Deniz Baykal: Merkez sol bütünleşecek

Güncelleme Tarihi:

Deniz Baykal: Merkez sol bütünleşecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete biraz daha zaman tanınması gerektiğini belirterek, ‘‘Biz Türkiye'yi sıkıntıya sokmak istemiyoruz. Bu hükümetin denenip, ülkeye yapacağı bir hizmet varsa, ortaya konmasına fırsat vermek istiyoruz. Yapamayacaksa, halk da bunu görsün’’ dedi. RP'nin demokrasi içinde aşılacağını belirten Baykal, Türkiye'de siyasetin merkez- sağ, merkez-sol çizgisine oturtulmasıyla, RP benzeri radikal arayışların son bulacağını da söyledi. Baykal, Susurluk olayının peşini bırakmayacaklarını, hükümeti bu konuda zorlayacaklarını da belirtti.

Interstar Televizyonu'nda dün yayınlanan ‘Kırmızı Koltuk’ programına konuk olan Baykal, Refahyol hükümetinden sonra Türkiye'nin ‘nekahat’ dönemine ihtiyacı olduğunu anlattı. Hükümete girmemekte ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını belirten Baykal, yeni hükümetin giderek artan hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi. Baykal, Türkiye'de bütün siyasi partilerin biraraya gelerek hükümet kurmasına yol açacak bir paniğe gerek olmadığını belirtti. Baykal, şu görüşlere yer verdi:

RP VE SOL SÖYLEM

1980 sonrası politikada yaşanan standartizasyon, RP'nin yükselişine olanak sağladı. Sağ-sol bir tarafta, RP karşısında gibi oldu. Onlar da bu fırsatı değerlendirip, merkez sol söyleme, dini kılıf içinde sahiplendiler. Türkiye siyasetini, merkez sağ-merkez sol çizgisine oturtabilirsek, bu radikal arayışlara gerek kalmayacak.

MÜDAHALENİN EŞİĞİ

Refahyol döneminde ilk kez anayasal rejimin temelleriyle ilgili sarsıcı tartışmalar yaşandı, askeri müdahalenin eşiğine gelindi. Türkiye'de ortaya çıkan, laik demokratik cumhuriyet rejimine yönelik güçlü etkinin kaynağı biliniyor. Tarih bunu değerlendirecektir. RP'nin iktidardan uzaklaştırılması, topluma ferahlık getirdi. Bu aldatıcı bir ferahlıktır. Ciddi, sorumlu, dikkatli ve sonuç alıcı yaklaşıma ihtiyaç vardır.

SOLDA BİRLEŞME

Ecevit ve DSP ile ilişkilerinde bizim açımızdan sıkıntı yok. Ancak Ecevit uzak duruyor. Türkiye'de merkez sol bütünleşecek. Buna inanıyorum. Birleşmenin önünde ideolojik, örgütsel, siyasal bir engel görmüyorum. Birleşme kaçınılmazdır. Bireysel engelleri toplumsal süreç aşacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!