Demirel: başkanlık sistemi tartışılmalı

Güncelleme Tarihi:

Demirel: başkanlık sistemi tartışılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da dün Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitisi ile Bilgi Üniversitesi'nin akademik yıl açılışlarını yapan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, başkanlık sistemini gündeme getirdi. Demirel, demokratik sistemde aksayan ve tıkanıklığa yol açan konuların çözüm önerilerinin tartışılmasında yöntemsel hatalar bulunduğunu, bunun da toplumsal uzlaşıya gidişi engellediğini söyledi. Demirel, ''Bunun en somut örneği, Başkanlık Sistemi'nin diktatörlüğe yol açabileceği şeklinde özetlenebilecek yaygın önyargıdır. Bunu söyleyebilmek için tespitin iyi gerekçelendirilmesi ve tahlili gerekir. Bu ise yapılmamaktadır'' dedi. Demirel, demokrasinin ''uzlaşı kültürü'' gerektirdiğini vurgulayarak, seçim ittifakının önünü açacak yasal düzenlemelere gidilmesini istedi.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ

Demirel, Işık Üniversitesi Salonu'na koşarak ve sevinerek geldiğini, çünkü bu salonun kendisi için coşku ifade ettiğini belirtti. Işık Üniversitesi'ne temel atma, açılış ve yeni öğretim yılı töreni için 3 kez geldiğini ve bunların hepsinin kendisi için çok önemli hatıralar olduğunu vurgulayan Demirel, ''Dikilen fidan büyümeye başlamıştır. Benim ülkemde bir yarış var. Bu yarış iyi başlamıştır'' dedi. Okulun eğitimine katkı yapanlara plaket veren Demirel, salondan öğrencilerin ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' tezahüratıyla uğurlandı.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Bilgi Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına da katılan Demirel, cumhurbaşkanının seçilme biçimi, yetki ve sorumluluğuyla ilgili Anayasa Hukuku dersi verdi. Demirel, ''Türkiye'nin üstesinden gelmesi gereken tarihi mesele şudur: Kuvvetler ayrılığını tam anlamıyla gerçekleştirecek ve aynı zamanda etkili yönetime imkan tanıyacak siyasi ve hukuki düzenlemelerin yapılmasını sağlayacak bir milli mutabakat oluşturmak ve bu mutabakata dayanarak gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmak. Kısacası, Türkiye demokratik istikrarı aramaktadır ve bulmaktan başka çaresi yoktur'' dedi. Açılışta Rektör Prof.Dr. Asaf Savaş Akat, YÖK Başkanı Prof.Dr. Kemal Gürüz, Devlet Bakanı Ahat Andican ve Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk de konuştular.

Demirel, dün ayrıca Rotary 2420 Bölge Vakfı tarafından Tuzla'da yaptırılan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ile Kadıköy Üst Bostancı'da yaptırılan Özel İstanbul Yeditepe Hastanesi'ni törenle hizmete açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!