Davutoğlu'na ilk kez sigara içirten an

Güncelleme Tarihi:

Davutoğluna ilk kez sigara içirten an
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 13:57

New York Times dergisinin bu haftaki sayısında Türkiye’nin son dönemde dış politikadaki tavrı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun diplomasi anlayışıyla ilgili altı sayfalık bir makale yayımlandı. Makalede Davutoğlu'nun 'komşularla sıfır sorun' politikasının iç yüzünü de ortaya koyan ilginç anekdotlar da aktarıldı. En eğlencelilerden bir tanesi de sigara karşıtı Davuoğlu'nun 'bir Bosnalı gibi' sigara içmesi hakkında...

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Derginin editörlerinden James Traub’un imzasını taşıyan “Turkey’s Rules” (Türkiye’nin kuralları) başlıklı makalede, Davutoğlu, “Sıra dışı bir figür: Zeki, yorulmaz, kendini övmeyi sever, anlattığı hikayelerin kahramanı her zaman için kendisidir” şeklinde tanımlandı.

 

Traub, “Hatta Wikileaks’in yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinde bir uzman kendisini ‘Türkiye’nin Kissinger’ı’ olarak tanımlamıştı” ifadesini kullandı.

 

Davutoğlu’yla birçok defa görüşen, birlikte seyahatlere çıkan, Türkiye'nin önde gelen yorumcularıyla Davutoğlu ve dış politika yaklaşımı hakkında görüşmeler yapan Traub, yoğun ve kapsamlı bir çalışmanın sonucu olduğu belli olan makalesinde Dışişleri Bakanı’nın ağzından çok ilginç ve eğlenceli anekdotlar da aktardı.

 

Haberin Devamı

BİR BOSNALI GİBİ...

Örneğin 2009 yılının sonbaharında Türkiye’nin Sırbistan ve Bosna Hersek arasındaki özür krizinde arabulucu olarak önemli bir rol oynadığını anlatan Traub, “Bu Türkiye için çok zor bir pozisyondu. Bosna Türkiye gibi çoğunluğu Müslüman bir ülke olduğu için değil, Sırbistan Türkiye’nin uzun süredir sorunlar yaşadığı Ortodoks Hıristiyan bir ülke olduğu için” yorumunu yaptı.

 

Buna rağmen Türkiye’nin girişimleriyle krizin aşıldığını belirten Traub, Davutoğlu’nun bu sırada Bosna lideri Haris Silaciç’le yaptığı bir görüşmede yaşadıklarını şöyle anlattı:

 

“Bosna lideri çok sigara içiyormuş. Dindar bir Müslüman olan Davutoğlu normalde sigara içmiyor ama bu kez bir istisna yapmış ve Silaciç'ten bir sigara isteyip içmeye başlamış. Bu görüşme sırasında Silaciç Sırpların özrünü kabul etmeye karar vermiş. Kriz de böylece aşılmış. Davutoğlu bu diplomasi yaklaşımını, Batı’da çok meşhur olan ‘Bir Türk gibi sigara içmek’ sözüne göndermeyle ‘Bir Bosnalı gibi sigara içmek’ olarak tanımlıyor.”

 

Haberin Devamı

New York Times Magazine'de yayımlanan "Turkey's Rules" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!