsamda haftada bir nöbet tuttuklarını ve belirledikleri kaçak balık avcılarını, cezai işlem için savcılığa sevk ettiklerini dile getirdiler.

Öte yandan, Aliağa'da da bu yılın ilk 5 ayı içinde 2 geminin deniz kirliliğine neden olduğunun anlaşıldığı, bu gemilere de toplam 93 milyar 248 milyon lira ceza kesildiği ifade edildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!