Darwin yeniden kitaplarda

Güncelleme Tarihi:

Darwin yeniden kitaplarda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, bilimsel öğretiden uzak hazırlanan ders kitapları için başlattığı operasyonu sürdürüyor. Bakanlık çalışmalarıyla ‘‘soran, sorgulayan’’ bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Kitaplardan çıkarılan Darwin de bu çerçevede yeniden ders kitaplarına dönecek.

Milli Eğitim eski Bakanı Vehbi Dinçerler döneminde ‘Kitap Yazma Seferberliği’ ile eğitimden silinen ‘Hayatın başlangıcı’, ‘Canlıların evrimi’ ve ‘Darwin Teorisi’ yeniden lise ders kitaplarına giriyor. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın onay verdiği biyoloji programına göre, Darwin Teorisi, lise son sınıf öğrencilerine, ‘Hayatın başlangıcı ile ilgili görüşler’ ana başlığı altında okutulacak. 1950'lerden itibaren ders programlarına sokulan birçok unsuru ayıklamak üzere ‘gizli’ başlattığı ‘Sentez Operasyonu’nun da ilk etabını tamamlayan bakanlık, 1980 sonrası Türk-İslam Sentezi'ne uygun çizilen ve ‘Bir elinde Kuran, diğerinde bilgisayar taşıyan nesil’ diye tanımlanan anlayışı da terkediliyor. Okul ve meslek seçerken anne ve babaya itaat etmeyi öngören, araştırmayı tabu haline getiren mevcut Hayat Bilgisi programı tarihe karışıyor.

Biyoloji'de büyük ayıklama

Lise biyoloji programıyla birlikte gelecek öğretim yılından (1998-1999) itibaren uygulamaya girecek diğer yenilikler ise şöyle:

Halen yaratılışı İslam'a göre açıklayan ve ‘‘kainat ve kainattaki bütün varlıklar Allah tarafından yaratılmıştır. Bu yaratma bir anda olabileceği gibi belli kanunlar doğrultusunda yavaş yavaş da olabilir. Mesela toplu iğne başı büyüklüğündeki bir insan zigotundan fetüsün teşekkül etmesi ve bunun akıl almaz şekilde düzenli farklılaşmalar geçirdikten sonra çocuk olarak doğması, yaratma olayına güzel bir misal’’ yönündeki görüş ve ifadeler yeni ders kitaplarında yer alamayacak.

‘‘Biyolojideki evrensel gelişmeler genç bireylere aktarılabildiği ölçüde bireyler, gelecekte mutlu ve başarılı olabileceklerdir’’ felsefesinin esas alındığı programla, biyoloji ‘‘bilim’’ olarak öğretilecek. Öğrencilere 3 yıl içinde kazandırılması planlanan davranışlar için ‘37 genel hedef’ belirlenen biyoloji öğretiminde, ‘genetik bilgi taşıyan moleküller’ ve ‘klonlama’ konularına ağırlık verilecek. Lise öğrencisi, önümüzdeki yıldan itibaren akraba evliliklerine karşı da bilinçlendirilecek. ‘Kalıtım’ konusu lise son sınıfta 20 saat işlenecek.

Yeni neslin profili

Yeni programa göre, ‘kendine güvenen, karşı çıkan, soran-sorgulayan, okul ve meslek seçiminde büyüklerine danışan ancak kendi kararını verebilen, haksızlığa karşı çıkan, hoşgörülü, yeri geldiğinde özür dilemeyi bilen, bilimsel düşünceyi ön plana çıkaran, demokrasiye inanan, hak ve özgürlüklere saygılı nesil’ startı için önümüzdeki 1998-99 öğretim yılında düğmeye basılıyor. Nesil yetiştirmede toplam 61 özel hedef belirleyen bakanlık, bunları ilköğretimin ilk üç yılında yüzlerce davranışa dönüştürmeyi planladı. Hedef nesil özetle şöyle çizildi:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğünün bilincinde, Atatürk ve insanlara sevgi ve saygı duyan, bayrağa ve İstiklal Marşı'na saygılı, kültürel değerlerini benimseyen, eğitimin önemini kavramış, yeniliklerden yararlanmayı ve sağlıklı yaşamayı bilen, gelenek ve göreneklerin toplumsal ilişkileri güçlendirdiğinin, ancak bunların zaman içinde değişebildiğinin farkında, kendine güvenen çocuklar.’’

Temel amacı, ‘Öğrencinin içinde yaşadığı toplumla uyum içinde olmasını sağlayıcı bilgi, tutum ve beceriler geliştirmek’ diye tanımlanan Hayat Bilgisi programıyla ayrıca şu yenilikler getirilecek:

Halen mevcut program uyarınca yazılan ders kitaplarıyla çocuklara aşılanan ‘cinsiyet ayrımcılığı’na da son veriliyor. ‘Baba çalışır, para kazanır, annenin asli görevi ev işleridir, çocuk okula gider, yalnız kızlar anneye yardım eder’ öğretisi yıkılıyor. Çocuklara, aile içi işbölümü, toplumsal dayanışma, insanlara kadın-erkek ayrımı yapmadan saygı duyma davranışı kazandırılacak.

Çocuklara doğayı, canlı ve cansız varlıkları seven ve koruyan ‘çevreci’ olarak yetiştirilmeleri sağlanacak. Tüketici hakları konusunda bilgilendirilecek olan çocuklar, insan hak, özgürlük ve sorumluluklarını, vatandaşlık görevlerini ve ‘Çocuk Hakları’nı bilerek yetişecek.

Bakanlık, İlköğretim Coğrafya ve Tarih'te ‘millilikten evrenselliğe geçiş’ kararını, bu iki dersi ‘Sosyal Bilgiler’ adı altında birleştirerek verdi. Bakanlığın, bu ders programının hazırlanmasında son aşamaya geldiği öğrenildi. İlköğretim 4. ve 7. sınıf için hazırlanan ortak programdan, ‘Türk-İslam Sentezi ögeler’ ve anlayışla birlikte ‘dini savaşlar’ da çıkarıldı. Hazreti Muhammed dönemi Bedir, Uhud, Hendek Savaşlarının, ‘İlköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar zorunlu okutulan Din Kültürü dersine ait tüm kitaplarda var’ diye programından çıkartıldığı bildirildi.

Tekrar ve kalıcı olmayan ezbere dayalı bilgilerden ayıklanan programla, öğrenciler, bundan sonra örneğin Ağrı Dağı'nın yüksekliğini, Kızılırmak'ın uzunluğunu ezberlemek zorunda kalmayacak. Öğrenciler, yalnız Türkiye'nin en yüksek dağının Ağrı, en uzun nehrinin Kızılırmak olduğunu öğrenecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!