‘Demirel insin seçime girsin’e farklı tepkiler

Güncelleme Tarihi:

‘Demirel insin seçime girsin’e farklı tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görevini erken bırakıp seçime girmesi talebiyle, yarı başkanlık sistemine geçiş önerisini, parti temsilcileri ‘Temkinli’ karşıladı.

Ecevit, bu öneriye gazeteleri henüz okumadığı gerekçesiyle yorum yapmadı. Ecevit, seçim için yaşanan kararsızlıktan şikayetçi oldu. CHP lideri Deniz Baykal ise ‘‘Herkes her türlü öneriyi ortaya atabilir. Öyle bir önerinin hiçbir şekilde tarafı değiliz. Muhatabı Demirel, öneri de bulunan da Cindoruk'tur’’ dedi.

Siyasal parti temsilcileri, Cindoruk'un önerisini Hürriyet'e şöyle değerlendirdiler:

Yaşar Dedelek (ANAP Genel Başkan Yardımcısı)- Başkanlık sisteminin uygulanmasından söz ediliyorsa, çok iyi hazmetmek ve kafa yormak gerekir. Başkanlık sisteminin başarısı o koltuğa oturacak kişinin demokrat olup olmadığına bağlıdır. Eğer yanlış kişi oturursa, bu diktatörlük olur. Cindoruk, FP'nin önünü kesmekten söz ediyor. Ne yapacağız yani? Seferberlik ilan edip, Demirel'in etrafında toplanıp, FP'ye karşı kılıç mı sallayacağız? FP de bu ülkenin bir gerçeği.

Erkan Mumcu (ANAP Genel Sekreteri)- Türkiye'de yaşanan sistemdeki tek tıkanıklık, kuvvetler ayrılığı prensibinin gerçek anlamda uygulanamamasıdır. Bugün ABD'deki başkanlık sisteminin başarısını örnek gösterenler, orada ciddi bir kuvvetler ayrılığı prensibinin olduğunu, başkanın çok ciddi denetlendiğini unutuyorlar.

Saffet Arıkan Bedük (DYP Grup Başkanvekili)- Cindoruk, seçimleri kaybedeceğini ve partisinin TBMM'de temsil edilemeyeceğini biliyor. Şimdi, seçimi ertelemek ve zaman kazanmak için bir tartışma açıyor.

Abdüllatif Şener (FP Grup Başkanvekili)- Bu tür karmaşık öneriler, çözüm olsun diye değil, seçimleri beş-altı ay dahi olsa ertelemeye yöneliktir. Cindoruk, seçimlerde kendi siyasi geleceğini pek parlak görmediği için seçimleri erteleme çabası içinde. Tartışılmasına karşı değiliz. Bu da ancak seçimlerden sonra yapılmalıdır.

Ali Ilıksoy (DSP Grup Başkanvekili)- Başkanlık veya yarı başkanlık sistemine kesinlikle karşıyız. Bu sistemler, Türkiye'nin sorunlarını çözmez, aksine yeni sorunlar yaratır. FP'nin önünü kesmek için böyle bir yönteme gerek yok. Biz, FP'nin önünün demokratik kurallar içinde kesileceğine inanıyoruz.

Cevdet Selvi (CHP Genel Başkan Yardımcısı)- Mevcut sistemi yozlaştıranlar şimdi daha büyük sorun ve tehlikelere yol açabilecek önerilerde bulunuyorlar. Bu sözler, bu sistemle, hiçbir şey yapmayacaklarının da itirafıdır. Yarı başkanlığa geçilirse, çeteler mi temizlenecek, ekonomi ve demokrasi daha mı iyiye gidecek? Bu sistem Türkiye'ye yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Sistemi işlemez hale getirenler şimdi sorumluluktan kurtulmaya ve yaptıklarını unutturmaya çalışıyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!