Dava sakin ve adil

Güncelleme Tarihi:

Dava sakin ve adil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Öcalan Davası'nın ilk gününü izleyen Avrupa Konseyi Parlamenterler Konseyi üyesi Schwimmer, Mahkeme Başkanı'nın tavrını övdü. Schwimmer, ‘‘Dava sakin ve avdil geçiyor’’ dedi.

Mudanya'da devam eden terörist Abdullah Öcalan davasının, şu ana kadar adil bir ortamda geçtiği ve savunma avukatlarına uluslararası normlara uygun biçimde söz hakkı tanındığı belirtildi.

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreter adayı ve Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi Walter Schwimmer, ilk gününü izlediği Öcalan davasının ‘çok sakin ve adil’ geçtiğini vurguladı.

Avusturya'da muhafazakar Halkçı Partisi (ÖVP) milletvekili olan ve AKPM Türkiye raportörü olarak Finli meslektaşı ile birlikte davayı izleyen Schwimmer, çeşitli Avusturya gazetelerine dava hakkında demeçler verdi.

‘Mahkeme başkanının savunmaya tüm haklarını vermek için büyük çaba sarfettiği izlenimini edindim’ diyen Schwimmer, hem davalı Öcalan'ın, hem de avukatlarının söz almak için her türlü olanağı bulduklarını vurguladı.

YARGICA ÖVGÜ Başyargıcın, izleyici sıralarında oturan şehit yakınlarının müdahale girişimlerini de kararlı bir biçimde düzenlemesinden övgüyle söz eden AKPM üyesi, terör örgütü başının sağlığı konusunda ‘iyi bir izlenim’ aldığını ve dava sırasında sarf ettiği sözlerinin de herhangi bir baskı sonucu olduğuna dair bir işaret görmediğini belirtti.

Schwimmer, hem savcılığın, hem de savunma avukatlarının hukuki noktalardan çok politik noktalara ağırlık vermelerini ise ilginç bulduğunu ekledi.

Davanın görüldüğü Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde bir askeri üyenin olmasının, Avrupa Konseyi normlarına uymadığını da savunan Avusturyalı milletvekili, bu durumu, ‘davanın tümünü gölgeleyebilecek bir risk’ olarak değerlendirirken, Türkiye'nin davaya ‘resmi gözlemci’ sıfatıyla kimseyi dahil etmemesinin de normal olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!