Dayakçı eşe hapis tamam

Güncelleme Tarihi:

Dayakçı eşe hapis tamam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Karısını, çocuğunu dövme alışkanlığı olan erkeklere, hatta kadınlara sesleniyoruz. Aile içindeki şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenleme, artık yürürlükte... Dayakçı eşler, dayakçı ana-babalar, bundan sonra 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılabilecek. Şiddet mağdurları da mahkemelerin koruması altına alınacak.
Haberin Devamı

Ailenin Korunmasına Dair Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, aile içi şiddete maruz kalan eş ve çocuklar, mahkemece çeşitli tedbirler alınarak korunacak. Mahkemenin koruma kararına uymayan kusurlu eş, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak. Yasa, Türk Medeni Yasası'nda öngörülen tedbirlerden ayrı olarak, eşlerden birinin veya çocukların aile içi şiddete maruz kaldıklarını kendilerinin veya savcılığın bildirmesi halinde, Sulh Hukuk Mahkemesi'nce resen bazı tedbirler alınmasını öngörüyor.

ÖNCE İHTAR

Mahkemece alınan tedbirlerin uygulanması amacıyla öngörülen süre 6 ayı geçemeyecek ve tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı ve hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılacağı konusu kusurlu eşe ihtar edilecek. Hâkim, bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini gözönünde bulundurarak tedbir nafakasına hükmedebilecek.

SAVCILIK TAKİBİ

Cumhuriyet Başsavcılığı, koruma kararının uygulanmasını zabıta marifetiyle izleyecek. Mahkemenin koruma kararına uyulmaması halinde zabıta, mağdurların şikâyet dilekçesi vermesine gerek bırakmadan soruşturma yapacak ve evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirecek. Cumhuriyet Başsavcılığı, koruma kararına uymayan eş hakkında Sulh Ceza Mahkemesi' nde kamu davası açacak ve fiili başka bir suç oluştursa bile koruma kararına aykırı davranan eş, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Mahkemenin önlemleri

Şiddete, başvuran eşler hakkında mahkemeler, alacakları tedbirlerle şunları sağlayacak:

Eşine ve çocuklarına karşı şiddete veya korkuya yönelik davranışlarda bulunmaması,

Müşterek evin diğer eşe ve varsa çocuklara tahsisi ile eş ve çocukların oturmakta oldukları eve veya işyerine yaklaşmaması,

Eşin, çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,

Eşini ve çocuklarını rahatsız etmemesi,

Varsa silah ve benzeri araçlarını zabıtaya teslim etmesi,

Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak ortak konuta gelmemesi veya ortak konutta bu maddeleri kullanmaması...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!