Dehşet gecesi

Güncelleme Tarihi:

Dehşet gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2001 01:31

Konya'nın Akkise Beldesi'nde önceki gece tam bir dehşet yaşandı. Asker uğurlama eğlencesi düzenlenen kahvedeki gençlerle, kimlik kontrolu yapan jandarma arasındaki sözlü sataşma arbedeye dönüştü.

Takviye alarak beldeye gelen 100 kadar jandarma rastgele ateş açarken, önümüzdeki hafta İzmir'deki birliğine teslim olmaya hazırlanan 20 yaşındaki Hasan Gültekin öldü, 5 kişi yaralandı. Jandarmanın 20-25 dakika süren ateşi sırasında çevredeki belediye lojmanı ve binalarla, meydandaki caminin minaresine yüzlerce mermi isabet etti. Beldede geniş güvenlik önlemleri alınırken, İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ayrı ayrı ikişer müfettiş gönderdi.

KİMLİK KONTROLÜYLE BAŞLADI

Jandarma ve polis önceki akşam Konya il genelinde 'huzur operasyonu' yaptı. Ahırlı Jandarma Karakolu Komutanı Astsubay Üstçavuş Recep Karabacak da ilçeye 30 kilometre uzaklıkta, Akkise Beldesi'ne güvelik kontrolu için görevlendirildi. Emrindeki 20 kadar askerle, 7 bin 300 nüfuslu Akkise Beldesi'ne giden Üstçavuş Karabacak, saat 21.00 sıralarında belde meydanındaki kahvelerde güvenlik kontroluna başlayacağı sırada, önümüzdeki hafta birliklerine teslim olacak asker adayı gençlerin arkadaşlarıyla eğlence düzenlediği İbrahim Eren'e ait kahveden çok fazla gürültü geldiğini farketti. Bazı gençlerin kağıt oynadığı, bazılarının müzik dinleyip oynadığı kahveye giren jandarmalar kimlik kontrolu yapmaya başladı.

SANDALYE FIRLATTILAR

Jandarmalar, ‘‘Herkes kimliğini çıkarsın’’ deyince, eğlencelerinin kesilmesinden rahatsız olan gençlerden bir bölümü, ‘‘Bu da nereden çıktı?’’ diyerek kimlik göstermek istemedi. Asker adayı gençlerden bazıları da ‘‘Biz de askeriz’’ diyerek kimlik yerine sevk belgesini göstermek istedi. Kimlik göstermeyip sevk belgesi göstermek isteyen asker adayı gençlere, jandarma erlerinden biri ‘‘Başlarım sizin gibi askere’’ deyince, gerginlik tırmandı. Jandarmalar üzerinde kimlik bulunmayan iki genci götürmek isteyince, önce kahvede bulunan gençler ve daha sonra da meydanda toplanan kalabalık, karşı koydu. Karşılıklı küfürleşmelerden sonra da arbede çıktı, bazı kişiler hafif yaralandı. Olayın çığırından çıkması üzerine Üstçavuş Recep Karabacak, saat 22.00'de jandarma erlerine dönmeleri talimatını verdi. Askerler araca binerken öfkeli kalabalık erlerin üzerine saldalye fırlattı.

100 ASKERLE DÖNDÜLER

Kısa süre önce Manisa Kırkağaç'tan Ahırlı Jandarma Korakolu Komutanlığı'na atanan ve Çankırılı olan Üstçavuş Recep Karabacak, ilçe merkezine giderek, hemşerisi Ahırlı Jandarma Bölük Komutanı Kıdemli Üstçavuş Ali Çalışkan'a durumu bildirdi. Daha önce Güneydoğu'da da görev yapan ve 2 yıldır ilçede bulunan Kıdemli Üstçavuş Çalışkan, Bozkır ve Yalıhüyük ilçelerinden takviye alarak, 100 kadar jandarma ile 8 araçlık konvoy halinde saat 23.00'te Akkise Beldesi'ne geldi. İddiaya göre, beldeye ana yoldan değil sokak aralarından giren jandarmalar, meydanı kuşatırken, sivil kıyafetli olan Kıdemli Üstçavuş Ali Çalışkan, elinde Kalaşnikof tüfekle bir masanın üzerine çıkarak, ‘‘Nedir sizden bu çektiğim?’’ diyerek konuşma yapmaya başladı. Akkise Belediye Başkanı ANAP'lı Abdullah Kayaalp ile mahalle muhtarları Tahsin Oflaz ve Muamer Acar başta olmak üzere beldenin ileri gelenleri bir yandan kalabalığa sakin olmaları çağrısında bulunken bir yandan da Kıdemli Üstçavuş Çalışkan'a giderek, olayın büyütülmemesini istedi. İddaaya göre, Üstçavuş Ali Çalışkan'ın emriyle jandarmalar Başkan Abdullah Kayaalp ve yakındakileri tüfek dipçiği ile vurarak uzaklaştırdı.

25 DAKİKA ATEŞ ETTİLER

Meydanda toplananlarla jandarmalar arasında itiş-kakış başlayınca Üstçavuş Çalışkan, elindeki Kalaşnikof silahla havaya üç el ateş etti, ardından jandarmaların yine havaya ateşi başladı ve 25 dakika kadar sürdü. Meydandaki kalabalık panik içinde kaçarken, jandarmanın kurşunlarına hedef olanlardan önce 20 yaşındaki Hasan Gültekin yere düştü. Hasan Gültekin'in ardından da, kendisi gibi önümüzdeki hafta silah altına alınacak arkadaşlarından 20 yaşındaki Sami Tokmak, 21 yaşındaki Halil İbrahim Erkul ve beldede kayınpederini ziyarete gelen 27 yaşındaki Kemal Candan yere yıkıldı. Hasan Gültekin olay yerinde ölürken, Tokmak, Erkul ve Candan ile dipçik darbeleriyle yaralanan 57 yaşındaki İsmet Taşbaşı, Murat Kurum hastaneye kaldırıldı. Kurşun yarası alan ve durumları ağır olan 3 kişi, önce Konya Numune, ardından da Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Taşbaşı ve Kurum da Seydişehir Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi.

Askere gidişlerini kutluyorlardı

Hasan Gültekin, önümüzdeki hafta İzmir'deki birliğine teslim olmaya hazırlanıyordu. Askere gidişlerini kutlarken, yine askerlerin silahlarından çıkan kurşunlara hedef olup öldü. Geriye, ‘‘Biz de askeriz’’ diyerek jandarmalara gösterdiği sevk belgesi kaldı. Önümüzdeki hafta askere gidecek olan 20 yaşındaki Sami Tokmak da kurşunlara hedef olup ağır yaralandı. Tokmak'ın durumu ciddi. 27 yaşındaki Kemal Candan, beldeye, kayınpederini ziyarete gelmişti. O da jandarmanın kurşunlarından kaçamadı ve durumu ağır.

İnanılmaz iddia

Üstçavuş daha önce de kadınlara ateş açtırmış

Olayda yaşamını yitiren ve cesedi Seydişehir Devlet Hastanesi morgunda otopsi için bekletilen Hasan Gültekin, Akisse Beldesi'nde toprağa verilecek. Beldede sessiz bekleyiş devam ederken, halk olaylardan Kıdemli Üstçavuş Ali Çalışkan'ı sorumlu tuttu. Üstçavuş Çalışkan'ın, bir süre önce kaçakçılık olayını takip ettiği sırada yine Akkise Kasabası'nda tarlada çalışan kadınlara ateş açtırdığı ve 56 yaşındaki Ümmügülsüm Erbil'i dövdüğü ileri sürüldü.

Yüzlerce boş kovan topladılar

Jandarmaya tepkinin devam ettiği Akkise Beldesi'nde, Konya Emniyet Müdürlüğü'nden gönderilen 300 kadar Özel Tim ve Çevik Kuvvet polisleri güvenlik önlemi aldı. Ahırlı Savcısı Serhat Çetinkaya soruşturmaya başlarken, polisler köy meydanından yüzlerce boş kovan topladı. Jandarmanın 20-25 dakika süren ateşi sırasında çevredeki belediye lojmanı ve binalarla, meydandaki caminin minaresine yüzlerce mermi isabet etti.

Vali söz verince öfkeli halk yatıştı

Olayların devam ettiği Akkise Beldesi'ne dün sabaha karşı saat 03.00'te gelen Konya Valisi Ahmet Kayhan, sorumlular hakkında gerekenin yapılacağını belirterek halkı yatıştırdı. Vali Kayhan 1 kişinin öldüğü 5 kişinin yaralandığı olayda, jandarmalardan da yaralananlar olduğunu söyledi. Jandarmaya tepkinin devam ettiği Akkise Beldesi'ne Konya Emniyet Müdürlüğü'nden gönderilen 300 kadar Özel Tim ve Çevik Kuvvet polisleri güvenlik önlemi aldı. Ahırlı Savcısı Serhat Çetinkaya soruşturmanın devam ettiğini, boş mermi kovunlarının polisler tarafından toplandığını kaydetti. Savcı Çetinkaya, ‘‘Ahırlı İlçesi Akkise Kasabası'nda cuma günü akşamı saat 22.00'de jandarma ve vatandaşlar arasında vukubulan olayda, 1 ölü, 5 yaralı mevcuttur. Olay yeri incelemisi yapıldı. Tahkikat sürecek. Hazırlık soruşturmamızı sürdürüyoruz’’ demekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!