Dedektör stokları eridi

Güncelleme Tarihi:

Dedektör stokları eridi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Artan terör eylemleri, güvenlik sektöründe talep patlamasına neden oldu. Gereken önlemlerin alınması yolunda valiliğin yaptığı duyurunun üzerinden 24 saat geçmeden metal dedektörü stokları tükendi. Bugün, fiyatı 250-300 dolar civarında olan bir el tipi metal dedöktörü bulmak neredeyse olanaksız. Bu tip malzemeleri ithal eden firmalar yeni siparişleri iki günle-bir hafta arasında değişen bir sürede karşılayabileceklerini belirtiyorlar: ‘‘Şu anda bir tır mal yolda. O da büyük ihtimalle siparişleri karşılamaya yetmeyecek’’ diyor.

Parası önemli değil

Özel hastaneler, okullar, dersaneler, palazalar, mağazalar panik halinde metal dedektörü ithal eden, güvenlik sistemleri kuran firmaları arıyorlar. En sık kulllanılan cümle şu: ‘‘Parası önemli değil, hemen bugün gelin, kurun sistemi’’.

Daha önce bu konuda günde en fazla 2-3 kez aranan firmalar bugünlerde 40-50 kez aranıyor. En büyük talep fiyatı en düşük olan el tipi metal dedöktörlere. Daha sonra mağaza girişlerinde gördüğümüz cinsten, fiyatları 5-10 bin dolar arasında değişen kapı tipi dedektörler isteniyor.

Çantaların içini gösteren x-ray cihazları ve güvenlik kamerası sistemlerine de talepler artmış durumda. Duman dedöktörü, yangın alarm sistemi isteyenler ise henüz az. Yangın önlemleri konusunda talep artışı sadece Aselsan'da yaşanıyor. Aselsan da diğer firmalar gibi duman dedöktörlerini ithal ediyor, sistemi kendi kuruyor.

Güvenlik sistemlerini çoktan kurmuş olan yerler de boş durmuyor. Güvenlik personelinin ve aletlerinin denetimi ve eğitimi için özel güvenlik danışmanlığı şirketlerine başvuruyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!