Demirel’e ikinci dönem

Güncelleme Tarihi:

Demirel’e ikinci dönem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit TRT-1'de yayınlanan ‘Politikanın Nabzı’ programında Gazeteci Kurtul Altuğ, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Milliyet Gazetesi Başyazarı Güneri Civaoğlu'nun sorularını yanıtladı. Ecevit'in sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

DEMİREL'E İKİNCİ DÖNEM

Ben iki yıldan beri bu öneride bulunuyorum. Çünkü zaman geçtikçe cumhurbaşkanlığı seçiminin de bir sorun olabileceği kuşkusuna kapılıyorum. Başkanlık sistemine geçilmesini doğru bulmuyorum ama bir dönem yerine iki dönem yapılabilir diye düşünüyorum. Ancak bu konunun Türkiye'nin gündemine gelmesi için zaman erken.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bu üç partinin Meclis'teki milletvekili sayısı 351. Bu hükümet referanduma gerek duymadan, diğer partilerden birkaç katılım ile bazı Anayasa değişiklikleri yapabilir. Hükümetin kurucu meclis gibi çalışması Türkiye için büyük bir şans olacaktır. Yargı erkinin işleyişindeki sıkıntıların giderilmesi için de anayasa değişikliği yapılması gerekli. Gençlerin seçilme yaşının daha aşağılara çekilmesi, toplumsal örgütlerin TBMM'de temsil edilmesi bakımından anayasa değişikliklerine ihtiyaç var.

İKİ BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

Eşgüdüm hiçbir zorlukla karşılaşılmadan yerine getirilebilecek. Biz bunun sınavını 55'nci hükümette verdik. Eşit durumdaydık, her konuda birbirimize danışıyorduk. Şahsen diyaloğa çok önem veriyorum. Her temel konuda veya Bakanlar Kurulu'nda sorun yaratabilecek durumlarda üç partinin genel başkanı olarak biraraya gelip ortak çaba göstereceğimize inanıyorum.

BAHÇELİ MGK'YA GİREBİLİR

MHP lideri Bahçeli ister icracı bir bakanlık alarak MGK'nın asli üyelerinden biri olarak, isterse oy kullanmaksızın gözlemci olarak MGK'ya girebilir. Bunda bir sorun olacağını sanmıyorum.

8 YILDA KESİNTİ YOK

MHP'nin istediği 8-9 yıl ama kesinti söz konusu değil, mesleğe yönlendirme şu sınıftan itibaren başlasın diye bir önerileri var. Bunun yadırganacak bir tarafı yok. Kuran kursları ya da Peygamberin hayatı gibi derslerin seçmeli olarak konması konusunda bir teklif gelmedi.

TÜRBANDA ÖNCE İKNA

Ben türban-başörtüsü ayrımı yapmıyorum. Türban eskiden de bulunan bir başörtüsü biçimidir. Önemli olan şu veya bu şekilde başı örtmenin siyasal kutuplaşma haline getirilmesidir. Türbanın siyasal ağırlığı gitgide artırıldı ve ciddi bir rejim sorunu haline getirildi. Üniversitelerde önce ikna yoluna gideceğiz. İstanbul Üniversitesi'nde bu yolla sorun çözüldü. İkna etkili olmazsa Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarını kararlılıkla uygulayacağız.

YILMAZ AKLANACAK

Sayın Yılmaz kendi kararını kendisi verdi. Ben rahatlıkla aklanacağına inanıyorum. Yılmaz aleyhinde verilen soruşturma önergelerinin siyasal amaçlı ve gerçekçi temele dayanmadığına inanıyorum. Yılmak aklanacaktır. İlerde isterse hükümete de girebilir.

CHP KONGRESİ YÜREKLER ACISI

Son kongre yürekler acısı bir durumdu. Ben bile bu kadarını tahmin edemezdim. Siyasal yaşamımız bakımından da son derece üzücü bir durum ortaya çıktı. Tabi ben ciddi sorunlar çıkacağını ve benim de o sorunların üstesinden gelemeyeceğimi bildiğim için bir mesafe koymaya özen göstermiştim. Yıllarca o konuda çok eleştiriye de uğradım. Ama öyle sanıyorum ki şimdi eleştirilerin çok da haklı olmadığı anlaşılacaktır.

TELEFON DİNLEME CİDDİ BİR SORUN

Mutlaka çözüm getirmek lazım. Bir yandan Devletin güvenlik ihtiyacı bakımından bazı şeyleri yapmak zorunlu olabiliyor, faydalı olabiliyor. Ama onun dışındaki uygulamalarda çok dikkatli davranmak gerekiyor. Güvenlik ile konuları da daha gerçekçi kurallara bağlamak gerekiyor. Bilgisayar hırsızlığı yaygınlaştı dünyada. Bu konuda daha gerçekçi ve çağın gereksinimlerine uygun bir düzenleme yapmak gerekiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!