Davutoğlu’dan dünyaya Kadeşli mesaj

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu’dan dünyaya Kadeşli mesaj
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 11:49

New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin Güvenlik Konseyi girişindeki Türk Salonu’nun açılışını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu; Suriye’nin 3 bin yıl önce Mısırlılar ve Hititler arasında paylaşılmasına neden olan Kadeş Antlaşması'nın replika tabletini göstererek, bugünün sorunlarına çözüm için önemli mesajlar içerdiğini ve BM’nin bugünkü değerleri ile örtüştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ve Genel Kurul Başkanı Nassir Abdulaziz Al-Nasser ile Türk Salonu'nun (Turkish Lounge) açılışını yapan Davutoğlu Suriye, Filistin, Somali, Mali ve dünyanın birçok köşesinde insani trajediler yaşandığını belirterek, "Biz BM'nin yürütme organı olarak Güvenlik Konseyi'nin, bir krize ilişkin karar çıkarmak için üç yıl beklemeden etkili bir şekilde çalışmasını ve Türk Salonu'nun barış için güzel inisiyatiflerin başarıldığı yer olmasını umuyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin küresel ve bölgesel barış ile BM'nin misyonuna daha fazla katkı sunmak istediğini kaydeden Davutoğlu, BM sisteminde daha etkin çalışma ve daha görünür olmanın Türkiye'nin dış politikasının bir prensibi olduğunu söyledi.

Davutoğlu, gazetecilerin Suriye konusundaki sorularına ise "Hepimiz BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki trajedinin sona erdirilmesi için acil adım atmasını bekliyoruz" diye karşılık verdi.

Haberin Devamı

Türkiye, dünyanın acil servisine dinlenme yeri yaptı

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ise açılıştaki konuşmasında Türk Salonu'nun Türkiye'nin BM'ye yaptığı katkıların güzel bir örneği olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin "En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ), Somali ve insani yardım" konularında BM'ye önemli katkılar sağladığını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyinin dünyanın 'acil servisi' olarak adlandırıldığını söyleyen Eliasson, “Bütün acil servislerin dinlenme salonuna ihtiyacı vardır. Güvenlik Konseyi üyeleri dünya barışı ve güvenliği için çalışırken burada dinlenecekler. Bu lounge kültür, tarih, güzellik ve özgünlüğü barındırıyor. Bir tek eksiği var: Türk kahvesi. O nerede?" diye sordu.  Buna karşılık Davutoğlu da Türk Salonu'nda Türk kahvesinin de olacağını çünkü bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı olduğunu dile getirdi ve Eliasson'a Türk kahvesi ikram etti.

Suriye topraklarını paylaşmışlardı

MÖ 13. yüzyılın başındaki Kadeş Savaşı sonunda Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında imzalanan Kadeş Antlaşması ile iki ülke Suriye topraklarını kendi aralarında paylaşmışlardı.

Haberin Devamı

Kadeş Antlaşması tabletindeki metinde şu ifadeler yer alıyor;

* İki ülkeden birine iç veya dış yapılacak her türlü saldırıda ülkeler birbirlerine yardım göndereceklerdir.

* Mısır’dan Hitit ülkesine veya Hitit ülkesinden Mısır’a kaçan ya da sığınan kişiler kendi ülkelerine iade edilecek ancak bu kişiler şiddetle cezalandırılmayacaktır.

* Kadınlarına ve çocuklarına yönelik intikam amaçlı şiddet uygulanmayacaktır.

1970 yılında BM’ye hediye etmiştik

Koleksiyon Design tarafından tasarlanan Türk Salonu, Türkiye’den getirilen mobilya ve İznik çinileri ile süslenirken, girişteki duvara ise 1970 yılında BM’ye hediye ettiğimiz Kadeş Antlaşması tabletinin replikası yerleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!