Demirel'e laiklik övgüsü

Güncelleme Tarihi:

Demirele laiklik övgüsü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hırvatistan Parlamento Başkanı Vlatko Pavletic, Cumhurbaşkanı Demirel'i Meclis'e, ‘‘O bir mühendistir. Ama mühendisliği bırakıp siyaseti tercih etti ve iyi bir demokrat oldu. Ömrü demokrasi mücadelesiyle geçti. Son olarak laik cumhuriyeti, kendi şemsiyesi altındaki bütün güçlerle yeniden kurtarıp, karşıt girişimleri önleyen bir lider’’ diye tanıttı.

Hırvatistan Parlamentosu Sabor'da konuşan Demirel, Bosna Hersnek'teki barış için Dayton Barış Anlaşması'na verdiği önemi aktardı ve Türkiye'nin Bosna Hırvat Federasyonu'nu desteklediğini, başarılı olmasını dilediğini söyledi. Demirel, zor günlerde kurulan Hırvatistan-Türkiye dostluğunun bundan sonra da sürmesini diledi. Pavletic ise Türkiye'nin Atatürk'ün değerlerinde demokratik ve laik bir ülke olarak gelişmesinde büyük gayretler gösterdiğini, bunda Demirel'in önemli bir rolü bulunduğunu ve kendisinin çok büyük bir demokrat olduğunu söyledi.

Demirel, Hırvat-Türk İş Konseyi'ndeki konuşmasında ise Türkiye'nin bu ülkede bankacılık, turizm, savunma, altyapı, toplu konut alanlarında iş yapabileceğini, Hırvat işadamlarının da GAP’a ilgi gösterdiğini açıkladı. Demirel, Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını yüzde 210, dış ticaret hacmini de yüzde 63 artırdığını, telekomünikasyon alanında başdöndürücü başarı sağladığını, iki uyduyu uzaya gönderdiğini belirtti.

‘‘Türk ekonomisi dünyanın 17'nci büyük ekonomisidir’’ diyen Demirel, fahri doktora unvanı aldığı Zagreb Üniversitesi'nde de şöyle konuştu:

‘‘Yeni tehlikeler demokratik toplum ve kurumların yapısını tehdit etmektedir. Terörizm, yabancı düşmanlığı, etnik milliyetçilik, örgütlü suç, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, çevre kirliliği bu tehditler altındadır. Hiçbir ülkenin bunlardan bağışık olmaması ve sınırları aşan etkilerinin bulunması bunları daha tehlikeli kılmaktadır. Çare uluslararası işbirliği ile sağlanabilir.’’

Demirel, kendisinin konuşmalarını Hırvatça bir kitap halinde yayınlayan bir üniversiteye teşekkür de etti. Hırvat Başbakanı Zlatko Matesa'yı kabul eden Demirel, Hırvatistan ve Slovenya Baş Müftüsü Şevko Ömer Basiç ile de görüştü. Demirel, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'la Suna Kan'ın Rengim Gökmen yönetimindeki konserini dinledi. Büyük beğeni toplayan konserde Hırvatlar'ın 200 yıl önce yaşamış bir bestecisinin eseri ilk kez seslendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!