Danıştay Başkanı'ndan yeni sisteme destek: Kuvvetler ayrılığı belirginleşti

Güncelleme Tarihi:

Danıştay Başkanından yeni sisteme destek: Kuvvetler ayrılığı belirginleşti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 00:32

DANIŞTAY Başkanı Zerrin Güngör, dün Danıştay’ın 149. kuruluş yıldönümü töreninde, “16 Nisan’da halkoylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir” sözleriyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne destek verdi. Danıştay’daki törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bazı bakanlar ve yüksek yargı üyeleri katıldı. FETÖ ile amasız mücadele verildiğini vurgulayan Güngör, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

OHAL KHK’LARINA DESTEK
“Olağanüstü halin ilanı ve bu süreçte kabul edilen kanun hükmünde kararnamelerin amacı, devletin kurumlarını terör örgütü mensuplarından arındırmak ve demokrasiyi korumak olup, kişilerin hak ve özgürlüklerine, amaç dışında herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu tehditle mücadelesini sürdürürken, hukuki denetim yollarını da açık tutması gerekir. 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu ve kararlarına karşı idari yargı yolu açıldı. Meslekten çıkarılan yargı mensuplarına bu işlemlere karşı doğrudan ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da dava imkânı sağlandı. OHAL kapsamındakiişlemlerin yargı denetimine tabi olması, hukuk devleti gereğidir.

Bugün itibarıyla yargının, 15 Temmuz öncesine göre daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğu açıkça ortadadır. Yaşanan şerden bir hayır çıkmış ve bunun sonucunda yargı özüne dönmüştür.

LİYAKAT VE SADAKAT
Ülke olarak yaşadığımız bu acı tecrübeden çıkarmamız gereken dersler olduğuna inanıyorum. Nacizane kanaatime göre, kamudaki görevlendirmelerde liyakat ve devlete sadakat ölçüsünden ödün verilmemeli ve devlette her ne şekilde olursa olsun, menfaat grupları ve güç odakları oluşturacak yapılanma girişimlerine asla müsamaha gösterilmemelidir.

Ülkemizde son yıllarda, ekonomik ve sosyal alanda gerçekleştirilen büyük çaplı yatırım ve enerji projeleriyle ilgili bir kısım uyuşmazlıkların, idari yargıya intikal ettiği bilinmektedir. Bu uyuşmazlıklar süratle sonuçlandırılmalıdır. Aksi halde gecikmenin, ülkemize maliyetinin büyük olacağı bir gerçektir.”

KILIÇDAROĞLU’NA YANIT
Zerrin Güngör, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun referandumun ardından YSK ve yargıçlara yönelttiği eleştirilere de şu yanıtı verdi: “Kararlarımızın bilimsel eleştirisine açığız. Ancak yargı kararları, taraf menfaatlerine göre değil, objektif, bilimsel ve hukuki kriterlere göre değerlendirilmelidir. Ne yazık ki, kimi zaman algı oluşturmak amacıyla subjektif, haksız, ölçüsüz eleştiri ve değerlendirmeler, yargının saygınlığına zarar vermektedir.”

CHP'DEN TEPKİ: CÜBBEYİ ÇIKARDI
ANAYASA değişikliğiyle kuvvetler ayrılığı ilkesinin belirginleştiğini söyleyen Danıştay Başkanı Güngör’e CHP’den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: “Venedik Komisyonunun dahi ‘Bu Anayasa değişikliği geçerse kuvvetler ayrılığı ortadan kalkar’ raporu öndeyken böyle bir sözü bir nasıl söylemiş hayret ediyorum. Cübbesini çıkarmış, siyasete girmiştir. Kınıyoruz.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan: “Bu tablo yargıda, özellikle yüksek yargıda hangi noktaya düştüğümüzün hangi acz içerisinde bulunulduğunun çarpıcı bir örneğidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!