Demir Maskeli Adam

Güncelleme Tarihi:

Demir Maskeli Adam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alexandre Dumas'nın Üç Silahşörler adlı klasik yapıtından uyarlanan Demir Maskeli Adam (The Man in the Iron Mask) dev bir uluslararası kadroyu biraraya getiriyor. Randall Wallece'ın yönetmenliğini yaptığı filmde genç kuşağın en yetenekli aktörleri arasında gösterilen Leonardo DiCaprio iki ayrı rolde birden görünürken hem zalim kral 14. Louis'i hem de Demir Maskeli Adam'ı oynuyor.

Efsanevi Üç Silahşörler'den Aramis'i Jeremy Irons, Athos'u John Malkovich ve Porthos'u da ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu oynuyorlar. Üç silahşörlerin ünlü arkadaşı ve silahşörlerin komutanı Yüzbaşı d'Artagnan rolünü de Gabriel Byrne üstleniyor.

Demir Maskeli Adam'da ayrıca Ana Kraliçe rolünde Anne Parillaud, kralın gönlünü çalan güzel Christine rolünde de Judith Godreche görev alıyor.

Kendi yazdığı senaryodan ilk yönetmenlik çalışmasını bu filmle yapan Randall Wallece ise, geçtiğimiz yıl Braveheart için yazdığı senaryo ile hem Oscar ödülüne hem de Altın Küre Ödülü'ne aday gösterilmişti. Wallace neden bu öyküyü seçtiğini şöyle dile getiriyor: ‘‘Dumas'nın romanının çizgi-roman versiyonunu okuduğumda öncelikle yüzünde demir bir maske olan bu adamın görüntüsünden etkilendim... Demir Maskeli Adam, bir zamanlar kişisel zaferler yaşamış insanların öyküsü. Onların en iyi günleri artık gerilerde kalmış, gençlik dönemlerindeki idealizm duygularını kaybetmişler. Artık kendi kişisel sorunlarıyla boğuşup dururlarken bir zamanlar sahip oldukları o heyecan ve tutku duygusunu yeniden yakalayabilme fırsatına kavuşuyorlar.’’

Böylesine yetenekli ve ünlü bir kadronun biraraya gelmesi, sinema tarihinde çok az filme nasip olmuştur. Bunlara bir de senaryo, yönetmen ve çekim alanlarında çalışan görkemli teknik kadro eklenince ortaya son derece değerli bir prodüksiyon çıkmış.

Filmin yapımcılarından Russell Smith, Demir Maskeli Adam'ın kadrosunu şu sözlerle değerlendiriyor. ‘‘Bu projenin tamamı yıldızlardan oluşan dev bir kadroyu biraraya getirebilecek potansiyel taşıdığını çok iyi biliyorum. Gerard, John, Gabriel ve Jeremy gibi birbirlerinden dev aktörlerin yanısıra Leonardo DiCaprio'nun da olmasını istedik. Çünkü dünyada 22 yaşında olup da onun kadar yetenekli bir başka aktör yok diye düşünüyorum.’’

Böyle bir filmde oynamaya son derece istekli olan DiCaprio ise bu konuda şöyle konuşuyor: ‘‘Aslında bu projeye başlarken çok kötü şeyler umuyordum. Çünkü her biri Oscar adayı olmuş dünya çapındaki aktörlerle birlikte oynayacaktım. Bu yüzden de böylesine güçlü çarkların arasında ezileceğimi düşünüyordum. Ama sete gitmemle birlikte son derece rahat ve dingin bir çevreyle karşılaştım.

Bu dev aktörlerin hepsi çocuk gibi şakalaşıyorlar ve bana yardımcı oluyorlardı. Böyle bir çevre içerisinde olmaktan dolayı rahatladığımı hissettim.’’ Demir Maskeli Adam'ın çekimlerine 28 Nisan 1997 tarihinde Paris yakınlarındaki Arpajon stüdyolarında başlandı.

Silahşör olmak için uzun saç, bıyık ve yüksek botlar yeterli olmuyor. Bu kelime neredeyse ata ve kılıç kullanmayla da aynı anlama geliyor. İşte bu nedenle aktörler bu iki disiplinde de işin ustalarından eğitim aldılar.

DEMİR MASKELİ ADAM KİMDİR?

Demir maskeli adam hakkında tam olarak bilinen, tutuklanma tarihinin 1669, ölüm tarihinin 1703 olduğu. Burada maske, mahkumun kimliğini gizlemek için kullanılmış olmalı. Araştırmacılar, demir maske içindeki bu esrarengiz adamın ya çok fazla ünlü birisi ya da herkesin tanıdığı çok önemli bir insana çok fazla benzediği sonucuna vardılar. Tarihsel akışta böylesine bir boşluk olunca yüzlerce isim ortaya atıldı. Ama sonuçta bütün teoriler üç teori karşısında yenik düştüler.‘‘Kraliyet Bağlantısı’’ adı verilen en popüler teori Fransız yazar Alexander Dumas'a ait... Dumas'ın Üç Silahşörler'in öyküsünü anlattığı roman üçlemesinin son parçası olan Demir Maskeli Adam'da bu esrarengiz mahkumun Fransa Kralı 14. Louis'nin ikiz kardeşi olduğu öne sürüldü. Gerçek kimliğini keşfedince hapsedilmişti ve yüzünde sürekli maske olmasının tek nedeni buydu. Demir Maskeli Adam olarak bilinen bu mahkum, o günden bu güne kadar tarihin en koyu muammalarından biri olarak kaldı ve tüm zamanların en trajik figürlerinden biri oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!