Darwin sansürüne tepkiler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Darwin sansürüne tepkiler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2009 18:28

Türkiye Bilimler Akademisinden (TÜBA), Bilim ve Teknik Dergisinin kapağındaki değişiklikle ilgili yapılan açıklamada, evrim teorisinin, “çağdaş bilimin kabul ettiği bilimsel bir gerçek” olduğu belirtilerek, “Bu gerçeğin çarpıtılması, engellenmesi kabul edilemez” denildi.

TÜBA'nın Ankara'da yapılan ortak akıl ve irade belirleme yolundaki toplantısında benimsenen görüşlerle Akademi Konseyi görüşü, yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuruldu.

Bilimin ancak, özgür ve özerk bir ortamda yaşayacağı vurgulanan açıklamada, bilimin uygulanıp sürdürüldüğü ortamlarda sorgulamanın, dolayısıyla araştırmanın bir yaşam biçimi olarak zorunlu olduğunu belirtildi.

Bilimsel çalışmaların, özellikle de akademik çalışmaların, özgür bir ortamda yapılabilirse gelişebileceğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Türkiye'nin çağdaş bilgi toplumuna ulaşma yolundaki en büyük tehdit, bilimsel gerçeklerin göz ardı edilmesidir. Evrim, çağdaş bilimin kabul ettiği bilimsel bir gerçektir. Bu gerçeğin çarpıtılması, engellenmesi kabul edilemez. Yirmibirinci yüzyılda diğer ülkelerle her yönden rekabete girişen ülkemizin, sorgulayan ve araştıran genç nesiller yetiştirmeye yönelik bilime dayalı, çağdaş düşünceyi temel alan, dogmalardan uzak bir eğitim anlayışını hayata geçirmesi zorunludur.
Türkiye Bilimler Akademisinin benimsediği, paylaştığı ve desteklediği bilim, evrim ve eğitim konusundaki görüşleri, 1998 yılında yayımlanan iki bildiri, Dünya Akademiler Birliğinin evrim hakkındaki görüşlerini içeren TÜBA dahil 68 ülke akademisinin imzaladığı bildirisi ve ayrıca Türkiye Bilimler Akademisinin, Amerika Bilimler Akademisinden alıp tercüme ederek yayımladığı Bilim ve Yaradılışçılık kitabındaki görüşlerdir.”

Bu metinlere Akademi'nin web sitesinden ulaşılabileceği bildirilen açıklamada, TÜBA'nın, bilimi rehber alan çağdaş bir Türkiye'yi özgür ve bağımsız bir bilim anlayışı içinde düşünmek istediği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!