Demokratlar banka vergisinden vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Demokratlar banka vergisinden vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 16:09

ABD’de Demokratlar, finansal reform yasasının Kongre’den geçmesini garantilemek için spekülatif hareketleri engellemek amacıyla alınması planlanan yaklaşık 18 milyar dolarlık vergiden vazgeçti.

Haberin Devamı

Demokratlar bu hamleyle, Cumhuriyetçilerden gerekli desteği alıp finansal reformun Kongre’nin her iki kanadında da salt çoğunlukla geçmesini umut ediyor. Aslında Demokratlar finansal reform yasasını 4 Temmuz’a kadar Başkan Barack Obama’nın imzasına sunmak istiyordu ancak program şimdiden birkaç hafta ileriye kaymış oldu.

 

Finansal reforma geçen hafta son şekli verilmiş olsa da Demokratlar, Cumhuriyetçilerin desteklerini çekmelerinin ardından, yeni bir görüşme yapma çağrısında bulundu.  

 

Cumhuriyetçi Senatörlerin endişelerini dinleyen Demokratlar, büyük finans kuruluşlarına uygulanacak yaklaşık 17.9 milyar dolarlık vergiyi, reform kapsamından çıkardı.

 

Haberin Devamı

ACİL KURTARMA FONUNDAN KARŞILANACAK

Tasarının yeni haline göre vazgeçilen bu maliyet, gelecek dönemde batma ihtimali bulunan bankaları kurtarmak adına oluşturacak acil kurtarma fonundan gelecek 11 milyar dolar ile karşılanacak. Bu fon aynı zamanda, büyük bankaların müşterilerinin mevduat hesaplarını garanti altına almak için gerekli miktarı da toplayacak.

 

Süreci yakından takip eden ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Barney Frank, “Bu çok önemli reformu gerçekleştirmek için bazı fedakârlıklar yapmaya hazırım” diye konuştu.

 

Frank aynı zamanda, “Vergi yürürlüğe girseydi de bankalar ortaya çıkacak maliyeti, yöneticilerinin ikramiyelerini azaltarak karşılayabilirdi” dedi.

 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama yönetiminin de bu değişikliği onayladığına dikkat çekildi.

 

Demokrat Senatör Christopher Dodd, gazetecilere yaptığı açıklamada reformun bu hafta sonuna kadar Kongre’den geçmesini beklemediğini söyledi.

 

Haberin Devamı

ANALİSTLER EMİN

Analistler ise reformun yasalaşacağından emin görünüyor. ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Chris Krueger, “Yasalaşacağı kesin. Merak edilen bunun ne zaman gerçekleşeceği” dedi.

 

Küresel ekonomide 2007 ile 2009 yılları arasında görülene benzer bir krizin bir daha yaşanmaması için tasarlanan finansal reform, Obama’nın temel önceliklerinden biri ve kanunlaşması durumunda, Kasım ayındaki seçimlerde Demokratların elini güçlendirebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!