'Dava'da sona yaklaşıldı

Güncelleme Tarihi:

Davada sona yaklaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 18:32

Franz Kafka’nın elyazması eserleriyle dolu olan ve 50 yıl önce mühürlenen Zürih’teki dört banka kasası mahkeme kararıyla açıldı.

Haberin Devamı

Mahkeme, belgeleri ya davacı kız kardeşlere teslim edecek ya da İsrail hükümetine... “Kafkaesk” dava, ünlü yazarın hiç yayımlanmamış eserlerini gün yüzüne çıkarabilir.

Praglı Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1883 yılında dünyaya gelen ve kendisini tarihin en büyük yazarları arasına sokan eserlerin yayınlanmasından önce, 1924’te hayata gözlerini yuman Franz Kafka ile ilgili veraset davasında kritik bir viraj alındı. Max Brod adlı arkadaşı, vasiyetine karşı gelerek Kafka’nın eserlerini yakmak yerine yayınlamıştı. Brod’un ölümünün ardından eserlerin telif hakları, İsrail’de yaşayan eski sekreteri ve sevgilisi Esther Hoffe’ye geçmişti. Şimdi Hoffe’nin iki kızı, savaşlar nedeniyle bir ülkeden bir ülkeye kaçılıp sonunda banka kasalarında güvenceye alınan belgeler üzerinde hak iddia ediyor.

Haberin Devamı

NELER ÇIKTIĞI AÇIKLANMADI

İsrailli yargıç Talia Koppelman’ın talimatı üzerine geçen hafta İsrail’deki bir bankanın altı kasası açılarak Kafka’ya ait elyazması belgeler incelendi. Dün de Zürih’teki UBS bankasında bulunan ve 1956’dan beri kapalı tutulan dört kasa, edebiyat ve arşiv uzmanları denetiminde açıldı. Ancak iki kız kardeş, kasaların içeriğine yayın yasağı koydurduğu için bu konuda bilgi verilmedi.

'EDEBİ MÜCEVHER' DENİLİYOR

Kız kardeşler daha önce Kafka’nın “Dava” adlı eserinin elyazması orijinalini bir Alman müzesine satmıştı. Mahkeme, belgeleri ya kız kardeşlere teslim edecek ya da İsrail hükümetine... Her iki durumda da belgelerin içeriği çok yakında açıklanacak. Davayı yakında izleyenler, “edebi mücevherlerin” gün ışığına çıkabileceğini düşünüyor. Zira bilinen eserlerin yanısıra, hem Kafka’nın hiç yayınlanmamış kurgularının, hem de kişiliği hakkında önemli ipuçları verecek kişisel belgelerin koleksiyonda yer aldığı sanılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!