Dayakçılar ıssız adada ıslah edilsin

Güncelleme Tarihi:

Dayakçılar ıssız adada ıslah edilsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:08

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Günü’nde Şefkat-Der’den Meclis’e ilginç bir teklif götürüldü: “Kadına şiddet uygulayan erkekler için Türkiye’nin ıssız adalarında ıslah ve rehabilitasyon merkezleri açılsın.”

Haberin Devamı

KADINA Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’de ilk kadın ve erkek sığınma evlerini açan Şefkat-Der’den ilginç bir teklif geldi. Genel Başkan Hayrettin Bulan, “Kadına şiddet uygulayan erkekler için Türkiye’nin ıssız adalarında ıslah, tedavi ve topluma kazandırma rehabilitasyon merkezleri açılsın” dedi. Bulan, bu amaçla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurduklarını söyledi.

‘REHABİLİTE ŞART’

Bulan, şöyle konuştu: “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda, şiddet gösterenlerin hâkim tarafından tedavi altına alınması, öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık oluşturma rehabilitasyona tabi tutma gibi kararları verilebileceği maddesi de bulunmalı. Ancak mahkemeler genelde tedavi ve rehabilitasyonla ilgili bir yaptırımda bulunmamaktadır. Şiddet uygulayan erkekler için tam teşekküllü rehabilitasyon merkezleri açılmalı. Bu rehabilitasyon merkezlerinin bazıları Türkiye’nin ıssız adalarına açılabilir ve mahkemeler şiddet uygulayan erkekleri zorunlu olarak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirebilir.

Haberin Devamı

‘TAKİP KOLAY OLUR’

Kadına şiddet uygulayan erkeğin tutuksuz yargılanması ve cezalarının ertelenmesi veya 3-5 günlük zorlama hapsi sonrasında polis tarafından takip edilmediği ve risk altında kadının da 24 saat polis koruması da olmaması dolayısı ile kadınlar kolayca katledilebiliyor. Şiddet uygulayan erkekler belli bir dönem Türkiye’nin ıssız bir adasına yapılacak komplekste ıslah tedavi topluma kazandırma rehabilitasyonuna tabi tutulması, sonrasında da elektronik kelepçe ile takip edilmeleri, benzer bir şiddet fiilinde bulunmasına karşı oldukça faydalı ve caydırıcı olacaktır. Eğer bu kompleksler başka yerleşim yerlerine de yapılmak istenirse kesinlikle uygulanmaya konulmalıdır.”

BM: Üç kadından biri şiddet görüyor

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) yayınladığı veriler, dünyada yaklaşık her üç kadından birinin hayatının bir döneminde şiddetle karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor. BM verilerine göre, dünya çapında cinsel istismara uğrayanların yaklaşık yüzde 50’si 16 yaşından küçük kız çocukları. Her dört kadından biri hamileliği boyunca fiziki veya cinsel istismara maruz kalıyor. Dünya çapında 18 yaşından önce evlenen çocuk gelinlerin sayısı ise yaklaşık 60 milyon.

Haberin Devamı

2013’te 95 kadın öldürüldü

KADIN Hakları Dayanışma Uygulama Merkezi Koordinatörü Avukat Halime Sanlı, resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadının şiddete maruz kaldığını belirtti. Sanlı ,“Aynı dönemde 95 kadın hayatını kaybetmiştir. Resmi olmayan rakamlara göre ise Türkiye’de kadın cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 400 artış gösterdi” dedi.
- Faruk BALIKÇI

Babalar da eylemde

KADIN Cinayetlerini Durduracağız İstanbul Platformu üyeleri ise dün valilik binası önündeydi. “Vali koruma kanununu uygula” sloganlarıyla yapılan eyleme eşleri tarafından öldürülen kadınların babaları da katıldı. Babalar, “Kadını öldürmek erkeklik değildir. Kızlarımızın ölümünde yetkililerin de suçu var” dedi. Kocasının öldürdüğü bir çocuk annesi Emine Yayla’nın babası Hasan Yılmaz, “Kızımın katilini polise şikâyet ettik. Tehdit edildiğini söyledik. Hiçbir önlem alınmadı” iddiasında bulundu. Platform üyeleri, “Türkiye’de her gün 5 kadın kardeşimiz öldürülmeye devam ediyor. 3152 kadın koruma altında, onlar öldürülmesin” dedi. - Fırat ALKAÇ / İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!